Degustace kávy v Cenfrocafé

ochutnavani_fair_trade_kavy_1.jpg Jsme v horském městečku Jaen na severu Peru a místností voní čerstvě pomletá káva. Kolem nás kmitají dva tmavovlasí muži v zástěrách s logem Cenfrocafé. Jsou to profesionální degustátoři a nechají nás nahlédnout do tajů svého řemesla.  

Členové fairtradového družstva Cenfrocafé pěstují své kávovníky většinou v horských oblastech při hranici s Ekvádorem. Více než 40 % jich má své pozemky v nadmořské výšce vyšší než je naše Sněžka. Více zde prší, což podporuje růst, ale znesnadňuje péči. Než odvezou sklizeň do centrály v Jaenu, musí pracovníci boby posbírat, vyselektovat vhodné, zbavit nečistot, odslupkovat, proprat a usušit na 12 % vlhkosti. V družstvu jejich kávu testují degustátoři.

ochutnavani_fair_trade_kavy_2.jpgDeset kritérií hodnocení kávy

Voda v obrovské konvici dovařila. Jakmile klesá teplota na 93 stupňů Celsia, zapíná Alexander Julca Rangel stopky. Zalévá kávu ve 40 sklenicích. Dnes se testuje 8 vzorků kávy, dodávka od každého pěstitele je v 5 sklenicích.
Oba degustátoři v následujících 45 minutách degustují kávu a hodnotí ji dle 10 kritérií americké asociace výběrové kávy SCAA (www.scaa.org). Do degustačního formuláře zapisují své dojmy týkající se kvality kávy: kyselost, sladkost, vůně, chuť, ocas, sytost, celkový dojem, jednota, čistota, vyváženost.

Ohodnocená káva se dle kvality dělí na 4 skupiny:

  • do 76 bodů – pro lokální trh
  • 76 – 80 bodů – dobrá káva
  • 81 – 84 – speciální káva (výběrová) – zrna bez defektů, jedinečná vůně a chuť
  • 85 a více bodů – gurmánská káva

Po uplynutí času spolu oba degustátoři porovnávají výsledky hodnocení kávy. Zní mi to neuvěřitelně, ale u 6 z 8 vzorků se zcela shodují! 82, 78, 80, 78, 84! U dvou zbývajících vzorků kávy se liší o jeden bod. To znovu nastavuje proces hodnocení, znovu kávu očichávají, ochutnávají a nakonec se v hodnocení shodnou. Alexander vypíná stopky... 

Rony Lavan Guerrero a Alexander Julca Rangel během vrcholu sklizně denně vyzkoušejí až 50 vzorků kávy, v laboratoři pracují do prosince, pak se vydávají s radami za producenty a od března se zase chystají na novou sklizeň.

Sociální prémie slouží pěstitelům

V Peru je činných 38 certifikovaných degustátorů, 9 z nich pracuje ve fairtradovém družstvu Cenfrocafé. Právě káva jejich pěstitelů se loni umístila na celonárodní soutěži v kvalitě kávy čtyřikrát mezi prvními 6 účastníky. Degustátor Cenfrocafé Rony Lavan Guerrero k tomu dodává: „Díky naší práci se zlepšila kvalita kávy, je konzistentnější a producenti jsou spokojeni, protože mohou prodávat za vyšší cenu.“

Družstvo Cenfrocafé (www.cenfrocafe.com.pe) vzniklo v roce 1999 a má aktuálně 2255 členů. Díky spolupráci s družstvem druhého řádu Cepicafé od roku 2009 sami exportují (48 % Německo, 28 % USA, 5 % Francie, 9 % lokální trh). Sociální prémii využívají pro bonusy producentům, na školení, investice nebo pro fond zdravotní péče. Družstvo se zaměřuje na vysokou kvalitu kávy a zvyšování produkce na hektar.

Přijďte ochutnat do prodejny NaZemi

Po hodinové degustaci opouštíme centrálu družstva a z Jaenu jedeme přes dvě hodiny do hor za pěstiteli. V serpentinách se nám ukazují překrásné výhledy do krajiny a mně stále problikává hlavou údiv, jaké shody jsou schopni Rony s Alexandrem v degustaci dosáhnout. Ještě více mě fascinuje, že při nízkém hodnocení dokážou pro farmáře formulovat upozornění, že ve špatný čas sklidil, odslupkoval nebo sušil svou kávu. V českém fairtradovém obchodě NaZemi se mi při pohledu na jejich kávu v regálu vrací onen údiv. A také choutky na super kávu: hledejte balení Chamaya od evropského importéra Lobodis.

Zdroj a foto: NaZemi, www.fairtrade.cz, text: Stanislav Komínek
koordinátor projektu Fair point a Fairtradová města

 

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
36   1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,