Biovíno se etabluje

vina_na_BF.jpg Vývoj u biovína v posledních letech charakterizovaly prudké přírůstky. V současné době se tento sektor nachází ve fázi konsolidace.   

Sklizeň vína v roce 2014 přináší převážně malá až střední množství, což stabilizuje situaci na trhu. Převládajícím tématem vinařské sezóny 2014 byla v Evropě voda. Zatímco na jaře jí byl nedostatek, pršelo v létě příliš moc. Biovinařům se s velkým úsilím podařilo udržet hrozny zdravé. Na podzim 2014 se vinobraní chýlí ke konci. Jako jediný region v tuto chvíli hlásí dobrou úrodu La Mancha ve středním Španělsku. Právě tam měli v loňském roce mimořádně velké výnosy. V přímém protikladu k tomu počítají téměř všechny evropské vinařské oblasti s podprůměrnou sklizní. Po rovněž malé úrodě loňského roku to nyní bude mít o to větší dopad. Přesto přese všechno je na trhu nadále malý prostor pro zvyšování cen.  

Nabídka biovína je vždy závislá ještě na jednom podstatném faktoru, kterým je přechod na ekologické hospodaření. V období let 2007 až 2012 došlo k tak velkému posunu vpřed, že sklizená množství skoro nehrála roli. Francie v těchto pěti letech takřka ztrojnásobila plochu svých ekologických vinic, Španělsko ji dokonce zpětinásobilo a je od té doby evropskou jedničkou. Poptávka však nestačila úplně držet krok s tak razantním tempem, takže vznikl převis nabídky. Od té doby znatelně klesá počet přechodů na ekologické hospodaření. Ale případy návratu ke konvenčnímu hospodaření jsou také vzácné. I v tomto směru se trh konsoliduje. 

templari_sazenice.jpgOpačný trend se projevuje v Itálii, kde se po delší klidné fázi od roku 2012 zase rozšiřuje plocha biovinic. V roce 2013 vzrostla dokonce o 16 % na necelých 68.000 hektarů. Z toho je dobrá třetina ve fázi přechodu. Nejdynamičtější vývoj přitom probíhá na Sicílii a v Sardínii. V Rakousku se podíl ekologicky obhospodařovaných vinic zvýšil na 10,6 % a poprvé tak dosáhl dvouciferné míry. Zvyšující se podíl však zde, stejně jako v téměř všech ostatních zemích, není způsoben jen nárůstem ekologické produkce, ale také úbytkem celkové plochy vinic.

V Německu jde rozvoj ploch rychle kupředu. V roce 2013 překročil podíl biovinic hodnotu 7,5 %. To znamená, že se od roku 2007 více než zdvojnásobil. Na německém trhu se biovíno stále více etabluje. Počínaje ročníkem 2012 a zavedením nové směrnice EU platí biovíno také jako oficiální označení. Ve špičkovém segmentu jsou bioproducenti zastoupeni výrazně nadproporčně. Proto se ve specializovaném obchodě a lepší gastronomii biovína stala samozřejmostí. Ve Svazu německých producentů přívlastkových vín (Verband der deutschen Prädikatsweingüter – VDP), „elitním klubu“ německého vinařství, má již více než 25 % členů biocertifikaci. Na druhé straně vznikl v diskontním obchodě segment biovína na nízké cenové úrovni. Nosným pilířem odbytu je ale nadále obchod s biopotravinami, který dále roste. Zákazník se tam často setkává s atraktivně prezentovanými víny, jejichž sortiment je pozoruhodně široký a hluboký. Velký prostor zde zaujímají vína střední cenové kategorie (5-10 €). Právě tato nabídka je pro milovníky vína zvlášť zajímavá a většinou přesvědčí také velmi dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou. 

Zdroj: BioFach

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,