Čokoláda s příběhem

divine_chocolate110.jpg Slovo „kakao“ pochází z mayského výrazu označujícího „pokrm bohů“.   

Plody kakaovníku (asi osmimetrový stálezelený strom) jsou velké až 30 centimetrů, každý obsahuje obvykle 20–50 kakaových bobů. Čerstvé kakaové boby chutnají hořkokysele a aby získaly typickou kakaovou chuť, musejí se nejprve zpracovat – tedy fermentovat, usušit a upražit.

Kakaovník sice pochází původně z Ameriky, dnes se ale téměř tři čtvrtiny veškerého kakaa vypěstují v Africe. Nejvíce kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, Indonésie a Ghany a právě kakao ze západoafrické Ghany, z tamního fairtradového družstva Kuapa Kokoo, je základem výborné čokolády Divine

Družstvo vzniklo již před 20 lety a sídlí ve městě Kumasi. V roce 1998 se družstvo stalo spoluvlastníkem britské společnosti vyrábějící čokoládu – Divine Chocolate. Kuapa Kokoo sdružuje kolem 65 000 členů z 1 400 vesnic a má komplexní program práce s pěstiteli: opravuje a staví školy, zřizuje studny, přispívá na studium nebo zajišťuje zdravotní péči. Dbá také na to, aby se při pěstování kakaa nezneužívala jinak stále tak běžná dětská práce.

Čokoláda Divine se zpracovává ve Velké Británii a do Česka ji dováží Obchod NaZemi, s. r. o. Veškerý zisk z prodeje zboží je určen na financování aktivit nevládní neziskové organizace NaZemi, která hájí důstojné pracovní podmínky ve světě. NaZemi propaguje fair trade, podporuje globální rozvojové vzdělávání ve školách i mimo ně a zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelských řetězcích. 

divine_cocoa_farmer445.jpgDivine v několika variantách (např. extra hořká s malinami, s chilli, se zázvorem a pomerančem, mátová  nebo mléčná s karamelem a mořskou solí) si můžete spolu se širokým sortimentem dalšího fairtradového zboží zakoupit v brněnském dobrovolnickém obchodě na Pekařské 22 nebo v e-shopu obchod.nazemi.cz.

První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 Angličanem Josephem Fryem. Roční úroda jednoho kakaovníku stačí přibližně na čtyři tabulky čokolády. Pro jakost čokolády je rozhodující poměr kakaové hmoty a cukru. Aby bylo možné nazvat cukrovinky čokoládovými, musí kakaová sušina tvořit alespoň 25 % celkové hmotnosti výrobku.

Zdroj: NaZemi.cz, článek vyšel rovněž 20. listopadu 2013 v časopise 100+1.

Foto: http://www.divinechocolate.com/

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,