Česká jablka budou mít na Jiřáku podruhé svoji slavnost

jablka_farm____sk___trh.jpg Tak jako vloni i letos je jasným cílem slavnosti podpořit české ovocnáře, šetrné způsoby pěstování jablek a rozmanitost tohoto českého ovoce.   

Představí se na 15 pěstitelů (ovocnářů) a nepřeberně odrůd, mezi jinými i Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další. V pátek začnou II. Jablečné slavnosti (2013).

Ovocnáři přivezou to nejlepší a nejzdravější, co v naší krajině po staletí pěstujeme. Budete moci ochutnat jak staré tradiční odrůdy, tak i ty nové. Tuzemské ovocnářství je totiž po této stránce na evropské špičce. Můžete si pořídit jablíčka zrající delší dobu, ke skladování spolu s radou, aby vám vydržela celou zimu, popovídat si přímo s pěstiteli o kvalitách a výhodách té které odrůdy.

jablka_Farm____sk___tr__i__t___Ji____k_a_N__plavka.jpgMůžete si koupit i jablka, která budou hned k jídlu. Kromě jablek syrových potěšíte chuťové buňky také vším, co se z jablek vyrábí: od moštů a sirupů přes koláče, záviny, tyčinky, zavařeniny a pyré, křížaly, až k paštice s jablky. Přijede pojízdná moštárna, kde si budete moci namoštovat své favority. Nebude chybět ani jablečný Cider, resp. Cidre.


Na úvodním stanovišti festivalu můžete navštívit stánek Ovocnářské unie, kde vám bude k dispozici sám její předseda, pan Martin Ludvík, k rozhovoru o čemkoliv okolo jablek i o životě (ovocných) stromů a odrůd. Můžete tam omrknout i kousnout si do dnes legendárních odrůd jako Panenské nebo Matčino, které vám v pátek přivezou. I letos s jasným cílem oslavit a představit různé známé i méně známé české odrůdy jablek a jejich využití, a ekologicky šetrné způsoby pěstování jablek, které umíme v Čechách moc dobře a přitom o tom ani nevíme. 

Slavnost myslí i na rodiče s dětmi. Kromě „živého“ moštování bez pasterizace, si můžete zkusit anebo jen pozorovat vykrajování z ovoce – tzv. carving, což představí Luděk Procházka a jeho studio. Na děti dále čeká tvořivá dílna a Divadlo 2buchet, které svým ostrovtipem nikdy nezklame a i tentokrát si obě herečky připravily divadelní představení tematicky laděné a zaměřené.

Důležité upozornění – farmářský trh na Jiřáku bude přitom plně fungovat v klasickém pátečním obsazení (od 8.00 – 18.00) a jablečné slavnosti ho nijak nenaruší. Pěstitelé, ovocnáři, jablečné speciality a jablečné občerstvení budou pro vás od 10.00 – 19.00 nebo do vyprodání zásob.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,