Diskusi o smyslu udržitelného podnikání přijede do Prahy podnítit Al Halvorsen

Logo_Forum_for_sustainable_business_male.jpg Ve čtvrtek 14. dubna 2011 se v pražském hotelu Dorint Hotel Don Giovanni uskuteční Forum for Sustainable Business – konference, jejímž smyslem je ukázat, že udržitelné strategie nejsou nějakým „zeleným vymýváním mozků“, ale mají praktický přínos pro byznys.  

halvorsen.jpgKlíčovým řečníkem bude Al Halvorsen, přední expert a člen managementu největší potravinářské firmy Severní Ameriky Frito Lay/PepsiCo (na obrázku). V plenárním programu i paraleních diskusních sekcích si své zkušenosti, jak omezit spotřebu firem a společností a současně zvýšit jejich ziskovost, vymění desítky praktiků z větších či menších firem i zástupci veřejného sektoru.

Program Fóra pro udržitelné podníkání vznikal v diskusi s podnikatelskou sférou a tvořil se téměř rok. Organizátoři konference, jimiž jsou společnosti Blue Events, Business Leaders Forum a Vysoká škola ekonomická, touto cestou usilují o vznik platformy, která by byla inspirací i praktickým rádcem pro různé tržní subjekty. Udržitelnost již dávno přestala být nějakým vzdáleným tématem “zelených“ ekologických spolků. Stala se nezbytnou součástí strategií firem, které se chtějí na trhu uplatnit dlouhodobě a často spojuje i zájmy soukromého a veřejného sektoru.

„Je pravdou, že jsou i společnosti, které se jen pokoušejí „zeleným nátěrem“ zlepšit svoji image. Pro nás ale udržitelnost znamená především růst produktivity, který zohledňuje okolní prostředí a je udržitelný z dlouhodobého hlediska – je připraven pro budoucnost“, říká Al Halvorsen, hlavní řečník na konferenci Fórum pro udržitelné podnikání, jemuž bude patřit hodinový blok na téma „Performance with purpose“ aneb Výkon s jasným účelem.

Budoucnost, ať chceme nebo ne, nám totiž bude přinášet významná omezení zdrojů energie a dalších surovin.
„Pokud by část Spojených států postihlo významné sucho a z nařízení vlády by nebylo možné třeba měsíc čerpat vodu, chceme být na tuto situaci připraveni“, vysvětluje Al, který se přes vedoucí pozice v oblasti technologií a finančního plánování propracoval až do vedení největšího potravinářského výrobce severoamerického kontinentu společnosti Frito-Lay/PepsiCo. Má na starosti řízení provozu energetických a odpadových sítí a logistiky pro 39 výrobních závodů a 195 distribučních center firmy a má jasné důkazy toho, jak udržitelná politika ovlivňuje obchodní krajinu a vztahy s dodavateli i odběrateli: „Pokud tuto politiku udržitelnosti děláme dobře, vysíláme jasný signál pro veškerý navazující byznys, že je to možné a že se to dlouhodobě vyplácí.“

Svůj strategický plán zaměřila společnost Frito Lay/PepsiCo na čtyři oblasti: snižování spotřeby energie, vody, minimalizaci odpadů a omezení emisí. Na konci 20. století si stanovila za cíl o 50% snížit spotřebu vody, o 30% spotřebu zemního plynu a o 25% spotřebu elektřiny. O 9 let později těchto cílů dosáhla. Za jediný rok nyní společnost na snížené spotřebě vody a energie ušetří 55 milionů dolarů, které může investovat do dalších inovací.

Česká republika sice (zatím) není na poušti, to ovšem neznamená, že by podniky i orgány veřejné a státní správy mohly udržitelné strategie ignorovat. Proto budou o širších ekonomických souvislostech udržitelnosti v ČR na konferenci diskutovat mimo jiné Petr Zahradník z České spořitelny a NERVu, Luboš Drobík, prezident Prague Business klubu či zástupci mnohých výrobců i obchodníků (např. ze společností Adler, Carrier chladicí technika, Henkel, Marks&Spencer, Tesco Stores ČR, TetraPak, Škoda Auto, Vodafone, aj.).

Tvůrci programu rozdělili odpolední detailní diskuse do tematických bloků: B2B (Jak postavit udržitelný podnik a sdílet jeho hodnoty se zaměstnanci i kooperačními partnery), B2C (Jak efektivně nabídnout výhody udržitelnosti spotřebitelům) a Public (Veřejná a státní správa jako rozvojový prostor pro udržitelné aktivity).

Na konferenci je měsíc před jejím konáním registrováno jíž více než stovka zástupců firem napříč sektory – od dodavatelů spotřebního a průmyslového zboží a technologií, přes stavební a logistické firmy, dodavatele energetických služeb a správce utilit, až po představitele státní správy a místní samosprávy. Velký je i zájem poradenských firem, komunikačních agentur a účastníků ze škol a médií. Vzhledem k omezené kapacitě konferenčního centra budou zohledněny pouze včasné registrace.

Více informací na www.sustainbiz.cz.

Informační portál Bio-info.cz je mediálním partnerem konference.

Mohlo by vás také zajímat:

Konference Fórum pro udržitelné podnikání přinese inspiraci a nástroje k úspěchu

Konference Fórum pro udržitelné podnikání ukáže, jak uspět na radikálně se měnících trzích

USA: Frito-Lay bude používat přírodní suroviny místo umělých aditiv

Podle studie by firmy měly manažery školit v trvalé udržitelnosti

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,