České biopotraviny se představí na veletrhu BioFach

BF_2012_Logo.jpg Biopotraviny vyprodukované členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodním veletrhu BioFach 2012 v Norimberku.  

Řada českých výrobků se představí celému biosvětu, který na nejprestižnější bioakci zamíří mezi 15. a 18. únorem.

Na BioFachu budou moci návštěvníci českého stánku ochutnat vynikající výrobky tuzemských ekologických sedláků ze všech koutů České republiky.

O nesporné kvalitě přesvědčí pochoutky z biomléka krav, které se pasou na lukách v Libereckém a Olomouckém kraji. „V této době se sice na pastvinách prohání lyžaři na sjezdovkách, ale v létě jsme připravili dostatek kvalitního krmiva, a tak je i nyní vynikající mléko, ze kterého za hranicemi ochutnají například náš tvaroh,“ sdělil farmář Martin Šourek z Plav nedaleko Tanvaldu.

Tvrdé zrající sýry či máslo a jogurty vyrobil Ivan Hrbek z Hvozdu u Konice na Hané.  Na stánku budou k dispozici také čerstvé sýry, žervé, biokefír nebo syrovátka z kozího mléka z farmy Pavla Dobrovolného na Vysočině. Prezentovat se budou také mléčné biovýrobky z Polabí.

Masné bioprodukty bude zastupovat jehněčí klobása s hovězím masem vyrobená ve Zlínském kraji. Bohumil Kusák z Dědiny u Ostrožské Nové Vsi na výrobu klobás používá jehněčí a hovězí maso z ekologických farem v Bílých Karpatech. Dochucuje je přidáním česneku a koření, jež dodávají další sedláci z okolí. Své masné výrobky udí na trnkovém dřevě. Vše vzniká tradičním řemeslným způsobem bez použití rychlosoli či chemie.

Pro změnu z Královéhradeckého kraje poputuje do Německa pečivo k zakousnutí v podobě žitného chleba se slunečnicí či se špaldou - certifikovaných regionálních produktů Broumovska.  Odtud také pochází úplná novinka, pohankové piškoty. „Piškoty z pohankové mouky v biokvalitě doplňují sortiment potravin se sníženým obsahem lepku, ale chuťově se blíží klasickým piškotům, což ocení zvláště maminky dětí s celiakií,“ říká jediný tuzemský výrobce pohankových biopiškotů Jan Jirásek.

Nezapomnělo se ani na sladkosti. Přehlídkou nevšedních chuťových variací jsou biodžemy z aronie, rebarbory nebo muchovníku přezdívaného indiánské ovoce, rovněž původem z Královéhradeckého kraje. Doplní je tradiční marmelády ze švestek a jablek, stejně jako sušené ovoce (hrušky, švestky) či neobvyklé dýňové pyré od Tomáše Vrány ze Zlínského kraje.
Nealkoholické nápoje v kvalitě bio budou v Norimberku reprezentovat sirup a šťáva z rakytníku Miloslava Koška z Libereckého kraje. Bionápoje pro plnoleté zastoupí zručností Františka Mádla v lahodný mok přeměněné ekologicky vypěstované hrozny v Jihomoravském kraji a vína ze středních Čech pocházejících z kutnohorských vinných sklepů.

„BioFach je stěžejní událost celého biosvěta. Jedná se o vysoce prestižní mezinárodní záležitost s účastí zástupců nejen z Evropy ale také Ameriky, Afriky anebo Asie. Již sice není primárně určena pro ekologicky hospodařící zemědělce, ale pro prodejce bioproduktů, přesto či právě proto je účast našich sedláků pro ně rozhodně přínosné. Mohou navázat kontakty nebo najít inspiraci, což neméně důležité. Na BioFachu je každoročně k  vidění bezesporu nejširší nabídka produktů, které lze v kvalitě bio vyrobit. Proto do Německa pravidelně míří řada obchodníků z České republiky, kteří se tak snáze se dozví, co je po celý rok dostupné na českém trhu,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

logo_probio_male.jpgVýrobky členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, které reprezentují  bioprodukci hned z několika krajů, budou k dispozici na stánku č. 340 v hale číslo pět v české expozici spolu s prezentací Ministerstva zemědělství ČR a dalších bioproducentů. Ve středu 15. února oživí tento prostor bioparty, kam zamíří zástupci IFOAM EU (Evropské skupiny Mezinárodní federace ekologických zemědělců) a předsedající země EU, Dánska, které patří výrazným propagátorům ekologického zemědělství a biopotravin.

Zdroj: tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,