Červen 2009: Miloš Michlovský

Michlovsky_1.jpg Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. Majitel společnosti Vinselekt Michlovský, a.s., se sídlem v Rakvicích  

Vzdělání:
Zemědělská univerzita v Moskvě

Ocenění:
Firma získala se svými BIO výrobky ocenění na mnoha soutěžích (Salon vín České republiky, Valtické vinné trhy, Grand Prix Vinex, Víno & Destiláty, AWC Vienna, Muvina Prešov).

Zaměstnání:
Od roku 1993 majitel firmy Vinselekt Michlovský, a.s.

Koníčky:
Vinohradnictví, vinařství, šlechtění, gastronomie, folklor

Vedení firmy:
Vedoucí pracovník, manager, řídí každodenní chod společnosti na všech úsecích od vinohradnického přes sklepní hospodářství až po prodej vína.

Počet zaměstnanců: 55 (na práci málo, na výplaty neskutečně hodně) 

Sortiment: BIO víno (odrůdy Hibernal, Malverina, Laurot) a BIO hroznový mošt (odrůdy Malverina, Laurot); Pálava, Aurelius, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Pinot noir, ...

Ekologické zemědělství očima Miloše Michlovského:
Výrazný důraz na přirozenost produktu, přirozené postupy pěstování a přirozená technologie při zpracování, formování vína včetně školení a lahvování (bez čiření, bez filtrace), minimalizace SO2 (do 20 % povolené hranice - tj. do 40 mg/l veškerého SO2)

http://www.michlovsky.com


Otázky pro bio osobnost června:

Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaše podnikání?
Pěstujeme révu vinnou na ploše 8 ha v režimu ekologického zemědělství a na 94 ha v systému integrované produkce. Vyprodukované hrozny jsou pak v naší společnosti využívány k výrobě BIO produktů (víno, mošt) nejvyšší kvality.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio"?
Jelikož pocházím ze sedlácké rodiny tak vím, že příroda je moudrá, a proto je nejlepší a nejhodnotnější to, čeho se lidská ruka dotýká co nejméně.

Můžete popsat Váš typický den?
Ráno vstanu, posnídám, jdu do práce, večer se vracím z práce, něco pojím, přečtu si noviny, atd. - stále dokola (mezitím - degustace, úřadování, vinohrad, sklep...).

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?
Sortiment našich BIO výrobků je určen pro široký okruh spotřebitelů, kteří se orientují na zdravou výživu a styl, a to jak ve specializovaných obchodech, tak dnes i v retailu (TESCO, SPAR, MAKRO aj.).

Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?
Jedná se o způsob hospodaření šetrný vůči životnímu prostředí s minimalizací dopadů na lidské zdraví a často i prospěšné lidskému zdraví (např. BIO vína, BIO mošty).

Co je Váš největší úspěch?
Jsou to četná ocenění našich BIO výrobků na tuzemských a mezinárodních soutěžích, spokojenost zákazníků a hlavně jejich rostoucí zájem o naše produkty.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?
Postupně převést vinice ze systému integrované produkce do režimu ekologického zemědělství, rozšířit sortiment našich produktů a stále více posouvat systém hospodaření přes biodynamické vinařství k přirozenosti ve vinohradě i ve sklepě.

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?
Asi jsem hodně konzervativní, ale moc bych toho neměnil, jelikož každý je do určité míry strůjcem svého štěstí (osudu). V první řadě bych se naučil francouzsky, abych si mohl přečíst a přesněji volně pohovořit s těmi, kteří formují světové vinařské dějiny.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?
Propojení teorie a praxe z oblasti vinohradnictví, získání pěstitelských a technologických zkušeností z vinohradnicky a vinařsky vyspělých států, a to jak z pohledu eko-geografického původu, tak i přirozeného pěstování hroznů, jejich zpracování a stvoření vína.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?
Rodinné tradice, příroda - její přirozená moudrost, moudrost mých učitelů.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?
Vytrvalost, adaptibilita, houževnatost a přirozený tah na bránu se snahou patřit ve svém oboru k těm nejlepším.

Co máte nejraději z toho, co děláte?
Společné diskuze s ostatními vinaři nad sklenkou dobrého vína, a to nejen o jeho dalším směrování, ale i ochraně a zachování toho nejcennějšího, co příroda a vinař doposud udělal („Dědictví otců zachovej nám pane").

Co Vás nenechá v noci spát?
Zpravidla nemám se spánkem problémy. Ale hloupost, která bohužel bývá někdy i v naší profesi, tak to je někdy síla.

Co nejvíce zlepšilo Váš život?
Výchova rodičů, vzdělání, rodina, chápání přirozených zákonů v přírodě a v neposlední řadě i štěstí, že mě prakticky celým profesním životem provází tak chytrá rodina jakou je réva a tak moudrý nápoj jakým je víno.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?
Úřednický „šiml" a spousta zbytečných (dopředu již známých) věcí.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?
Lepší propagací jednotlivých výrobků, posílením znalostí o významu BIO potravin pro lidské zdraví. Zásadní změnou ve filosofii myšlení, kdy je nezbytné si uvědomit, že to co jím a piji, „filtruji" přes svůj organismus a to je podstatně důležitější než co nosím na sobě nebo si obouvám.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?
Osvětou, propagací, neomezeným zamyšlením se u vína o víně.

Co je hlavní výhodou „žít bio"?
Žít zdravě a korektně ve vztahu k matičce přírodě.

Supermarkety - dobré či špatné?
Dobré z pohledu celkového objemu prodaných výrobků. Jejich široký sortiment však může znesnadnit výběr spotřebitelům, ale hlavně jiné cesty není (80 % potravin se prodá v řetězcích - to za prvé a za druhé - mnohé mají kulturnější podmínky a srozumitelnější marketing než některé malé obchůdky s brigádníky ze zahraničí).

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?
Dovoz levných, často nekvalitních vín ze zahraničí, dopady ekonomické krize (snížení průměrné spotřeby vína na jednoho obyvatele), různá úroveň podpory v různých členských zemích EU a nebo tzv. „handl" mezi EU a některým zámořským státem (průmysl za levné potraviny).

Co je na biopotravinách nejlepší?
Jsou zpravidla prosté reziduí, jsou založeny na přírodní bázi, jsou přirozeně pěstovány a půda - stanoviště (terroir) je to, co dává produktu hodnotu (ne umělá hnojiva, herbicidy aj.).

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?
Moje oblíbené jídlo je dobré jídlo, kde velmi důležitou roli hrají maso a sýry, avšak zapité dobrým vínem.

Kdybych byl předsedou vlády, rád bych...
Předsedou vlády bych být nechtěl. Jedině snad v takovém státě, kde vinařství bude tvořit 100 % HDP.

Svět by byl lepším místem, kdyby...
Lidé byli vstřícnější, ohleduplnější, mírumilovnější a tolerantnější, a to nejen k sobě, ale i k matičce přírodě, jejíž jsou součástí.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo,
Jako na osobnost, která se zasloužila o rozvoj a propagaci moravského vinařství, hlavně jeho renesanci, tedy návratu k terroir, k přirozenosti.

Kdy jste byl nejšťastnější?
Asi při narození svých synů a samozřejmě při zrození opravdu výjimečného vína.

Z čeho máte největší strach?
Z toho, že si lidé neuvědomují, že některé procesy v přírodě jsou nevratné a s tím spojeného zprůmyslnění oboru (potlačení terroir, cru, kreativity vinaře, aj.) a tím vším „ořezání" vína a jeho pravé hodnoty.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?
Určitě víno.

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?
Láhev výborného vína, pár semen a pár oček révy vinné.

Má zákazník vždy pravdu?
Ne, jelikož o každém produktu ví nejvíce pánbů, bohové na Olympu, sklepmistr a pak někteří ostatní.

Připravila: Petra Macháčková
petra@greenmarketing_cz

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
49   1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,