Co je důležitější - obaly od vajec, barva a skořápky nebo kvalita obsahu?

Chovatelé slepic, producenti biovajec, sdružení v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců jsou rozhořčeni tvrzením odbornice na výživu Kamily Míkové. Ta na stránkách MF Dnes tvrdí, že slepice ve volných chovech, kterými se ekologické zemědělství vyznačuje, jsou ve větším stresu než ty nosnice, které žijí v klecích.  Tím vyvrací vžitý názor a mnoha vědeckými studiemi potvrzený opačný fakt.  

 „Jde o nehoráznou desinformaci. Mnohé renomované výzkumy potvrdily, že nosnice chované v konvenčních klecích mají upřeny veškeré základní etologické potřeby (snášení vajec do hnízda, popelení, hřadování dokonce i pouhé protřepání křídel) a žijí celkově ve větším stresu než ve volných chovech. O welfare neboli pohodě zvířat se zde nedá mluvit – jejich celoživotní prostor je velký jako 1 stránka formátu A4, proto se od příštího roku tyto klece nebudou moci v chovech v Evropské unii používat,“ sdělila Romana Šonková, odbornice na welfare hospodářských zvířat. Podle ní zveřejněná informace je útokem na principy ekologického zemědělství a poškozuje jeho základní potenciál, k němuž důraz na welfare chovaných zvířat patří.

bio_vejce_kyr_1.jpgPodle slov Kamily Míkové jsou vejce z ekochovů špinavá, a tak představují vyšší riziko mikrobiálního nakažení.  Podle ekologických zemědělců nelze ve volných chovech zabránit kontaktu slepice s vajíčky.  V ekologickém zemědělství se totiž jedná o přírodní chovy, kde se slepice chovají přirozeně. „Vyhláška zakazuje omývání vajec. Musím však dodat, že veterinární kontroly nám žádná vejce kvůli jejich znečištění nevrací,“ uvedl Pavel Kýr, chovatel a člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, jehož vejce byla zahrnuta do testu MF Dnes. Podle něj zmiňovaný test není dostatečně vypovídající. Přece není důležitý obal nebo skořápka, ale to, co je uvnitř. Chuťové vlastnosti, či případný obsah nežádoucích látek jako zbytky herbicidů, pesticidů nebo antibiotik.

Romana Šonková poukazuje také na celoevropskou studii provedenou nedávno na žádost Evropské komise, která dokládá, že výskyt salmonel v klecových chovech je obecně častější než v chovech neklecových, tedy i ekologických.

„Domníváme se, že tato tvrzení mají jednoznačný cíl - poškodit české ekologické zemědělce, konkrétně chovatele nosnic. Test zveřejněný v MF Dnes porovnává sedmnáct druhů vajec - z toho pouze tři druhy biovajec, přičemž v názvu článku se ale uvádí, že BIOVEJCE JSOU HORŠÍ NEŽ BĚŽNÁ VAJÍČKA. To by nejdříve test musel porovnávat stejné množství vzorků biovajec jako těch konvenčních. To se ovšem nestalo. Jedním z kritérií bylo množství defektů skořápek a barva žloutků testovaných vajec. Světlé žloutky v jarním období jsou však známkou přirozeného způsobu chovu. Ekologičtí chovatelé totiž na rozdíl od konvenčních farmářů nepřidávají do krmných směsí barviva. Defektnost skořápek a obsah cizích tělísek u biovajec je podle zveřejněného testu v mnoha případech nižší nebo shodný s vejci z konvenčního chovu,“ vysvětlila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců rovněž upozorňuje na chybu v hodnocení biovajec z třídírny a balírny Pavla Kýra z Červené Vody distribuované společností Billa. Na rozdíl od tvrzení  testu každé balení vajec obsahuje na obalu nutriční tabulku. A to schválenou a podle mezinárodních norem.

Ekochovatelé doufají, že nepřesná tvrzení odbornice na výživu, ovšem nikoliv odbornice na chov nosnic a welfare zvířat, příliš neovlivní zvyky spotřebitelů vajec v kvalitě bio. Těm v posledních letech dává totiž přednost před vejci z konvenčních klecových chovů stále více zákazníků.

Vedení PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců proto spotřebitelům doporučuje, aby se řídili především informacemi o původu vajec, případně je odebírali přímo od „svého“ farmáře, kdy se o kvalitě přesvědčí sami.

Zdroj: Tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, Foto PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, EU

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Vejce Odpovědět   veronika jelínková 26. 04. 2011, 13:48:08
"odbornice na výživu" :))) - to snad ani nemá přece cenu komentovat, ne? :) na syrových biovejcích si pochutnávám už leta,, paní míkové moc doporučuji alespoň vyzkoušet (třeba před dalším článkem) :)
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,