Country Life uvádí na trh biopečivo z kamutové mouky

Kamutove_pecivo.jpg Společnost Country Life uvedla nedávna na český trh jako první biopečivo vyrobené z kamutové mouky. Kamutové biopečivo Country Life je vyrobeno výhradně z celozrnné kamutové biomouky, mleté na kamenném mlýnu.  

 

Neobsahuje cukr, mléko ani vejce. Kamutové pečivo vyniká zlatavou barvou a jemnou lehce nasládlou chutí s vůní ořechů.

Country Life ve své pekárně v Nenačovicích u Prahy momentálně peče Noemův cibulový bochánek Bio, Koláček datlový Bio a Kamutovou kanoe Bio. Country Life má v sortimentu také další produkty z této obiloviny a to: kamutové zrno,  kamutové těstoviny Ježek, kamutovou mouku mletou na kamenném mlýnu, kamutový sirup a kamutové sušenky.

Kamutove_susenky.jpgKamut neboli pšenice khorasan, latinsky Triticum turgidum turanicum, je prapůvodní druh pšenice, který na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.

Hlavní přednosti kamutu jsou hlavně v tom, že je pěstován výhradně v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství, na trhu je tedy dostupný pouze v biokvalitě. Není kontaminovaný jakýmkoli typem moderní pšenice, je bez obsahu GMO. Obsahuje o 20 až 40 % více bílkovin než běžná pšenice, má  mimořádně vysoký obsah selenu, 400 až 1000 mikrogramů/kg, což je mnohem více, než běžné druhy obilovin a také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku.

O původu kamutu existuje několik teorií. Traduje se například, že zrnka kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci až do svého „znovuobjevení" v polovině 20. století. Někteří turečtí zemědělci také tuto plodinu znají, stále pěstují a nazývají ji obilím prorokovým (Noemovým). S moderním pěstováním této plodiny se započalo až v 80. letech 20. století, kdy byla uvedena na trh pod značkou  Kamut®, což znamená ve staroegypštině pšenice. Její pěstování a distribuce jsou proti zneužití  a případnému křížení s jinými druhy obilí chráněny registrovanou značkou Kamut®.

Kamut je alternativou  pro alergiky. Z výzkumu vypracovaného International Food Allergy Association  se ukázalo, že lidé trpící alergií na pšenici, nevykazují alergii na kamut. Kamutové pečivo se tak může stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se používá běžná pšenice.

 

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,