Blok přednášek o biopotravinách a ekologickém zemědělství na Biostylu

Biostly_2012_2_110.jpg Zveme vás v pátek 24. 3. 2017 od 10:30 do 14:30, do sálu č. 6,  Výstaviště Holešovice Praha, BIO STYL v rámci Festivalu Evolution.  

Blok přednášek o ekologickém zemědělství letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

Blok připravila PRO-BIO LIGA ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství a spolu s organizátory Festivalu Evolution zve v pátek 24. 3. od 10:30 hod. do sálu č. 6 v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích všechny, kteří se chtějí o biopotravinách a ekologickém zemědělství dozvědět více.

Kombinace odborných témat s příběhy konkrétních výrobců a sedláků nabídne atraktivní mix informací. Jedinečnou příležitostí je možnost potkat se s hlavními aktéry, jež v biosektoru působí už 25 let. Inspirací budou příspěvky začínajících firem a farem, které můžeme označit za startupy. Organizátoři odborného bloku zařadili letos zpestření a ve spolupráci se Svazem faremních zpracovatelů v průběhu dopoledne posluchačům poodhalí tajemství výroby čerstvého přírodního sýru. V době, kdy se bude zahřívat mléko, a budou působit mlékařské kultury, zazní z pódia příspěvky jednotlivých řečníků.

Těšit se můžete na zástupce ekologických sedláků a výrobců biopotravin. Vystoupí Ivan Hrbek (Ekofarma Hvozd a Svaz faremních zpracovatelů), Stanislav Šindler (Javorník-CZ s.r.o.), Otakar Jiránek (Country Life, s.r.o.), Jana Lysáková (PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o.), Andrea Dostálová (České ghíčko s.r.o.), Lukáš Rudolfský (Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.) a Jiří Pykal (Biofarma Sasov).

V řadě řečníků se rovněž objeví Jana Peterková (Ústav zemědělské ekonomiky a informací), Pavel Vrána (Státní zemědělská a potravinářská inspekce), Jan Valeška (PRO-BIO LIGA), Kateřina Urbánková (PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců) a Andrea Hrabalová (PRO-BIO LIGA).

Výroba domácího sýra jako nit spojující příspěvky odborného bloku

Organizátoři odborného bloku Bio stylu, který v pátek na Festivalu Evolution patří ekozemědělství, zvolili letos zpestření. Posluchačům v průběhu dopoledne poodhalí tajemství výroby čerstvého přírodního sýra lektoři Zuzana Moučková a Ivan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů. „Sýr bude možné ochutnat jednak rovnou po vyrobení s jeho nasládlou chutí, jednak v jeho pravé podobě - po krátkém zrání při pokojové teplotě, kdy sýr prokysá, a následně se solí a prodává. Modifikací danou různými tradičními recepturami tohoto základního postupu lze vyrobit i polotvrdé a tvrdé sýry, které následně zrají i několik týdnů či měsíců. Výsledkem mohou být sýry nejrůznějších tvarů, vůní i chutí,“ říká Ivan Hrbek. Dodává, že originální čerstvé měkké sýry jsou základním sortimentem ve všech více na 160 ti malých faremních mlékárnách v České republice i v dalších cca 60 ti faremních mlékárnách, pro které již nelze použít přívlastek „malé“, ale které zpracovávají vlastní mléko, tedy jsou faremními mlékárnami.  Během hodiny a půl, jež zabere proces výroby, tedy v době, kdy se bude zahřívat mléko, a budou působit mlékařské kultury, zazní z pódia příspěvky dalších řečníků.

Čtvrtstoletí biopotravin v ČR

„Odborný blok je letos věnován spotřebitelským tématům. Přiblížíme fenomén faremního zpracování, jehož jsou ekologičtí zemědělci v České republice průkopníky. Je jedním z trendů posledních let. Právě vývoj a směřování trhu s biopotravinami, ukážou jak statistická data, tak zkušenosti producentů biopotravin, kteří se v oboru pohybují už čtvrt století,“ říká organizátorka Andrea Hrabalová, z PRO-BIO Ligy. Zpestřením budou i příspěvky začínajících farem a firem, které můžeme označit za startupy. „Podělí se o své příběhy. Jsou o tom, jak našli díru na trhu a jak ji dokázali rychle zaplnit. To může být pro mnohé návštěvníky, kteří mají v hlavě nápad, velmi inspirující,“ zve do přednáškového sálu v původním křídle výstaviště Andrea Hrabalová.

Krátký obchodní řetězec – férové ceny

Spotřebitele, kteří před pohodlným nákupem v supermarketu upřednostňují detailní znalost původu svého jídla a spravedlivou cenu, jistě osloví vstup Jana Valešky z Asociace místních potravinových iniciativ, věnovaný KPZ. Co se skrývá pod legendární zkratkou dnes, se dozvíte v pátek po obědě.

Nadstandardy - ještě víc než bio

K biopotravinám – produktům ekologického zemědělství neodmyslitelně patří certifikace a kontrola. Nebudou tedy chybět informace o tom, jak se biopotraviny kontrolují. Pro mnohé bude také zajímavé sdělení, že existují nadstandardy, které zaručují, že některé potraviny jsou ještě „víc než bio“.

Odborný blok věnovaný ekologickému zemědělství patří již tradičně k programu Bio stylu, který je součástí Festivalu Evolution. Čas odborným informacím je vymezen v pátek 24. března 2017 od 10:30 do 14:30 hodin v sále č. 6. Bohatý program v roce 2017 připravila PRO-BIO Liga, sekce pro spotřebitele PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Více informací: http://program.festivalevolution.cz/

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,