Ekochovatelé mají motivovat porážková místa, aby se nechala certifikovat

biofarmy_Rakousko_maly.jpg Certifikační organizace KEZ o.p.s. v roce 2017 vyjde vstříc novým subjektům zabývajících se porážkou, které zkontroluje a certifikuje bezplatně.  

Zvířata z ekochovů nemají skončit na konvenčních jatkách. Šetrnější porážka by měla být pro ekologická zvířata samozřejmostí, ale dosud tomu tak není. Řada zvířat svou cestu z pastviny končí na necertifikovaných jatkách, a maso z nich nemůže být označeno jako bio. To se má od příštího roku změnit.

Kontrolní organizace KEZ o.p.s. přišla s návrhem pro jatka, která normy pro ekologickou porážku splňují, že jim odpustí poplatek za certifikaci. Chovatelé by tak nemuseli zvířata vozit na větší vzdálenost, nebo maso z nich prodávat pod cenou jako konvenční.

„Společnost KEZ o.p.s. nabízí všem chovatelům bio zvířat, že pokud se dohodnou s jatkami, které mohou splnit požadavky na oddělenou porážku a zpracování biomasa, inspekci provedou kontroloři zdarma. Jatky tak získají certifikát, který umožní produkci z ekologických chovů prodávat s přívlastkem bio,“ vysvětlil Jan Dehner, ředitel společnosti KEZ o.p.s.

Tato možnost certifikace se slevou 100% má motivovat české producenty biomasa, aby zvýšili odbyt biomasa v České republice. Tuto slevu již schválila správní rada KEZ o.p.s. pro rok 2017.

 „Jestliže jako chovatelé bio zvířat přemýšlíte o tom, že byste rádi výstupy z těchto zvířat prodávali z farmy jako biomaso či další biopotraviny, avšak zajištění bio porážky je pro vás složité, například kvůli velké vzdálenosti či ceně, pak neváhejte o této možnosti informovat řezníky,“ vzkazuje Jan Dehner.

V České republice je v ekologickém režimu chována téměř polovina všech ovcí, 36% koz, a 17% skotu. V současné době má certifikát pro ekologickou porážku 47 jatek.

„Je velká škoda, že maso těchto zvířat se k zákazníkům nedostává jako bio, a to právě kvůli necertifikované porážce. Věříme, že možnost slevy jatka využijí, a tak budou moci chovatelé maso zvířat prodávat ve větším množství jako bio,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

V ČR se ročně vyprodukuje zhruba šest tisíc tun hovězího biomasa, což představuje 6% podíl na celkové produkci hovězího. Jen zhruba třetina hovězího je prodávána (dle údajů ÚZEI) s certifikátem. Je třeba zmínit, že významný objem produkce skotu z ekofarem odchází ve formě prodeje zástavu. V roce 2015 se jednalo o prodej téměř 50 tisíc kusů mladých zvířat, což v přepočtu na maso představuje dalších 4,4 tisíce tun masa. Velká část těchto zvířat putuje za hranice ČR.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců dlouhodobě podporuje finalizaci bioprodukce, a tento krok certifikační organizace KEZ, o.p.s. vnímá jako usnadnění cesty českého spotřebitele k českému biomasu.

Zdroj: tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,