Biostrava přímo ovlivňuje uhlíkovou stopu

Ti, kdo jedí biopotraviny, mají menší podíl na emisích skleníkových plynů než ti, kteří konzumují konvenční potraviny. Ti, kdo si připíjí biovínem, jsou minimálně o polovinu ekologičtější než ti, kteří pijí konvenční víno.  

To jsou závěry německá studie, která se zabývala spojitostí mezi běžný jídelníčkem a emisemi uhlíku. Studie zjistila, že nízká spotřeba masa a mléčných výrobků, pokud možno v biokvalitě, může významně snižit emise uhlíku.

Studie zjistila, že průměrný konzument (nebio) masa vyprodukuje za rok stejné množství skleníkových plynů jako jízda autem střední třídy po trase dlouhé 4 758 kilometrů. Pokud ze svého jídelníčku odstraníme konvenční maso a mléčné výrobky, můžeme za sebou ročně zanechat o 4 129 kilometrů menší uhlíkovou stopu. Pro ty, kteří nejsou ochotni vzdát se masa a mléčných výrobků, může přechod na bio mít pozitivní výsledek. Jejich uhlíková stopa se sníží o 381 kilometrů.

Například při produkci jednoho kilogramu biopšenice je do ovzduší emitováno o 60 % méně skleníkových plynů než při konvenční produkci. Rozdíl mezi ekologickým a konvenčním chovem dobytka již tak výrazný není. Pokud je pravda, že k zastavení klimatických změn musíme snížit emise uhlíku o 50 %, pak v oblasti zemědělství toho můžeme dosáhnout jedině tak, že budeme konzumovat méně masa a mléka. Nejlepšími ochránci klimatu jsou vegani konzumující jen biopotraviny, viz obrázek.

Ti, kteří zvolí biostravu bez masa a mléčných výrobků, sníží velikost své uhlíkové stopy na pouhou sedmnáctinu (281 km) toho, co člověk, který se živí masem a mlékem z konvenčních chovů.

Pokud se chystáte přejít na biostravu jen z části, výběrem biomléka, sýrů a brambor údajně omezíte emise nejvíce.

Vědci z německého Institutu pro výzkum ekologické ekonomie (IOeW) připisují většinu vzniklých emisí CO2 metanu, který produkují ovce a krávy, a emisím oxidů dusíku vznikajících při výrobě a používání umělých hnojiv.

Z tohoto pohledu potraviny z ekologických systémů zemědělství (a systémů nepoužívajících umělá hnojiva) významně omezují produkci plynů spojených s produkcí a spotřebou potravin. Německá agentura Foodwatch problematiku pro lepší pochopení značně zjednodušila převodem emisí na autem ujeté kilometry. Tak například produkce jednoho kilogramu biopšenice vyprodukuje tolik emisí CO2, kolik auto při ujetí 1,5 km. Jeden kilogram biosýru již „stojí“ 65 km a za 1 kilogram bio hovězí pečeně již ujedete 113 kilometrů.

S ohledem na produkci uhlíku můžeme vypít dvakrát tolik biovína, než vína z běžných vinic.Vědci v Itálii totiž zjistili, že vinaři přechodem na ekologické pěstování vína o polovinu sníží dopady své činnosti na životní prostředí. Pokud vezmeme v úvahu zdroje potřebné k pěstování, balení a distribuci vína, potom lahev biovína má ekologickou stopu o velikosti 7,17 m², zatímco konvenční víno zabírá 13,98 m².

Sam Statham, biovinař z Nového Jižního Walesu říká, že udržitelnost je hlavním důvodem, proč vinaři omezili spotřebu chemikálií. Zároveň tento krok zlepšil i prodejnost vín. „Ekologické vinařství vede k lepší ekologické rovnováze v ekosystému vinic a nakonec i k lepší kvalitě vína“, říká.

Zdroj: Bio Handel

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,