Blok přednášek o biopotravinách na Festivalu Evolution

Festival_evolution_LOGO_2014110.jpg V sobotu 24. března proběhl na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution tradiční odborný blok přednášek věnující se aktuálním tématům ze světa biopotravin a ekologického zemědělství. Přednáškový blok letos již podruhé pořádala nevládní organizace PRO-BIO LIGA, která informuje a inspiruje o světu biopotravin pod hlavičkou lovime.bio.  

Letošní naučně-zábavní blok přednášek s názvem „Od vidlí po vidličku“přiblížil účastníkům v průběhu tří svých částí cestu biopotravin od farmáře a dění na poli, přes zpracování a výrobu až do jídelny a konečné čarování v kuchyni. Celým programem posluchače prováděla Bára Hernychová, odbornice na zdravý životní styl a biopotraviny.

O půdě

Hlavním tématem první přednášky se stala půda a přístup k ní. Martin Rosenbaum z rodinné farmy Lukava představil příběh svého hospodářství, a především své zkušenosti s obtížným přístupem k zemědělské půdě a možností hospodařit šetrně a ekologicky pro mladé a začínající hospodáře. Odpověď na tuto otázku - řeší celá Evropa, mimo jiné i organizace sdružené v mezinárodní síti Access to Land, které natočily dokument popisující různé občanské iniciativy ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Itálii a Rumunsku snažící se o usnadnění přístupu k půdě pro ty, kteří chtějí hospodařit zodpovědně. Dokument je k zhlédnutí na: bit.ly/dokument_o_pude

Evolution2018.jpgVýroba biopotravin

Druhým tématem se stala výroba kvalitních potravin, konkrétně pokrmů z netradičních zapomenutých obilovin jako jsou různé druhy pšenice (jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice, špalda), čirok, proso, pohanka. Jejich úžasné výživové vlastnosti i nenáročnou přípravu v kuchyni přiblížil Martin Hutař, zakladatel a spolumajitel obchodní společnosti PRO-BIO, která patří k největším producentům biopotravin u nás.

Bio do škol

Třetím a závěrečným tématem byly dobré příklady zapojení biopotravin ve stravování, které představily hned čtyři vedoucí školních jídelen: Renáta Černá, ZŠ Dobřany u Plzně, Iveta Garciová, MŠ Semínko Praha, Olga Chlápková, ZŠ Waldorfská Pardubice a Romana Opršalová, ZŠ Český Brod. Hrdinky školního stravování odhalily, jaké jsou radosti a strasti zapojování biopotravin a vůbec eticky, environmentálně i zdravotně pestřejšího jídelníčku do školní stravy. Všechny vedoucí jídelen se shodly, že vyšší cena biopotravin není nepřekonatelnou překážkou pro velké, ale překvapivě ani pro malé jídelny. Ceny obědů se nezvýší do míry, která by nebyla pro rodiče přijatelná a eventuální překročené náklady se vyrovnají v ostatních dnech či týdnech. O poznání větší bariérou je dostupnost potřebného objemu, termíny dodání a celková logistika. Podobné zkušenosti má i sama PRO-BIO LIGA, která v současné době realizuje projekt „Učíme se vařit bio“ cílený na studenty a pedagogy středních odborných škol gastronomického zaměření. Více informací k tomuto projektu naleznete na www.lovime.bio/programy-skoly.

Evolution2018_vystoupeni_s445.jpg„Blok přednášek věnovaný tématům ekologického zemědělství a biopotravin proběhl v rámci jarního Festivalu Evolution letos již počtvrté. Jelikož naší snahou je, aby se principy ekologického zemědělství staly součástí českého zemědělství a biopotraviny automatickou volbou spotřebitelů, budeme i nadále realizovat řadu vzdělávacích a propagačních akcí mezi spotřebitelskou veřejností. Proto je naším zájmem, aby přednášky o bio tématech a další aktivity v rámci festivalu pokračovaly i v příštích letech“, říká koordinátorka programu Andrea Hrabalová z PRO-BIO LIGY.

Blok přednášek připravila PRO-BIO LIGA v rámci projektu „Vzdělávání a osvěta o ekologickém zemědělství v ČR“, který je financován Ministerstvem zemědělství a podpořen společností KEZ o.p.s.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,