Čejkovické bylinkové slavnosti s oslavou 25 let

celkovy_pohled_110.jpg Již tradičně s vůní bylin a koření, rozmanitými ochutnávkami a skvělou atmosférou, tak proběhly letošní Čejkovické bylinkové slavnosti, které byly o to slavnostnější, neboť organizátor akce, společnost SONNENTOR letos slaví narozeniny.    

Čejkovický SONNENTOR patří k lídrům na českém trhu biočajů a biokoření a od svého začátku žije myšlenkou trvale udržitelného rozvoje, kvality, podpory tradic a ruční práce. Přestože počasí příliš nepřálo, prožít den plný radosti přišlo opět mnoho tisíc návštěvníků. Letošní 8. ročník byl provoněn bylinkami i oblíbeným cizokrajným kořením kurkumou a velkému zájmu se těšila také bylinná směs TADY ROSTE RADOST.  Tato lahodná čajová směs z českých bylinek od lokálních pěstitelů a sedláků vznikla jako speciální edice k oslavě 25 let založení SONNENTORU v jihomoravských Čejkovicích. „Je to náš jubilejní čaj, který vznikl společným ochutnáváním a vylaďováním receptury. Je symbolem našich hodnot, jakými jsou ruční práce, přímá spolupráce s pěstiteli, tradice a společenská odpovědnost. Motiv na krabičce je vítězným návrhem soutěže, do které jsme zapojili studenty. A těší nás, že tento čaj již stihl získat ocenění Regionální potravina 2017 a Česká biopotravina 2017“, sdělila Kamila Šťastná z oddělení marketingu.

bylinkove_slavnosti_2017.jpgNávštěvníci si mohli vychutnat vytříbené čajové speciality, pomazánky s nejrůznějšími druhy koření a domácí dezerty od místních cukrářek. Biojarmark nabízel celou řadu zajímavých a tradičních produktů. V nabídce upoutalo pozornost bylinkové pivo s růží a meduňkou. „Podporujeme regionální spolupráci, a tak vznikla myšlenka oslovit pivovar Mazák ze sousedních Dolních Bojanovic a uvařit pivo s bylinkami od našeho pěstitele pana Šulce z Vysočiny“ upřesnil Zdeněk Chocholáček, vedoucí Bylinkového ráje. V rámci bohatého programu si přišli na své nejen dospělí, ale i děti. Zábavné tvořivé dílničky střídalo divadelní představení a vystoupení dětského folklorního souboru Čejkovjan. K poslechu hrála Varmužova cimbálová muzika a po celý den probíhaly exkurze ve výrobě biočajů.

bylinkove_slavnosti_2017_2.jpgVšechno jídlo a pití bylo podáváno na kompostovatelném nádobí. V areálu se nacházelo pět velkých tzv. odpadových hnízd s přihlížejícím zero waste poradcem, který dohlížel na správné třídění odpadů. Celá myšlenka zero waste spočívá v maximalizaci třídění a recyklování, minimalizaci odpadu a snižování spotřeby. “Navazujeme na loňské slavnosti, kdy byl veškerý odpad úspěšně zkompostován. Tímto krokem chceme návštěvníkům opět ukázat, že třídit odpad je přirozené, žádoucí a má smysl”, dodává Chocholáček.

Oslava výročí se slavnostním přípitkem a krájením dortu proběhla za účasti veřejnosti a návštěvníci obdrželi na památku drobný dárek. Malá firma o třech zaměstnancích se za dobu svého působení rozrostla a vytvořila pro své spolupracovníky 135 pracovních míst. Součástí letošních oslav bylo otevření slunečních kanceláří v dalším patře firemní budovy, kterému žehnal želivský opat Jáchym Šimek.

„Letos jsme také významně rozšířili náš turistický projekt zážitkové exkurze ve výrobě čajů Bylinkový ráj SONNENTOR v areálu naší firmy, kde pořádáme nově i exkurze s ochutnávkami, workhopy pro studenty i firmy na téma společenské odpovědnosti, férového i lokálního podnikání s ohledem na životní prostředí. Další dárek nás čeká teď v září, kdy otevíráme první prodejnu v centru Prahy“, sdělil Josef Dvořáček, ředitel společnosti.

bylinkove_slavnosti_2017_1.jpgNávštěvníci se mohli osobně setkat a popovídat si se zakladateli Johannesem Gutmannem a Tomášem Mitáčkem. „Čtvrtstoletí je opravdu dlouhý úsek nejen z pohledu trvání firmy, ale i v životě člověka. Když se ohlédnu zpět, tak nás vidím jako mladíky plné ideálů s obrovským nadšením pro věc. Nyní jsme, jak se říká, zralí muži, ale ideály zůstaly a nadšení ani o píď nepolevilo. Navíc jsme nezůstali jen 2 Mohykáni, ale do společného díla se postupem času zapojilo přes 130 lidí u nás ve firmě a desítky našich dodavatelů, především ekologických sedláků a pěstitelů“, sdělil Tomáš Mitáček.

O společnosti SONNENTOR

Sonnentor je předním výrobcem biočajů a biokoření, které vyrábí v jihomoravských Čejkovicích. Filozofie firmy je od samého začátku postavena na základech trvalé udržitelnosti, přímé spolupráci a vysokém podílu ruční práce.  Společnost pořádá během roku celou řadu zajímavých akcí pro širokou i odbornou veřejnost a v rámci turistického projektu Bylinkový ráj je možné navštívit zážitkové exkurze ve výrobě biočajů.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,