Cheese 2011! Mléko ve všech jeho tvarech a formách

Cheese_1.jpg Festival Cheese (Sýr) se koná v Bra v oblasti Piemonte od 16. do 19. září 2011 . Mezinárodní akce pořádaná každé dva roky a organizovaná městem Bra a organizací Slow Food se koná letos již po osmé.   

Akce zaměřená na “mléko ve všech jeho tvarech a formách,” vytvořila za dobu svého konání mezinárodní síť výrobců sýra, kteří se v Bra scházejí každé dva roky, aby prezentovali své produkty, setkali s kolegy i zákazníky, prodiskutovali výzvy trhu, obchodní možnosti a cesty k řešení starých i nových problémů.

Festival Cheese 2011 ilustruje a zkoumá komplexnost znalostí, potřeb a zdrojů vztahujících se k produkci mléčných výrobků, a obrací pozornost na tři základní pilíře na kterých stojí kvalita mléčných výrobků: mléko, lidé a místa. Přímo na festivalu je možné najít konkrétní příklady, jak tyto tři pilíře ovlivňují kvalitu – mezi producenty, mezi jejich výrobky i v jejich příbězích.

Stand_445.jpgMléko

Ne každé mléko je stejné. Může pocházet od krav, ovcí, koz nebo dokonce od jaků ( Slow Food Presidium v Tibetu), Každý z těchto živočišných druhů má bohatou škálu různých tradičních plemen, z nichž mnohá jsou na pokraji vyhynutí nebo žijí v nevyhovujících podmínkách průmyslových chovů. Z jejich mléka lze vyrábět sýry s nezaměnitelnou chutí a příběhem, které jsou tvořeny a ovlivňovány způsobem pastvy, chovu i zpracování a které z nich dělají nedocenitelnou součást přírodního a kulturního dědictví. A hlavně, čerstvé nepasterizované mléko je zárukou nejvyšší možné smyslové kvality a přímého spojení s krajinou. Slow Food proto vede bitvu o uznání kvality čerstvých sýrů z nepasterizovaného mléka a jejich místa na trhu od samého začátku své existence.

Formaggi_445.jpgLidé

Pastevci jsou strážci venkovské a horské krajiny, kteří pasením svých stád pomáhají chránit krajinu před opuštěností i erozí, a někdy jsou sami i výrobci sýra. Výrobci sýra jsou strážci po staletí uchovávaných a zdokonalovaných znalostí a zkušeností, předávaných ústně napříč generacemi. Pak jsou tu “affineurs”- specialisté, kteří se starají o zrání sýrů, o správný vývoj jejich chutě a vůně, kteří prezentují sýry restauratérům a obchodníkům a tak zaručují výrobcům dobrý příjem. Festival Cheese 2011 chce poskytnout právoplatné ocenění a uznání všem, kteří se podílí na této cestě sýra od výroby až ke spotřebiteli.

slow_food_cheese.jpgMísta

Alpinské louky, horské pastviny, venkovská krajina. Jejich udržitelný rozvoj může být zajištěn právě vytvářením místních mikroekonomik, založených na kvalitě, ochraně životního prostředí a zapojení mladé generace.  Propagace a podpora místních produktů může znamenat vytvoření pracovních i sociálních příležitostí pro místní komunity.

Tématickou zemí festivalu Cheese 2011 je Francie, země, která dlouhá léta chrání produkci čerstvých sýrů z nepasterizovaného mléka, oceňuje práci výrobců sýra a chrání místní rozmanitost chutí a druhů.

Festival Cheese 2011 se bude konat v historickém centru piemontského města Bra, kde bylo založeno mezinárodní hnutí Slow Food a kde sídlí jeho centrála. Přes 200 vystavovatelů rozloží své stánky v ulicích a na náměstích Bra a budou nabízet svoji produkci k nákupu i k ochutnání.

Ve Velkém sále sýra budou návštěvníci moci ochutnat 150 sýrů z celého světa a 700 vzorků vín.

Pro rezervaci míst na chuťových workshopech a dalších akcích navštivte stránky www.slowfood.it/cheese a zvolte preferovaný jazyk z možností v horním menu.

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,