Česká biopotravina 2016: Zvítězila moderní „klasika“ – Bio Trhaná paštika z přeštíka

CBR_2016_logo.jpg Z devíti desítek přihlášených výrobků do 15. ročníku soutěže Česká biopotravina vybrala porota pod vedením Pavla Maurera vítěze.   

Stala se jím Bio Trhaná paštika z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

„Většina přihlášených biopotravin skvěle chutnala, což porotu v rámci senzorického testu samozřejmě potěšilo. Ale to je jen jedno z pěti kritérií, které ve svém součtu ovlivní konečný výsledek. Letos jsme zaznamenali výrazný nárůst kvality marketingových konceptů výrobků a také větší kreativitu v celkovém vzhledu a obalu. Vždyť člověk přece často nejdříve ‚nakupuje očima‘! Vizuální atraktivita bioproduktů nicméně nespočívá v tom, že mají křiklavé a nákladné obaly, ale že ctí poslání produktu, jeho obsah, chuť a pochopitelně i odpovědnost ke zbytečnému plýtvání surovinovými zdroji. To by mělo platit nejen o samotné kvalitě bioproduktu, ale i o formě, jakou je prezentován. To vše, pro mne osobně, splňuje letošní vítěz téměř ukázkově,“ zhodnotil předseda poroty Pavel Maurer.

Letošní ročník soutěže nabídl široký sortiment výrobků. Mnohé z nich jsou na českém trhu úplnými novinkami.

„Jsem opravdu mile překvapena šíří sortimentu nominovaných výrobků do soutěže. V porotě ‚České biopotraviny‘ mám tu čest sedět již několik let, ale takové množství zajímavých výrobků jsem ještě nikdy v soutěži nezaznamenala. V letošním ročníku bylo opravdu z čeho vybírat a bylo velmi těžké zvolit vítěze,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ceska_bio_roku_2016445.jpgBiofarma Sasov nejlepší hned ve dvou kategoriích

Nejlepší českou biopotravinou roku 2016 je zcela nový výrobek z Biofarmy Sasov u Jihlavy. Bio trhaná paštika z přeštíka je obdobou v zahraničí známých rilletů. Inspiruje se ovšem i v naší české kuchyni. Při mazání na chleba si mnohý gurmán vzpomene na domácí zavařovaná pečená masa. Trhaná paštika se vyrábí dlouhým pečením z masa přeštických černostrakatých prasat – jejich maso je tučnější, což právě receptura vyžaduje. Je to tedy další výrobek, který by mohl přispět k záchraně tohoto ohroženého původního českého plemene prasat.

Druhým výrobkem sasovské biofarmy, který zabodoval, je Bio kostní vývar, který je tažený po tři dny z vybraných kostí skotu plemene aberdeen angus a sasovských přeštíků. „Záměrně do vývaru nepřidáváme ani sůl či koření, aby jej mohli kuchaři využít zcela dle svého uvážení do polévek a omáček. Novým trendem se stává dokonce i přímý konzum,“ upřesňuje Jiří Pykal z Biofarmy Sasov, která se v souladu s ekologickými principy snaží využít ze zvířete úplně vše, co je možné. Kostní vývar je krásným příkladem sasovské filozofie „od rypáčku po ocas“.

„Z ocenění mám opravdu radost, neboť v těchto výrobcích se propojuje západní i domácí tradice a také kvalita, kterou pomáhá tvořit špičkový kuchař. Oba výrobky totiž vznikly ve spolupráci se známým kuchařem a řezníkem Paulem Dayem z The Real Meat Society a obsahují suroviny, které pochází přímo z naší farmy. Myslím si, že bio certifikát by měl být u nejkvalitnějších výrobků dnes již samozřejmostí,“ říká Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov.

Ceska_biopotravina_roku_2016445.jpgBiohermelín z ekofarmy Javorník

Hermelín v biokvalitě zraje nedaleko slovenských hranic. V ekofarmě Javorník – CZ, s.r.o. ve Štítné nad Vláří jej ručně vyrábí z nestandardizovaného mléka z vlastní produkce v moderně vybavené faremní mlékárně. Za rok, kdy je výrobek na trhu, si získal řadu spokojených zákazníků nejen na Moravě, ale také v Praze.

Hostětínský mošt jablko meruňka bio

Dlouholeté zkušenosti s výrobou moštů v Bílých Karpatech zúročila Moštárna Hostětín, s.r.o. Porotu oslovil Hostětínský mošt jablko meruňka bio, k jehož výrobě se používají jablka z okolí zpracovny a meruňky z jižní Moravy. Oba druhy ovoce se lisují zvlášť a míchají se až následně v chuťově vyváženém poměru.

„Příjemným překvapením v kategorii biovýrobků živočišného původu bylo velké množství vynikajících a chuťově i marketingově zajímavých produktů. Ostatně i proto se porota v letošním ročníku rozhodla tuto kategorii ještě dále rozdělit na výrobky mléčné a masné, protože porovnávání sýrů s paštikami, vývarem či burgrem by nebylo vůbec snadné. Příjemným překvapením pro mě osobně byla i raw produkce, nebo například kysané zelí od Miloše Kurky, které doposud na trhu vysloveně chybělo, či chutney z Ekostatku Vlkaneč,“ dodala Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Kategorie biovín nejpočetnější 

Nejpočetněji byla již tradičně zastoupena kategorie biovín, do které tuzemští výrobci přihlásil 49 vzorků. Jako nejlepší bylo oceněno Rulandské šedé – výběr z hroznů 2015 od Petra Marcinčáka z Mikulova. Rulandské šedé – jakostní víno odrůdové 2015 stejného vinaře se stalo i šampionem bílých vín. Nejlepší červené biovíno je Merlot – výběr z hroznů 2011 od Bohemia Canopus ze Starovic. Nejlepší kolekce se podle sommelierů, kteří se sešli 19. 8. v Národním vinařském centru ve Valticích, povedla sestavit ve Vinařství Jaroslava Drmoly v Bavorech.

Mezi hodnocenými biopotravinami se však neztratily ani výrobky vyráběné ve velkých sériích. Například Tvarohový dezert s jogurtem – Vanilkový, který vyrábí František Pešička z Petrovic u Sedlčan, je dostupný v supermarketu Billa pod privátní značkou Naše bio. Čechy také jistě potěší i žitné biopivo z třeboňského pivovaru BOHEMIA REGENT a.s. Pozornosti neunikla ani novinka na trhu – Ghítela z Vysokého Mýta. Sladká arašídová pomazánka, jejíž podstatnou složku tvoří přepuštěné biomáslo z tuzemské produkce, nabízí alternativu všem, kdo chtějí mlsat bez palmového tuku.

Soutěž Česká biopotravina každoročně organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a hodnocení potravin probíhá v prostorách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jejíž zástupci jsou členy hodnotící komise. Záštitu nad soutěží drží ministr zemědělství Marián Jurečka a ředitel SZPI Martin Klanica.

Slavnostní předání ocenění vítězům se uskuteční 10. 9. 2016 ve Štítné nad Vláří u příležitosti Dne otevřených faremních vrat u Nejlepšího sedláka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2016 – na ekofarmě Javorník.

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,