Eating out in vegan style: veganská kuchyně mimo domov

maitrea_jidlo.jpg Nové gastronomické trendy v oblasti veganství.   

Jmenují se Attila Hildmann, Björn Moschinski, Josita Hartanto, Nicole Just nebo Surdham Göb – a dělají v Německu rozruch se svými veganskými kulinářskými kreacemi, gastronomickými koncepcemi a restauracemi, nebo také s kuchařkami pro domácí kuchyni. Také v zahraničí přicházejí jejich kolegové – kuchaři s veganskými koncepcemi, jako například Američanky Amanda Cohen nebo Chloe Coscarelli.

Kopps_Restaurant445.jpgBjörn Moschinski je majitelem veganské restaurace Kopps v Berlíně, koučuje kuchaře z velkostravování, angažuje se v německé organizaci na pomoc dětem Kinderhilfswerk a píše kuchařky. „Veganství znamená potěšení a překvapení na talíři“, říká Moschinski v rozhovoru s časopisem Chefs!. Tam se také můžeme dočíst, co říká Surdham Göb, veganský kuchař a majitel cateringové služby Surdhams Kitchen, Mnichov: „Veganský způsob života už zdaleka není jen záležitostí freaků s pearcingem nebo spirituálních jogínů. To platí i o Německu. Moje kuchařské kurzy již navštěvují úplně normální ženy v domácnosti nebo páry. Člověk nemusí být veganem, aby uměl vařit vegansky. Musí jen myslet trochu jinak a zvyknout si na to, že na talíři nemá běžnou trojkombinaci sestávající z přílohy, zeleniny a masa.“

Surdhams veg445_1.jpgVe vegetariánských restauracích se ukazuje, že stoupá i počet těch, kteří se masa nezříkají nadobro, ale chtějí jen z nejrůznějších důvodů omezit konzumaci živočišných produktů. Podle vegetariánského svazu Vegetarierbund v Německu 60 až 80 procent hostů vegetariánských restaurací nejsou vegetariáni. Vegetariánské dny v jídelnách a menzách už nejsou žádnou zvláštností.  

Veganský „studentský chlebíček“ je k dostání například v první čistě vegetariánské menze Německa. Veggie N°1 je restaurace v areálu univerzity Freie Universität Berlin a první ryze vegetariánská menza v Německu. Byla otevřena v roce 2011. Díky výlučnému používání vegetariánských přísad zařízení podle vlastních údajů dosahuje vysokého podílu bio – 40 procent. Kromě toho iniciátoři dbají na regionální původ a sezonní potraviny. Tato „zelená menza“ je podle studentské organizace Studentenwerk Berlín navštěvována stálými hosty – vegetariány, ale je velmi oblíbená také u nevegetariánů a příležitostných hostů. Těm všem by chtěli provozovatelé trvale dát možnost rozhodnout se pro jídlo ohleduplné k životnímu prostředí. Přibližně jedna pětina jídel je čistě rostlinného původu a zvlášť klimaticky příznivá. Denně se tam již stravuje 1 000 lidí, zatímco zpočátku se vydávalo pouhých 400 jídel za den.  

Zdroj: BioFach

Mohlo by vás také zajímat:

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,