Co udělají hospodáři mléčných farem?

dojnice.jpg V pátek 27. listopadu se v Krkonoších uskutečnilo setkání hospodářů z mléčných farem se zástupci Státní veterinární správy ČR Praha i krajských veterinárních správ z Hradce Králové a Liberce. Akce se setkala s velkým zájmem zemědělců.  

 

Celkem jich dorazily na farmu pana Dutschkeho ve Fořtu na Trutnovsku téměř tři desítky, a to nejen z Krkonoš, jak se původně předpokládalo, ale i ze vzdálenějších koutů východočeského kraje.

Téma upřesnění podmínek prodeje mléka jinou cestou, než do velkých mlékáren, které v současnosti platí kolem 6 Kč za litr plnotučného mléka, oslovilo malé farmáře s kravími i kozími stády a stádečky, právě tak jako velká hospodářská družstva s produkcí tisíce litrů bio-mléka.

První polovina semináře, který pořádaly společně občanské sdružení MAS „Přiďte pobejt!“ Jilemnice a Správa KRNAP Vrchlabí, patřila MVDr. Jiřímu Hlaváčkovi ze Státní veterinární správy Praha ČR Praha. Ten zemědělce seznámil s hygienickými požadavky na zpracování mléka na farmě, s podmínkami přímého prodeje, a to jak cestou automatů na mléko, tak prostřednictvím malých mlékáren.

Následovala diskuse, které přihlíželi zástupci veterinárních správ i většina zúčastněných zemědělců. Vyhlídky pro většinu farmářů nejsou totiž nijak radostné.

Přestože se během posledního roku stále více hovoří o možnostech prodeje „zde dvora“, tedy zemědělského produktu z farmy přímo ke spotřebiteli, legislativa v České republice je v řadě ohledů pro malé farmáře - navzdory nové vyhlášce 128/2009 - stále svazující.

V případě automatu na mléko je prodej syrového kravského mléka limitován předepsaným denním maximálním množstvím 500 litrů (resp. 35% týdně z tohoto množství při prodeji mimo „dvůr“).

Zkušenosti farmářů hovoří i o málo pružném jednání ze strany veterinárních správ při snaze vybudovat malé mlékárny na výrobu mléčných produktů A to vše ještě za stále se propadající ekonomiky zemědělců do záporných čísel - již téměř rok prodávají mléko pod výrobní cenou.

Automaty na mléko však stále přibývají - jeden byl otevřen na sklonku listopadu také v Hořicích v Podkrkonoší na náměstí, v prodejně potravin. Doufejme, že zkušenosti druhých, získané informace a snad i poznání společnosti, že zemědělci jsou nejen producenti potravin, ale i ti, kterým vděčíme za typickou tvář naší krajiny, přinesou zemědělcům lepší zítřky.

Zdroj: Zdeňka Flousková, MAS „Přiďte pobejt!“, o. s. Jilemnice; www.maspridtepobejt.cz

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,