Biouherák - Česká biopotravina roku 2004 v ohrožení!

biofarma_sasov110.jpg Ač se to nezdá, od udělení ceny Česká biopotravina roku Biouheráku uběhlo již osm let. Biofarma Sasov Josefa Sklenáře prodala od té doby zákazníkům téměř sto tisíc štangliček tohoto trvanlivého fermentovaného salámu nejvyšší třídy kvality.  

Mnozí vědí, za jakých bojových podmínek biouherák vznikal. Proto bylo tehdy ocenění velkou satisfakcí. A ještě důležitější byly pochvaly od těch, co ho ochutnali. Je až s podivem, že na uherák nebyla jediná negativní reakce. Happyend se však nekoná - právě teď se na Sasově snaží  vyrovnat s rozhodnutím dosavadního smluvního zpracovatele ukončit kompletně biovýrobu. Končí tak i výroba  dvou unikátních výrobků – biouheráku a kančího biolovečáku.

biofarma_Sasov.jpg

Josef Sklenář z Biofarmy Sasov

Sasovští se rozhlížejí po novém zpracovateli, a zatímco u kančího biolovečáku to vypadá nadějně, tak biouherák zřejmě z výrobního programu biofarmy vymizí. Důvodem je právě to, v čem je uherák nejtypičtější – unikátní živý plísňový pokryv, který dodává salámu originální a jedinečnou vůni i chuť. Je totiž velmi náročné tuto plíseň kultivovat, vytvořit pro její růst ideální podmínky, vyhnout se kontaminaci nežádoucími druhy, a také udržet pod kontrolou, aby „nenalézala“ i na bezplísňové výrobky. Proto si na plísňové masné výrobky troufne jen minimum výrobců, jak u nás, tak v Evropě.

bio_uherak_sasov2.jpgNa Sasově si teď lámou hlavu otázkou, zda je vůbec možné biouherák zachránit? Všechny varianty se zatím jeví jako velmi náročné, anebo těžko přijatelné. Josef Sklenář uvažuje: „Vozit neekologicky biomaso k zahraničnímu výrobci a smířit se navíc s tím, že Česká republika bude jen výrobnou polotovarů a skutečné řemeslo se bude dělat jinde?Nebo rozšířit faremní biojatka o speciální zrací komory na výrobu plísňových fermentovaných salámů? To je snad ještě horší varianta, neboť potřebná technologie je velmi finančně i provozně náročná. Anebo uvažovat o společném projektu se spotřebiteli, v duchu filozofie komunitou podporovaného zemědělství? Pořídit technologii ze společných prostředků (sbírky) a splátky by probíhaly v naturáliích dodávkou těchto skvělých salámů?“

Co si o tom myslíte vy? Na http://www.biofarma.cz/ k tomu zveřejnili anketu - rádi by znali váš názor a vaše podněty. Kdo se do ankety zapojí, má šanci vyhrát jednu z posledních štangliček...

Momentálně mají na farmě malou zásobu uheráku z úplně poslední čerstvé várky. Je to poslední šance ochutnat. Původně uvažovali o „dražbě“, ale nakonec se rozhodli, že jej budou nabízet pouze v sadě „Bratři v triku“, spolu s kančím biolovečákem, který získal též označení Česká biopotravina roku 2010. V páru je vždy jeden biouherák a jeden kančí biolovečák, přesně podle lidového pořekadla: „Spolu kradli, spolu viseli!“ A nejlépe jim bude, když je po rozbalení právě pověsíte za špagátky někde v komoře za přístupu vzduchu do 20 stupňů Celsia. Sady zasílají i poštou.

Nezapomeňte vyplnit ANKETU.

Zdroj: Biofarma Sasov

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,