Dánsko: Budoucnost ekologického mléka v Dánsku

V Dánsku stále a rychle stoupá poptávka po ekologických mléčných produktech. Z toho vyplývá, že budoucnost dánského sektoru mléka spočívá v ekologické produkci.  

V roce 2008 přejde na ekologický způsob výroby 47 mléčných farem s celkovou výměrou 6 600 ha. Ze zprávy mlékárenského koncernu Arla Foods o výsledcích šetření mezi dánskými spotřebiteli vyplývá, že Dánové nakupují stále více ekologických mléčných produktů a poptávka po nich rychle a stále stoupá. Spotřebitelé mají zájem zejména o širší sortiment těchto výrobků.

Při průzkumu byli spotřebitelé dotazováni, kterou z osmi podmínek považují při nákupu mléka a mléčných produktů za nejdůležitější. 26 % respondentů odpovědělo, že je pro ně nejdůležitější, aby mléko a mléčné výrobky byly vyrobeny ekologicky. Dotazovaní považují záměně důležité, aby mléčné produkty byly vyrobeny v určitém místě, aby byly chutné a lehce stravitelné nebo aby se mlékárny soustředily na důvěryhodnost pro spotřebitele. Pro respondenty byl méně významný požadavek (3 % dotázaných), aby mléčné produkty byly „funkční", to je aby obsahovaly ingredience s pozitivním zdravotním účinkem, jako jsou probiotické bakterie nebo omega-3 mastné kyseliny.
Dánské centrum zemědělského poradenství (Danish Agricultural Advisor Centre DAAC) v poslední zprávě uvádí, že v roce 2008 přejde 106 farmářů se 14 000 ha z konvenčního na ekologické zemědělství. V roce 2007 to bylo 102 farmářů s 12 700 ha.
Unie dánských farmářů (Dansk Landbrug Union) odhaduje, že pokud má být uspokojena poptávka po ekologických potravinách a splněny plány Unie, musí být do roku 2015 každým rokem převedeno z konvenčního na ekologické zemědělství 10 000 až 12 000 ha zemědělské půdy. Podle DAAC a Dánské asociace ekologického zemědělství z celkového počtu letošních konvertujících farem je 47 mléčných farem s celkem 6 600 ha zemědělské půdy (průměr 140 ha na farmu). Ostatní konvertující farmy zaměřené na tržní rostlinnou produkci nebo smíšenou produkci obhospodařují celkem 3 400 až 5 400 ha zemědělské půdy. 
Agra Europe, 2008, č. 2300, s. N/4, překlad: Jena Javůrková

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?
Kupuji jen fair trade. 62%
Pokud je v nabídce prodejny, upřednostním. 27%
Občas vyzkouším. 6%
Ne. 3%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35           1 2
36 3 4 5 6 7 8 9
37 10 11 12 13 14 15 16
38 17 18 19 20 21 22 23
39 24 25 26 27 28 29 30
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,