Biofarma Sasov spustila komunitní projekt faremní bio výrobny

Sasov_1.jpeg Neustálé problémy se smluvními zpracovateli dovedly Josefa Sklenáře k rozhodnutí postavit si vlastní masnou výrobnu přímo na farmě.  

Na Sasově chtějí pro financování projektu uplatnit v České republice zcela nový model v duchu komunitou podporovaného zemědělství. Již pár týdnů po zahájení se na účtě sešla téměř třetina cílové částky.

prasata_Sasov.jpegK tomuto řešení sasovské přivedly nejen dobré zkušenosti zahraničních farmářů, ale také výsledek loňské ankety „Jak dál s biouherákem?“, kdy se tři čtvrtiny hlasujících vyslovily pro založení společného projektu. Mezitím však kromě biouheráku poslali koncem roku výpověď i další výrobci bio šunky, paštik, škvařeného sádla a uzených mas. Důvodem bylo, že bio výroba v menších objemech je přestala zajímat. Na biofarmě proto museli obnovení výroby biouheráku odsunout a soustředí se teď na rychlé zahájení vlastní výroby této základní škály masných výrobků, která má velký vliv i na ekonomiku chovu prasat a zpracování.

Josef_Sklenar_Konopi.jpgAby masné výrobky zůstaly dostupné, rozhodl se Josef Sklenář (na snímku) kvůli snížení nákladů upravit méně využívané prostory faremních bio jatek a výrobnu vybavit repasovanou technologií (ovšem kvalitní, se zárukou a s plnohodnotným vybavením). Celková výše investice činí 2,3 miliony korun včetně DPH.

Pro všechny zájemce o projekt otevřela Biofarma Sasov u České spořitelny vázaný jistotní účet, kam lze poukazovat částky. Teprve pokud dosáhne celková částka na účtě stanovené výše, banka finance uvolní. Pokud by se nestihlo do 30. dubna shromáždit celou částku, tak banka vrátí tyto prostředky zpět na účty odesilatelů. Tím je zaručeno, že pokud se nesejde celá potřebná částka, nebude projekt podfinancován a investice vkladatelů ohrožena. Účastníci projektu budou vloženou investici (která bude vedena jako záloha na pozdější odběr zboží), dostávat postupně zpět ve formě sasovských produktů.

Na Sasově se těší, že si budou vyrábět výrobky sami a pravidelně, a že již brzy z vlastní výrobny zavoní i čerstvé jitrnice, jelítka a další dobroty. Pokud Vás nápad zaujal a chtěli byste se zapojit, více informací najdete na www.biofarma.cz.

Mohlo by vás zajímat:

Biouherák - Česká biopotravina roku 2004 v ohrožení!
Biofarma Sasov má další svozné místo v Praze - Stodůlkách

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Biofarma Sasov spustila komunitní projekt faremní bio výrobny Odpovědět   Eva 8. 04. 2013, 14:22:35
Domnívám se, že problémy s panem Sklenářem mají naopak smluvní zpracovatelé. Veřejným tajemstvím v biosektoru je, že pan Sklenář má dlouhodobé problémy s úhradou svým finančních závazků. Nedivím se tedy, že smluvní zpracovatelé ztratí zájem s takovým podnikatelem spolupracovat.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,