Česká jablka budou mít na Jiřáku slavnost!

Bedrich_plisek_s_jablky.jpg Po Svatomartinském vínu, růžovém vínu, českém pivu z malých a minipivovarů, lesních plodech a dalších slavnostech pokračuje Archetyp o. s. společně s MČ Praha 3 v představování tradičních českých potravin a plodin.  

29. září 2012 budou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 (na „Jiřáku“) během akce nazvané „Jablečné slavnosti“ představena nejrůznější česká jablka od českých pěstitelů a výrobky z nich.

Celková spotřeba ovoce v naší republice přesáhla v posledních 3 letech hranici 85 kg na obyvatele za rok. Ovoce mírného pásma (jablka, hrušky, třešně, a jiné) představuje z tohoto množství asi 52 kg. Nejoblíbenějším ovocným druhem české populace jsou jablka, kterých každý z nás ročně zkonzumuje 25 kilogramů. Jabloně jsou také v České republice hlavním ovocným druhem, který se zde pěstuje

Jablko je nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody. Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu a rok

Čerstvá jablka jsou bez tuků, nasycených tuků, sodíku a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a snižují vysoký krevní tlak.

Zúčastnění pěstitelé

Při přípravě akce si pořadatelé byli vědomi i té skutečnosti, že v řadě pěstitelských oblastí počasí svými letošními kotrmelci (silné zimní mrazy, květnové mrazy, sucho, krupobití) negativně ovlivnilo úrodu a kvalitu jablek. Z těchto důvodů byli k účasti přizváni ovocnáři hlavně ze Středočeského a Ústeckého regionu. Předpokládá se účast asi 15 pěstitelů jablek.

Jablka jsou ovocným druhem s nejširším spektrem zralosti odrůd s možností uchování jablek ve skladech až do příští sklizně. I z těchto důvodů je u vystavovatelů požadováno nejen řádné označení názvu odrůdy jablek, ale také uvedení jejich konzumní zralosti.

Jablečné výrobky

Jablko díky své proměnlivosti chuti, pestrosti, pikantnosti, lahodnosti nebo svěžesti nabízí mnoho možností k využití v kuchyni. Jablkem se snad nedá zkazit téměř žádné jídlo od krupičné kaše až po pečenou kachnu.

Jablka lze v kuchyni využít vždy, všude a do všeho. A nemusí to být jen plody výstavní. Právě naopak. Lze zpracovávat i tzv. padavčata.

Na „Jablečných slavnostech“ proto nebudou chybět ani jablečné výrobky jako mošty, cidery, nektary, vína, sirupy, koláče, štrúdly, pyré, kompoty, zavařeniny a vůbec vše co s jablkem souvisí. O jablečnou gastronomii se vzorně postará vyhlášená restaurace Mozaika.

Dozvíte se zde mnoho užitečných informací o českém jablku, starých českých odrůdách jabloní, o pěstování, jeho zpracování a vlivu na naše zdraví.    

Nebude chybět ani program pro děti i dospělé, „živé“ moštování, dětská dílna a Divadlo 2buchet, které nikdy nezklame svým vtipným představením.

A co k oslavám nezbytně patří je muzika, a jaká jiná u Jablečných slavností než Jablkoň, dále zahraje New Prague Dixieland, Atmasféra z Ukrajiny a slovenský ZVA 12-28 band.

Akce se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Ing. Petra Bendla, s podporou Ovocnářské unie ČR a MČ Praha 3.

Více informací a upřesněný program najdete na www.farmarsketrziste.cz a na www.facebook.com/ftpraha

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,