Biorajčata ve vlastní šťávě uspěla v pestrém souboji českých biopotravin

biopotr_roku_2015_logo150.jpg Třináctého ročníku soutěže Česká biopotravina 2015 se zúčastnilo celkem 81 výrobků.   

Porotci v čele se zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR hodnotili pestrou škálu biopotravin – od chleba, přes mléčné výrobky až po ovocné šťávy a sirupy. Nejpočetněji obsazenou kategorií bylo biovíno se 33 vzorky. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina, či ghí-přepuštěné máslo, ba dokonce patentované levandulové víno. Na druhou stranu však byly zastoupeny výrobky zcela tradiční - jako dršťková polévka nebo kefír.

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto, a to v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. 

__BP__bio_loupan___raj__tata_ve_valstn_________v____Hor____ck___farma445.jpgObě potraviny představují čisté produkty. Podle Ivy Novákové Pavlíkové z Horňácké farmy platí, že v jednoduchosti je síla. Bio loupaná rajčata ve vlastní šťávě jsou vlastně jenom rajčata bez jakýchkoli přídavků. „Rajčata pěstujeme na půl hektaru, sami je sklízíme, spařujeme, loupeme a nakonec sterilujeme. Nejlepší jsou pod vyzrálé hovězí, samozřejmě se hodí i na omáčky k těstovinám,“ prozradila Iva Nováková Pavlíková. Zatímco návody na sterilovaná loupaná rajčata ve starých receptech nenajdete, o medvědím česneku to neplatí. Tato jarní bylina s detoxikačními účinky byla hojně používaná našimi předky. V podobě BIO medvědího pesta však se mu dostane využití v kuchyni po celý rok.  Tajemství výrobku tkví v čerstvé bylině a kvalitním slunečnicovém oleji. Hodí se na pomazánky, smícháno  s čerstvým sýrem – v této podobě boduje na jednohubkách. Rozhodnutí Horňácké farmy finalizovat velkou část rozmanité produkce do vlastních výrobků má přínos pro místní region – lidé zde najdou výdělek, ba dokonce i skleněné obaly vznikají v sousedství.

O tom, že biopotraviny rozhodně nejsou jen pro vegetariány, každoročně přesvědčuje soutěžní kategorie Biopotraviny živočišného původu. V letošním ročníku uspěl pokrm bezesporu tradiční – BIO Dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov na Jihlavsku. Receptura vznikala podle nejoblíbenějších variant sasovských mistrů řezníků. „Dle zásad ekologického hospodaření a zároveň i v souladu s filozofií ,od rypáčku po ocas´ se snažíme z hospodářských zvířat využívat vše beze zbytku, tedy i prané dršťky od našich masných jaloviček a býčků. Jako nadstandard jsme zvolili i bezlepkové provedení, kdy jsme původní pšeničnou mouku na zahuštění nahradili kukuřičnou,“ uvedl manažer obchodu Biofarmy Sasov Jiří Pykal.

__BP__bio_medv__d____Hor____ck___farma445.jpgV České republice je pěstování révy vinné ekologickým způsobem stále populárnější a biovíno kvalitnější. Nejlepším biovínem 2015 je – Novosedelské slámové víno - Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova. Bobule, ze kterých byla vyrobena, byly sklizeny téměř před třemi lety v prosinci, a to na 46 let starém vinohradu na Staré hoře v Novosedlech. Toto víno je mohutné, plné, bohaté a elegantní, sametové s mimořádnou vůní lesního medu a kandovaného ovoce. Je vhodné k čokoládovým dezertům nebo pikantním sýrům s modrou plísní.

Šampionem bílých vín je Chardonnay, pozdní sběr, ročník 2013 od Jaroslava Drmoly. Laurot, výběr z hroznů, ročník 2011 akciové společnosti  VINSELEKT MICHLOVSKÝ  se stal k šampionem červených vín. Zajímavostí je, že se v soutěži biopotravin objevilo i levandulové víno s medicinálními účinky, jehož výrobu má Petr Marcinčák dokonce patentovánu.

Přestože ani pekárenské ani mlékárenské biovýrobky nemají svoji kategorii, tak se v soutěži neztratily.  Za zmínku stojí tedy i ty bioprodukty, které zůstaly pod pomyslným stupněm vítězů.

Porotu velmi zaujal chléb šestizrnný, který byl připravený ze směsi na pečení z řady  BIOLINIE vyrobené PRO-BIO, obchodní společností s r. o. ze Starého Města pod Sněžníkem. „Chtěli jsme uplatnit málem zapomenuté plodiny, ke kterým patří třeba červená pšenice nebo dvouzrnka. Chlebová směs představuje návrat k tradici domácího pečení. Ve svém složení i způsobem přípravy se jedná o výrobek moderní, lze jej péct i v domácích pekárnách,“ říká Barbora Hernychová z obchodní společnosti PRO-BIO.

Nejlépe hodnoceným mléčným výrobkem se stal BIO Hermelín, který nikdo jiný než faremní mlékárna společnosti  JAVORNÍK – CZ s.r.o. ve Štítné nad Vláří v tuzemsku nedodává na trh. Hermelín je vyroben z pouze z čerstvě nadojeného mléka od dojnic, které se pasou a jsou chovány v oblasti CHKO Bílé Karpaty. „Musím uznat, že výrobek, který sice nevyhrál, si pozornost zaslouží. Farma v Javorníku je jednou z nejlepších v regionu, a to jak přístupem ke krajině, tak i schopností dotáhnout zpracování zemědělské produkce do finálních výrobků,“ uvedl Milan Drgáč, z PRO-BIO regionálního centra Bílé Karpaty.

Soutěž Česká biopotravina organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, v jehož režii se odehraje i slavnostní předání ocenění výrobcům vítězných potravin. Uskuteční se při příležitosti společenského večera mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2015 na zámku v Lednici, a to 10. září 2015. Samozřejmě, výrobky, které porotu zaujaly, zde budou k ochutnání.

Přehled oceněných výrobků:

Celkový vítěz a zároveň vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu

Bio rajčata ve vlastní šťávě

Výrobce:  Horňácka farma s.r.o.

Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu

BIO Dršťková polévka

Výrobce: Josef Sklenář, Biofarma Sasov

Vítěz kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky

Bio medvědí pesto

Výrobce: Výrobce:  Horňácka farma s.r.o.

Vítěz kategorie Biovíno

Frankovka slámové víno, ročník 2012

Výrobce: Ing. Petr Marcinčák

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,