Biopotraviny mají menší uhlíkovou stopu než konvenční potraviny

zurueckzumursprung_co2_fussabdruck_1.jpg Potraviny z ekologického zemědělství jsou pro klima příznivější, tvrdí rakouští výzkumníci.  

Na rozdíl od plodin z konvenčního zemědělství je uhlíková stopa při pěstování plodin nebo chovu zvířat v ekologickém zemědělství menší. Co se týká dopravy a balení potravin - zde zůstává emisní zátěž úplně stejná jak konvenčních, tak biopotravin.

Na dubnové konferenci Bio Summit 2010 představila výsledky aktuální studie Gwendolyn Rudolphová z rakouské pobočky švýcarského výzkumného institutu biozemědělství FiBL. Výzkum probíhal po dva roky a srovnával 120 produktů konvenčního a ekologického zemědělství. V Rakousku zkoumali mléčné výrobky, drůbeží maso a vejce, chleba, různé druhy zeleniny a ovoce a také ovocné džusy. Výstupem studie měla být jasná informace pro zákazníky, aby při svých nákupech mohli vybírat i podle toho, jak potravina zatěžuje klima.

co2_fj_Apfel_Musli_10_8.jpgFiBL se rozhodl pro nálepku, která říká, o kolik procent méně oxidu uhličitého vykazuje biovýrobek oproti běžnému. Například na kelímku jogurtu se zákazník dočte, že konkrétní biojogurt zatěžuje klima o 15,7 % méně než běžný jogurt. Vstupní data o dopravě, zpracování, balení výrobků a jejich prodeji získali vědci od řetězce supermarketů HOFER KG.

Výsledky výzkumu nyní s velkým úspěchem využívá právě maloobchodní řetězec HOFER při komunikaci výhod své bioznačky „Zurück zum Ursprung“. Vybrané výrobky nesou značku, vysvětlující, o kolik procent je daná biopotravina méně CO2 „náročná“ než srovnatelný konvenční výrobek. Za svoji iniciativu dokonce letos získal Rakouskou cenu za ochranu klimatu.

jogurty_ZZU_s_CO2.jpgPodle výzkumu vycházejí biopotraviny významně lépe. Ve skupině mléčných výrobků produkují na jeden kilogram o 10–21 procent méně oxidu uhličitého, zelenina a ovoce o 10–30 procent méně a chleba v biokvalitě přispěje k emisím CO2 o 17–45 procent méně než běžný výrobek.

Výzkum potvrzuje fakt, že v případě potravin a jejich celkové uhlíkové stopy hraje významnou roli nejen fáze růstu plodin nebo chovu zvířat, ale také zpracování, doprava a prodej. Podíl zemědělské fáze a fáze zpracování a prodeje ale není u všech potravin stejně uhlíkově náročný. Podle rakouského výzkumu například u mléka a mléčných výrobků připadá většina na fázi zemědělskou, u pečiva je to zhruba půl na půl a naopak výrazněji převažuje fáze dopravy a prodeje u zeleniny jako jsou rajčata, cukety nebo brambory. V rámci sledovaných potravin nejvíce zatížil klima uhlíkem čistý jogurt, kde výroba jednoho kilogramu vyprodukovala 1,4 kilogramy oxidu uhličitého, na druhém konci zůstaly plodiny jako brambory nebo okurky, které nepřekročily 300 gramů CO2 na kilogram produktu. U všech druhů potravin vykazovaly ty z ekologického zemědělství menší příspěvek ke klimatickým změnám.

Také doprava podle rakouské studie tvoří nerovnoměrný podíl na uhlíkové stopě potravin. U mléčných výrobků představuje zhruba 5 až 10% podíl na emisích CO2, u chleba a pečiva 5 až 15%, ale u zeleniny může jít o 20 až 50 procent. „Uhlíkovou stopu výrazně prohloubí tepelné zpracování potravin, například zmrazení a následné rozpékání u pečiva,“ prohlásila v Praze Gwendolyn Rudolphová. Tady se může ušetřit zhruba 17 až 25 procent emisí, v některých případech ale až 40 procent.

Problém je podle výzkumu i s paradoxem kvality. Například uhlíková stopa 250 mililitrů džusu, vzniklého naředěním koncentrátu, je 260 gramů ekvivalentu oxidu uhličitého. Stejné balení čisté šťávy z pomeranče ale zatíží klima 360 gramy jen kvůli tomu, že doprava a také chlazení spotřebuje více energie.

Vyčíslením uhlíkové stopy potravin se pokouší i jiné instituce. Jednou z nich je sdružení prodejců potravin Casino. Jeho index uhlíkové stopy se vyjadřuje v gramech CO2 na 100 gramů výrobku. Například čokoláda přispěje při pěstování bobů 177 gramů oxidu uhličitého, uvádí internetová stránka sdružení Casino. Dalších 16 gramů při zpracování, 39 při dopravě, 101 gramů připadá na obal a 82 gramů na distribuci. Celkem tak podle výpočtu sdružení Casino 100 gramů čokolády zatíží klima 415 gramy oxidu uhličitého.

Zdroj: Agronavigátor, Hofer, FiBL

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,