Duben 2011: Jiří Syrovátka

Spolumajitel firmy Zámecké sady Chrámce.  

Stručný popis současné pracovní pozice či náplně: spolupracující

Vzdělání: Vysokoškolské, CSc

Zaměstnání: zemědělský inženýr, rodinná farma

Koníčky:  yachting, cestování

Otázky pro bio osobnost měsíce

Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaše podnikání?

Údržba krajiny, sadařství, zpracování vlastního ovoce.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio“?

V roce 1997 jsme farmu přihlásili k ekologickému hospodaření. Protože pocházíme z centra Prahy, je logické, že jsme se začali chovat šetrně k přírodě.

Můžete popsat Váš typický den?

Pracovní doba začíná v závislosti na ročním období, v 6, 8 hod. V létě a na podzim se věnujeme sklizni ovoce s následným zpracováním. V zimním období bahníme ovce provádíme základní opravy, destilujeme ovocné pálenky a sušíme ovoce. Příprava projektů a práce spojené s granty. Administrativa.

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

Ekocentra, zdravé výživy a síť klientů.

Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Jde o šetné hospodaření-vztah k přírodě. Jde i o zachování a obnovení kulturních tradic, zvyků a drobných památek, jako jsou kapličky, kříže u cest... Z těchto důvodů jsme založili spolek pro záchranu kaple sv. Víta v Sinutci, včetně zázračné studánky a památné lípy. Například každoročně pořádáme „procesí ke sv. Marku“, tedy prosba o dobrou úrodu… Nejde do té míry o církevní slavnost, ale o uvědomění si tradice a zvyků spojených s přírodou, ve které žijeme 

Co je Váš největší úspěch?

Schopnost produkovat ovocné biovýrobky, které jsou v adjustaci srovnatelné s výrobky velkých firem a jakostí je převyšují.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Nové technologické linky zpracování ovoce, mechanizace sklizně. Realizace čistění odpadních vod ve spolupráci s AV.

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?

Nevím

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Léta jsem pracoval při navrhování a realizaci technologických linek v živočišné výrobě. Netušil jsem jak jsou  pravdivé obavy zemědělců z počasí – dlouhotrvající deště, sucha, mrazy, kroupy atp.  Nyní při práci na farmě mám tytéž obavy. Sepětí s přírodou je tak výrazné, že celoroční práce může být  zničena během 10 minut, což se nám také přihodilo.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Moudrost odborných knih konce 19. a počátku 20. století, kde jsou praktické návody ke zvládnutí základních zem. problémů.

Co je klíčem Vašeho úspěchu? 

Myslím pracovitost, rozmysl, neukvapenost a schopnost vydělané prostředky vnášet zpět do provozu.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Tvorba linek na zpracování ovoce.

Co Vás nenechá v noci spát? 

Obvykle počasí.

Jaká věc nejvíce zlepšila Váš život? 

Kvalitní a spolehlivá mechanizace, zejména pro sklizeň ovoce

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte? 

Nutnost rozdělení pozornosti do mnoha směrů, tedy péče o sady, sklízení ovoce, zpracování. Odbyt. S tím úzce souvisí načasování nejen sklizně ale i způsobu zpracování, opravy a údržba, ekonomické sledování výroby a zhodnocení ve výrobcích.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Umožněním reklamy u silnic s nabídkou výrobků „prodejem ze dvora“

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny? 

Chybí srovnání cen tradičních výrobků s biovýrobky, včetně zdůraznění kvality.

Co je hlavní výhodou „žít bio“?

Výhodou je už žít v BIO, nevýhodou je zejména obtížnější způsob tohoto života.

Supermarkety – dobré či špatné?

Myslím, že dobré. Myslím, že pouze vybrané supermarkety s tím, že se sníží jejich požadavky zejména v množství. Jde o to, že je nutno zohlednit sezónnost výroby a stanovit pouze minimální množství.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Neúroda.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Kvalita

Jaké je Vaše oblíbené jídlo? 

Jsem tradiční tedy řízek s bramborem

Kdybych byl předsedou vlády, …

rád bych zracionalizoval kontrolní činnost s tím že kontrola by měla zejména upozorňovat na nedostatky, poradit optimální způsob nápravy, měla by být vstřícná pro pochopení okolností při posuzování jednotlivých problémů. Předpokládat „neumyslnost“ při zjištěných nedostatcích a trestat při zjištěných opakujících se závadách.

Svět by byl lepším místem, …

kdyby se mohlo více věřit slovům.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo, protože …

se snažím chovat slušně.

Kdy jste byl nejšťastnější?

Když vítr fouká do plachet.

Z čeho máte největší strach?

Z nemoci a neschopnosti.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Není problém

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Naději

Má zákazník vždy pravdu?

Nemá, ale může často mít.

Více informací o Zámeckých Sadech Chrámce naleznete na: www.zameckesadychramce.com


Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Odpovědi Odpovědět   veronika 11. 04. 2011, 09:46:59
Velmi sympatické odpovědi, držím panu Syrovátkovi i jeho rodině palce.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,