Českou biopotravinou roku 2013 jsou nakládané papriky

logo_CBPR2013.jpg Černíkovické beraní rohy netrkají aneb soutěž Česká biopotravina roku 2013 má pikantního vítěze.  

Českou biopotravinou roku 2013 jsou Černíkovické beraní rohy pěstitele Miloše Kurky. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem dle originální receptury. Z bezmála stovky tuzemských biovýrobků Černíkovické beraní rohy jako nejlepší vybrala odborná porota v čele s Pavlem Maurerem. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství České republiky.

rohy_beran___2013.jpg„Jsem moc rád, že při tajném hodnocení byl můj osobní "short list" potenciálně vítězných biopotravin shodný s konečným výsledkem ve všech kategoriích,“ uvedl Pavel Maurer, předseda poroty soutěže Česká biopotravina roku. 

Černíkovické beraní rohy byly samozřejmě hodnoceny jako nejlepší také v dílčí kategorii Biopotraviny rostlinného původu. Špičkou mezi bioprodukty živočišného původu je Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka vyrobený na farmě Moniky Menčíkové na Broumovsku. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky získal nejvyšší počet bodů Kvasný ocet vinný s bazalkou Ing. Josefa Abrleho z jižní Moravy.  Sem míří i další ocenění. Šampionem mezi biovíny je slámové víno Frankovka 2012 společnosti Víno Marcinčák.  Další v pořadí skončil Hibernal, pozdní sběr 2011, Vlastimila Peřiny, který lze doporučit zejména milovníkům „biobílého“.

„Absolutní vítěz - Černíkovické beraní rohy vlastně nejsou nic zvláštního. Jsou však chuťově vyvážené, jejich vnější prostá prezentace odpovídá obsahu. Myslím, že tato biopotravina získala přízeň celé poroty též proto, že je to naprostá novinka na bio trhu. Jsou inovativní, chutné a navíc v naší české gastronomii velmi oblíbené. Jejich příprava není náročná. Je to produkt, který si na nic nehraje,“ sdělil Pavel Maurer.

Beraní rohy a další druhy zeleniny pěstuje Miloš Kurka v Zahradě Černíkovice v Královéhradeckém kraji. „Sezonní zeleninu se snažíme nakládat, aby byla spotřebitelům dostupná po celý rok,“ říká Miloš Kurka a dodává, „černíkovické beraní rohy jsou připraveny klasickým způsobem tak, jak to dělávali naši předci, kteří ještě neměli k dispozici žádné chemické konzervační přípravky.“  Tajemství chuti České biopotraviny roku je tedy jednoduché – kvalitní zelenina a pak jen cukr, sůl, ocet, trocha dobrého oleje a ten správný poměr koření.

Jsem potěšena, že přibývá tuzemských bioproduktů, které jsou velmi chutné a vznikají nejen ve velkých zpracovatelských podnicích, ale také přímo na farmách,“ konstatuje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Oceňuje, že Češi umí vyrobit vinikající bioprodukty. Úroveň finalizace jak rostlinné, tak živočišné produkce v biokvalitě stoupá, a díky tomu je české bio zákazníkům dostupnější a jeho nabídka pestřejší. Soutěž Česká biopotravina roku je toho každoročním důkazem.

„Soutěž Česká biopotravina roku mám možnost sledovat přes deset let. Sortiment přihlášených produktů se samozřejmě v čase rozšiřuje a zkvalitňuje. Některé produkty nejsou zajímavé pouze tím, že jsou kvalitní a dobré, ale že jsou i přitažlivě zabaleny a mají svůj jasný marketinkový koncept. Správný obal podle mne nemusí hrát všemi barvami a etiketa nemusí být natištěna na tom nejkvalitnějším papíru. Mnohdy mne u biopotravin naopak přitahuje jednoduchost, šetrnost nejen k přírodě, ale právě i k celkové adjustáži. Pak totiž dochází ke stylové jednotě obsahu a formy,“ domnívá se Pavel Maurer. Takových výrobků je na trhu celá řada, a o to víc potěší, že suroviny, z nichž byly vyrobeny, necestovaly přes půl světa.

Předání ocenění výrobcům bioproduktů zvítězivších v jednotlivých kategoriích proběhne 11. září 2013 při příležitosti mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2013. Slavnostní večer se uskuteční v areálu Státního zámku Lednice. Výrobce vítězné biopotraviny s možností uvádět logo soutěže na etiketě získává také šanci sbírat zkušenosti v cizině. Organizátoři mezinárodního veletrhu BioFach, partnera soutěže, poskytují Miloši Kurkovi vícedenní návštěvu norimberského veletrhu v roce 2014.

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,