Biovínem roku je Hibernal od Michlovského

CeskaBiopotravina2011_logo_male_1.jpg Ve druhém ročníku soutěže o nejlepší české biovíno zvítězil Hibernal pozdní sběr ročník 2009 od společnosti Vinselekt Michlovský.  

Díky spolupráci autora tohoto textu a vyhlašovatelů soutěže Česká biopotravina roku má i tuzemsko svoji specializovanou soutěžní ochutnávku biovín a to od roku 2011. Tato soutěž je vlastně součástí nebo jednou z kategorií vyhlašování ocenění Česká biopotravina roku.

V loňském roce se nám poprvé sešlo necelých dvacet vín z ekologicky dopěstovaných hroznů, kterým  kralovala Malverina od Miloše Michlovského z Rakvic. Letos organizátoři oslovili další vinohradníky, kteří již mají za sebou přechodné období pro udělení certifikace a nashromáždila se tak téměř třicítka vín ze tří podoblastí a od sedmi vinařství (Bohemia Canopus, Pavel Binder, Vinařství Barabáš, Vinařství Gotberg, Vinařství Veritas, Víno Marcinčák, Vinselekt Michlovský).

porota_biov__na_2011_445.jpgČlenové hodnotící komise při práci; zleva: Bronislav Pavelka, Jan Ševčík, Jakub Šamšula, Libor Nazarčuk, Pavel Chrást, Stanislava Stávková. (Foto R.Stávek)

V__t__z_Hibernal_2009_100.jpgZ nich odborná hodnotící komise složená z držitelů mezinárodních degustačních zkoušek podle evropských norem vybrala 2. února to nejlepší. V rozstřelu se sešla 3 vína, z nichž dvě byla od Michlovského (Hibernal a Malverina) a pak Ryzlink rýnský od Barabáše. Vítězem se stal celkem jednoznačně Hibernal pozdní sběr ročníku 2009 od Miloše Michlovského. Porotce však vedle vítězného Hibernalu také mimořádně zaujal Merlot ze starovického vinařství Bohemia Canopus, Binderovo ledové z Tramínu či Marcinčákovo Chardonnay. Organizátoři se proto rozhodli, že nabídnou zúčastněným vinařstvím možnost prezentace jejich vín na degustačním večeru, který se uskutečnil 2. 3. na témže místě, tedy v zázemí restaurace La Bouchée v Brně. Zde se kromě již zmíněných vín ochutnávala Pálava z Gotbergu, Modrý Portugal od Veritas Bošovice a nebo Michlovského Laurot.

V druhém ročníku porovnání tuzemských biovín narostl nejen počet, ale své si ustála i kvalita a to i přes tolik diskutovaný sklizňový ročník 2010. „Kvalita hodnocených vín je vyrovnaná a opravdu vysoká“, shrnul v závěru degustaci Bronislav Pavelka ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jeden z členů poroty a dodal: „Mnohé ze zúčastněných vinařství znám osobně a je evidentní, že vinaři odvedli dobrou práci. Kdysi se konzumenti dívali na biovína přes prsty, ale to již myslím, přestává platit.“

Na degustačním večeru s řízenou ochutnávkou vín se sešli stálí hosté a VIP klienti restaurace La Bouchée. Přítomné večerem provázel a ochutnávku řídil Richard Stávek. Součástí večera bylo i slavností předávání ocenění, které v tomto případě přijel osobně převzít Miloš Michlovský. Vinař se také během večera ujal komentování svých nalévaných a ochutnávaných vín, které doplňoval nejenom popisem senzorického profilu vína, ale i informacemi v širších souvislostech enologie, vinohradnictví a šlechtění, což přítomné dle pozorné atmosféry značně zaujalo.

Pan_Michlovsky_predstavuje_sv___v__no_445.jpgPan Michlovský, vítěz soutěže, představuje své víno na degistačním večeru v restauraci La Bouchée (foto: T. Václavík)

Pozvání přijal také Milan Hluchý, předseda svazu EKOVÍN, který sdružuje ekologicky hospodařící vinohradníky. „V našem družení jsme vedli diskuzi o tom, zda nezřídit specializovanou soutěž biovín. Shodli jsme se však na tom, že budeme jako Svaz do budoucna podporovat tuto akci, která si již ve svém druhém ročníku získala renomé a organizátory je velmi dobře vedena“, pronesl kromě jiného k přítomným Milan Hluchý.

Binder__v_mo__t_50.jpgVelké uznání patří hostícímu restaurantu La Bouchée, kde odvedl vynikající práci zejména vrchní číšník Michal Demeter a to jak při servisu během degustace, tak i v průběhu degustačního večera s gastronomickým programem.

Zajímavostí je též to, že svůj další produkt nominoval do soutěže Česká biopotravina roku vinař Pavel Binder. Sice byl v jiné kategorii (nealkoholické nápoje), ale hroznový mošt z večerky (obrázek vpravo) ve své skupině obsadil metu nejvyšší.

Richard Stávek

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,