Čokoláda s příběhem

divine_chocolate110.jpg Slovo „kakao“ pochází z mayského výrazu označujícího „pokrm bohů“.   

Plody kakaovníku (asi osmimetrový stálezelený strom) jsou velké až 30 centimetrů, každý obsahuje obvykle 20–50 kakaových bobů. Čerstvé kakaové boby chutnají hořkokysele a aby získaly typickou kakaovou chuť, musejí se nejprve zpracovat – tedy fermentovat, usušit a upražit.

Kakaovník sice pochází původně z Ameriky, dnes se ale téměř tři čtvrtiny veškerého kakaa vypěstují v Africe. Nejvíce kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, Indonésie a Ghany a právě kakao ze západoafrické Ghany, z tamního fairtradového družstva Kuapa Kokoo, je základem výborné čokolády Divine

Družstvo vzniklo již před 20 lety a sídlí ve městě Kumasi. V roce 1998 se družstvo stalo spoluvlastníkem britské společnosti vyrábějící čokoládu – Divine Chocolate. Kuapa Kokoo sdružuje kolem 65 000 členů z 1 400 vesnic a má komplexní program práce s pěstiteli: opravuje a staví školy, zřizuje studny, přispívá na studium nebo zajišťuje zdravotní péči. Dbá také na to, aby se při pěstování kakaa nezneužívala jinak stále tak běžná dětská práce.

Čokoláda Divine se zpracovává ve Velké Británii a do Česka ji dováží Obchod NaZemi, s. r. o. Veškerý zisk z prodeje zboží je určen na financování aktivit nevládní neziskové organizace NaZemi, která hájí důstojné pracovní podmínky ve světě. NaZemi propaguje fair trade, podporuje globální rozvojové vzdělávání ve školách i mimo ně a zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelských řetězcích. 

divine_cocoa_farmer445.jpgDivine v několika variantách (např. extra hořká s malinami, s chilli, se zázvorem a pomerančem, mátová  nebo mléčná s karamelem a mořskou solí) si můžete spolu se širokým sortimentem dalšího fairtradového zboží zakoupit v brněnském dobrovolnickém obchodě na Pekařské 22 nebo v e-shopu obchod.nazemi.cz.

První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 Angličanem Josephem Fryem. Roční úroda jednoho kakaovníku stačí přibližně na čtyři tabulky čokolády. Pro jakost čokolády je rozhodující poměr kakaové hmoty a cukru. Aby bylo možné nazvat cukrovinky čokoládovými, musí kakaová sušina tvořit alespoň 25 % celkové hmotnosti výrobku.

Zdroj: NaZemi.cz, článek vyšel rovněž 20. listopadu 2013 v časopise 100+1.

Foto: http://www.divinechocolate.com/

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,