Členské státy budou samostatně rozhodovat o pěstování GMO na jejich území

GMO_free.jpg Komise navrhla umožnit členským státům  svobodně se rozhodnout, zda umožní, omezí nebo zakážou pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na celém svém území nebo jeho části.   

Přijatý balíček nemění vědecky podložený systém EU pro povolování GMO a skládá se ze sdělení, nového doporučení o koexistenci geneticky modifikovaných plodin s konvenčními a/nebo ekologickými plodinami a z návrhu nařízení, jehož obsahem je jedna změna právních předpisů o GMO. Nové doporučení o koexistenci poskytuje členským státům větší flexibilitu, aby mohlo být při přijímání opatření pro koexistenci přihlédnuto k jejich místním, regionálním a celostátním podmínkám. Navrhovaným nařízením se mění směrnice 2001/18/ES tak, aby členské státy mohly omezit nebo zakázat pěstování GMO na jejich území.

Flexibilnější přístup k pěstování v dnešní době

Přísný systém povolování, který již funguje a který je založený na vědeckých poznatcích, bezpečnosti a volbě spotřebitele, zůstane nezměněn.

To, že je členským státům dána tato nová možnost rozhodnout o pěstování GMO, je pro občany významným signálem toho, že Evropa přihlíží k jejich zájmům, které mohou být, pokud jde o GMO, v každé zemi jiné. Cílem tohoto nového přístupu je dosáhnout správné rovnováhy mezi zachováním systému EU pro povolování a možností členských států samostatně rozhodovat o pěstování GMO na jejich území. Tento návrh vychází z politických pokynů, které předložil předseda Barroso v září 2009. Doplnění této svobody do právního rámce pro GMO by mělo umožnit účinné fungování systému pro povolování GMO. Prvním krokem podle stávajících právních předpisů je to, že dnešní nové doporučení o pokynech pro tvorbu vnitrostátních opatření pro koexistenci nahradí předchozí doporučení z roku 2003.

Předchozí doporučení uvádělo přímou souvislost mezi zavedením opatření pro koexistenci a dodržováním limitu 0,9 % při označování geneticky modifikovaných potravin, krmiv nebo produktů určených pro přímé zpracování. Členským státům bylo doporučeno omezit opatření pro koexistenci (např. vzdálenost mezi poli s geneticky modifikovanými a geneticky nemodifikovanými plodinami) tak, aby byla v souladu s limitem pro přítomnost GMO v jiných plodinách, který byl stanoven na 0,9 %.

Zkušenosti získané v posledních letech ukazují, že případná ztráta příjmu pro zemědělce, kteří produkují geneticky nemodifikované plodiny, jako jsou ekologičtí a někdy i tradiční zemědělci, není omezena překročením limitu pro označování. V určitých případech může přítomnost GMO v některých potravinářských výrobcích poškodit provozovatele, kteří je chtějí uvádět na trh jako výrobky, které GMO neobsahují.

Nezávazné pokyny v novém doporučení o koexistenci lépe odrážejí možnost, kterou členským státům nabízí stávající právní předpisy (článek 26a směrnice 2001/18/ES), a sice přijímat opatření k předcházení nezáměrné přítomnosti GMO v konvenčních a ekologických plodinách. Také umožňuje přijmout opatření, jejichž účelem je omezení obsahu GMO v konvenčních potravinách a krmivech na úroveň nižší, než je práh pro označování, a sice 0,9 %. Doporučení také objasňuje, že členské státy mohou zřídit oblasti „bez GMO“ a toto nové doporučení je pro členské státy lepším vodítkem pro vymezení postupu v oblasti koexistence. Evropský úřad pro koexistenci bude nadále společně s členskými státy rozvíjet osvědčené postupy pro koexistenci a také vytvářet technické pokyny k souvisejícím otázkám.

Právní jistota pro budoucnost

Cílem návrhu na změnu směrnice 2001/18/ES je zaručit právní jistotu pro členské státy při rozhodování o pěstování GMO na základě jiných důvodů, než jsou důvody založené na vědeckém hodnocení rizik pro zdraví a životní prostředí. Za tímto účelem Komise navrhuje vložit nový článek (26b), který by platil pro všechny GMO, jež budou v EU povoleny za účelem pěstování buď podle směrnice 2001/18/ES, nebo podle nařízení (ES) č. 1829/2003. Členské státy budou moci omezit nebo zakázat pěstování GMO na celém svém území nebo jeho části, aniž by musely využít ochranné doložky. Jejich rozhodnutí nebudou muset být schválena Komisí, ale členské státy budou muset informovat ostatní členské státy a Komisi jeden měsíc před přijetím těchto opatření. Členské státy rovněž budou muset respektovat obecné zásady obsažené ve Smlouvách a zásady jednotného trhu a budou muset být v souladu s mezinárodními závazky EU.

Zároveň zůstane zachován a bude dále zdokonalován systém EU pro povolování, který je založený na vědeckém hodnocení rizik pro zdraví a životní prostředí, a tím bude zajištěna ochrana spotřebitelů a fungování vnitřního trhu pro geneticky modifikované i geneticky nemodifikované osivo a rovněž pro geneticky modifikované potraviny a krmiva.

Legislativní návrh bude přijat postupem spolurozhodování v Evropském parlamentu a Radě.

Zdroj: Evropská komise

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Členské státy budou samostatně rozhodovat o pěstování GMO na jejich území Odpovědět   Eva 30. 11. 2014, 09:07:35
Myšlenka, že DNA z geneticky modifikovaných organismů (GMO) se rozloží v trávicím traktu a jsou pro uživatele neškodné, jak běžně tvrdí průmysl, je zjevně nepravdivá. V nedávné studii publikované ve vědeckém časopise PLOS ONE zjistili, že velké, jídlem dodané fragmenty DNA z GMO jsou plně schopné přenášet své geny přímo do krevního řečiště a tím vyvrací mýtus, že transgenní potraviny působí na tělo stejně jako přírodní potraviny.

Kombinovanou analýzou dalších čtyř nezávislých studií zahrnujících více než 1000 testovaných lidí, a týmy z univerzit v Maďarsku, Dánsku a USA se zaměřili na proces asimilace pro GMO, jak jsou v současnosti konzumovány po celém světě. Studie zahrnuje deriváty geneticky modifikovaných plodin, jako jsou, kukuřičný sirup (HFCS) získaný z GM kukuřice, nebo sójové bílkoviny z geneticky modifikovaných sójových bobů, stejně jako maso získané ze zvířat krmených stravou založenou na GMO.

Při pohledu na data o tom, jak lidské tělo zpracovává tyto a další formy GMO, tým zjistil, že DNA z GMO se v těle zcela nerozloží během procesu trávení. Co by bylo za normálních okolností rozštěpeno na menší složky, jako jsou aminokyseliny a nukleové kyseliny, zůstává nadále jako celek. Bylo také zjištěno, že větší fragmenty DNA se pak dostanou přímo do oběhového systému, někdy na vyšší úroveň, než skutečné lidské DNA.

Geny z geneticky modifikovaných organismů se dostanou do tenkého střeva a změní složení prospěšných bakterií. Jedná se o ohromující objev, který dokazuje falešná tvrzení společnosti Monsanto a dalších, že geneticky modifikované organismy se nijak neliší od běžných produktů, co se těla týká. Monsanto dokonce tvrdí na své webové stránce „Bezpečnost potravin(Food Safety)“ , že DNA z GMO je „ ve velké míře stravitelné“ a „ nepředstavuje žádné nebezpečí“, z nichž byly oba tvrzení prokázané jako lež.

Na základě této poslední analýzy toho, jak jsou potravinářské geny přenášeny z trávicího traktu do krevního oběhu, je nyní zřejmé, že geny z geneticky modifikovaných organismů přecházejí do krevního oběhu v celku. Jejich přítomnost je také spojována s těžkými zánětlivými onemocněními, střevními záněty, adenomem a rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Studie také zjistila, že přítomnost transgenních genů v tenkém střevě, má také vliv na složení prospěšných bakterií, které jsou zodpovědné za ochranu střeva proti cizím útočníkům a pomáhají tělu vstřebávat živiny z potravy. U jedinců s ileostomii, nebo s perforaci břišní stěny v důsledku chirurgického zákroku , bylo zjištěno, že měli v jejich střevním traktu uchované doslova kompletní sekvence DNA z geneticky modifikovaných organismů.

Nic z toho není pro nás samozřejmě překvapující, jelikož biologické aktivity se dějí v pozadí a následky GMO v lidském těle nebyly nikdy legitimně zkoumány. Biotechnologické společnosti vždy jen tvrdí, že GMO jsou stejné, jako opravdové jídlo a to vládám stačí, aby je na trhu udržely již téměř 20 let.

„ Jedna malá mutace u člověka může určit tak mnoho. Jde o to, že když přesunete gen, jen jeden malý gen z jednoho organismu do jiného, kompletně změníte jeho kontext,“ uvedl David Suzuki, spoluzakladatel nadace David Suzuki Foundation. „ Neexistuje žádný způsob, jak předpovědět, jaký to bude mít pro lidstvo dopad.“

Zdroje: Naturalnews.com, Realfarmacy.com, Plosone.org, Ncbi.nlm.nih.gov
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,