Důkaz autenticity biopotravin zajistí test
Nápis nad zeleninovým regálem v supermarketu říká "Bio" a vysoká cenu mu propůjčuje důvěryhodnost. Je to ale opravdu bio ovoce či zelenina, může se ptát neznalý zákazník?
Ve zprávě, zveřejněné v dubnovém čísle časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, britští vědci popisují vývoj testovací metody, která by pomohla na tuto otázku odpovědět. Prokázání autentičnosti biopotravin je v současné době založeno na vymáhání produkčních standardů prostřednictvím certifikace a inspekce - papírového "řetězce" od farmy až po nákupní košík.
Nový test naproti tomu kontroluje množství určitého isotopu, formy dusíku, v biopotravině. Vědci zjistili významné rozdíly ve složení isotopů dusíku v rajčatech, hlávkovém salátu a mrkvi pěstovaných ekologicky a konvenčně. Ukázka toho, zda při pěstování byla použita syntetická dusíkatá hnojiva nebo ne. Použití umělých dusíkatých hnojiv je v ekologickém zemědělství zakázáno.
Jak uvádějí vědci, takový test by byl důležitým nástrojem pro poskytnutí dodatečného důkaz autentičnosti biopotraivny, a chránil tak jak spotřebitele, tak poctivé bio farmáře. Vědci ovšem zdůrazňují, že test není jednoznačným důkazem a že jeho hlavní výhoda spočívá v použití jako dodatečné informace v situaci nejasnosti či podezření. Autoři zdůrazňují důležitost existujících bio certifikačního a inspekčního systému.
Pondělí, 7. květen 2007