Dobré vyhlídky pro bio olivový olej v EU

Olivova_farma110.jpg V EU má bio olivový olej velký růstový potenciál.   

Sucho a déšť vedou u extra panenských olivových olejů k zvyšování cen navzdory velkým skladovým zásobám. EU přitom i nadále zůstává hlavním odbytovým trhem evropských producentů. Vzestup cen bude mít dopad také na malý sektor bio olivového oleje, který by mohl díky nové evropské bio iniciativě zažít výrazný růst.

V závislosti na podnebí, průběhu vegetace a tradici se s náročnou sklizní kulturního statku – oliv – v nejdůležitějších pěstitelských regionech začíná již začátkem října. Aktuální odhady pro rok 2014 vycházejí z celosvětového výnosu zhruba 2,6 mil. tun olivového oleje oproti 2,9 mil. tun v předešlém roce.  

Po klimaticky problematickém průběhu v producentské zemi Španělsku je situace na podzim 2014 těsně před sklizní velmi napjatá. Španělsko jako celosvětově největší producent s podílem více než 50 % na světové produkci olivového oleje (2013/2014) v běžném roce trpělo nadměrným suchem. To by mohlo vést ke sklizňovým ztrátám až 47 %. Postiženo je tím i sousední Portugalsko. Naproti tomu může Itálie i přes silné dešťové srážky počítat s přírůstkem zhruba 15 % ve srovnání s úrovní minulého roku, která ovšem byla relativně nízká.  

V důsledku toho se ceny daly do pohybu. V srpnu 2014 bylo pro nejdůležitější obchodované druhy ve Španělsku, Itálii, Řecku a Tunisku hlášeno zdražení o průměrně 12,5 %. Zároveň se Španělsku dosud podařil odbyt rekordní sklizně 2013/2014 s výrazným meziročním navýšením množství, a to nejen uvnitř, ale i mimo EU. Itálie je opět s velkým odstupem (+144 %) největším dovozcem španělských olivových olejů v rámci EU.

Tento jev má poněkud jinou podobu v biosektoru. Tam není certifikovaná plocha ve Španělsku (169 000 ha) o tolik větší než v Itálii (142 000 ha). 

V současné době je olivovníku vyhrazeno o něco víc než 30 % ekologicky obhospodařovaných ploch v EU. To představuje bio podíl 8 % na celkové produkci olivového oleje. Ve srovnání se Španělskem a Itálií hrají menší producenti jako například Portugalsko a Řecko co do množství podřadnou roli. Navíc je tam v důsledku krize posledních let patrná stagnace v rozvoji ekologicky ošetřovaných olivových plantáží. 

To by se ale mohlo brzy zásadně změnit. Na 8. kongresu ekologického zemědělství v italském Bari se zástupci EU a ekologických svazů vyslovili pro podporu biosektoru v rámci sjednocené Evropy. Pod vedením italského ministra zemědělství Maurizia Martiny byl ekologický sektor propagován jako strategická výhoda pro konkurenceschopnost udržitelného a inovativního zemědělství. Vzhledem k tomu, že Itálie chce využít svého momentálního předsednictví v Radě EU k podpoře této iniciativy, bude z toho mít prospěch i ekologická produkce olivového oleje a jeho prodej. To je pozitivní signál, zejména pro perspektivní budoucnost malých bioproducentů na trhu znejištěném velkospolečnostmi a manipulacemi. 

Zdroj: BioFach

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,