Biomléko: Klikaté cesty k obživě

bio_jogurt_MVM_1.jpg Příběh českého biomléka. Zakroucené cestičky zákaznických přání, výrobní reality a sedláků, kteří chtějí přežít.   

V roce 2007 působilo v České republice 33 mléčných ekofarem. Během následujících let vzrostl jejich počet více než trojnásobně. Za tuto změnu vděčíme zejména několikanásobně zvýšené poptávce po českých biopotravinách na konci minulého desetiletí, využívání dotačních titulů v Programu rozvoje venkova (PRV) i podpoře státu, který v projektu „Biomléko“ podporoval rozvoj české bioprodukce. Ten v letech 2009-2011 nabídl zájemcům o konverzi na ekologickou produkci bezplatné poradenství, exkurze na mléčné české i zahraniční farmy a praktické metodiky zaměřené na podporu faremního zpracování. K rozvoji mléčné bioprodukce dnes dochází, i když situace odbytu českého biomléka není ideální. Stejně tak jako stoupá počet sedláků, kteří si mléčné výrobky zpracovávají sami na farmách, stoupá totiž i podíl biomléka, které dnes v mlékárnách končí zpracované pouze jako konvenční produkt.

v__b__r_s__r___1.jpgVývoz biomléka do zahraničí

Neutěšená odbytová situace se vyhrotila na Vysočině v roce 2012. Mlékárna ve Velkém Meziříčí tehdy po změně majitele omezila bioprudukci natolik, že sedlákům v regionu s největším zastoupením mléčných ekofarem hrozila ztráta obživy. Aby zajistili odbyt biomléka ze svých farem, založili nakonec odbytové družstvo České biomléko, které se dnes plně zaměřuje na vývoz biomléka do zahraničí. Denně vyváží mléčné přebytky, o které v Čechách nemají mlékárny zájem, do Německa. „Nejsme z toho šťastní, ale je pro nás bezpochyby lepší mít fungující a prosperující ekofarmy, které zaměstnávají desítky lidí v horských či jiných znevýhodněných oblastech, než zrušené kravíny,“ komentuje situaci Kateřina Nesrstová ze Svazu PRO-BIO, pod který odbytové družstvo spadá. 

Současně poukazuje na to, že založení družstva zlepšilo vyjednávací pozice mléčných ekofarem i na českém trhu. Ta není nikterak růžová. Mlékárny velmi často nabízí sedlákům výkup biomléka za cenu bez příplatku za kvalitu či za výkupní ceny, které jsou téměř rovné výrobním nákladům, běžné bývají pouze šestiměsíční smlouvy apod. Řada mléčných farem nemá jinou možnost, než vysoce kvalitní mléko dodávat rovnou do konvence. Pro mnoho sedláků je tak východiskem vyvážet mléko za cenu odpovídající biokvalitě do zahraničí.

mlecne_vyrobky_organic_europe445.jpgZ pohledu mlékáren

Mlékárny, které u nás biomléko zpracovávají, poukazují na řadu technických problémů. Výrobu výrazně prodražují malé objemy zpracovávaného biomléka, problémem bývá také často jeho nižší výtěžnost a proměnlivost složek v průběhu sezóny. Pro řadu mlékáren tak zůstává zpracovávání biomléka pouze nutnou položkou v produktovém portfoliu. Za největší překážku mlékárny považují hlavně kupní sílu a skutečný zájem/nezájem prodejců a českých spotřebitelů. „Zpracováváme tak malé objemy, že je pro nás výroba biosýrů spíše srdcovou záležitostí. Z naší strany v žádném případě nejde o lukrativní byznys, jak se farmáři často domnívají,“ říká ing. Miloš Kvasnička z Mlékárny Polná a jeho slova potvrzují i další mlékárny.

Poněkud odlišný pohled na věc má ing. Pavel Vybíral, ředitel Mlékárny Milko v Poděbradech, která české biomléko vykupuje od roku 2002. „Naše mlékárna ve Varnsdorfu je zcela postavená na regionální a bio produkci,“ vysvětluje. Do Varnsdorfu sváží biomléko z třinácti ekofarem z Česko-Saského Švýcarska, Šluknovského výběžku, Českého středohoří, Jizerských hor a Krkonoš, většina z mléčných farem leží v chráněných krajinných oblastech. „Výroba regionálních produktů pod čitelnou značkou je pro nás obchodní strategií. Zájem o místní výrobce funguje v zahraničí, není důvod, proč by v budoucnu nefungoval i u nás. Převážení biomléka na velké vzdálenosti jde bohužel proti principu bio. Je dobře, že mají dnes zemědělci volbu. Když to ekonomika a poptávka spotřebitelů umožní, věřím, že si sedláci budou volit opět místní mlékárny.“

Ještě nedávno jsme museli kvalitní mléčné biovýrobky dovážet. Dnes už biomléko vyvážíme od nás na západ. Nejlepší bude, až se z produktů z něj naučí těšit takové množství českých spotřebitelů, že prolomí začarovaný kruh: malý objem – drahá výroba – vysoká cena. Prospěch z toho budou mít všichni: sedláci, výrobci i spotřebitelé (nebo také lidé, krávy i krajina, jak je komu milejší).

Výzkumy opakovaně potvrzují vyšší nutriční kvalitu kravského biomléka: Biomléko obsahuje o 20-30 % vyšší obsah vitamínu E, o 20-80 % vyšší obsah vitamínu A, o 40-80 % vyšší obsah konjugovaných mastných kyselin a 50-60 % více omega-3 mastných kyselin. 

Autor: Kateřina Čapounová, zpracováno pro týdením Zemědělec 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,