Do festivalu „Jídlo z blízka“ se zapojí 18 restaurací

jidlo_z_blizka_logo_colour_short_150.jpg Do třetího ročníku gastronomického festivalu „Jídlo z blízka“ se zapojí 18 brněnských restaurací.  

Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku odhalí návštěvníkům již třetí ročník letního gastronomického festivalu „Jídlo z blízka“. Od 8. do 31. července si mohou hosté v osmnácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů.

Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu.

jidlo_z_bl__zka_banner_2013.jpgLetní gastrofestival vám také umožní vyzkoušet pod laskavým dohledem odborníků tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech ocenit půvab moravských vín. Nikde jinde nepoznáte jídlo z blízka tak zblízka.

Festival Jídlo z blízka představuje jednu z největších gastronomických událostí roku na jižní Moravě. Je založen na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu v jídelním lístku. Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporuje tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Festival v letním období vhodně doplňuje kulturní nabídku  města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňuje si léto v Brně naplno užít“, říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Festival organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla“. Popularita festivalu každým rokem roste, v roce 2011 začínal v 6 restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos proběhne v 18 restauracích.

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozví, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než 600 spokojených hostů“, dodává Lucie Frgalová.

Festival_Jidlo_zblizka_vino.jpgLabužnické menu „Od vidlí až na vidličku“ si můžete vychutnat od 8. do 31. července v brněnských podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka. Kompletní program a rezervační systém festivalu najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.

Zlatým partnerem letošního ročníku festivalu se stala společnost Orrero a její značka Gran Moravia a prodejna kvalitních potravin My Food Market. Festival Jídlo z blízka také podporují společnosti Lunchtime.cz, Steinhauser, Sklizeno, Nová Mosilana, Tierra Verde a Sonnentor. Akci finančně podpořila Městská část Brno-střed. 

Foto: Aja Voráčková

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,