Biofarma Sasov otevřela vlastní biojatka

prasata_Sasov_1.jpeg Na ekologické farmě Josefa Sklenáře v Sasově u Jihlavy byla dnes otevřena první jatka v Česku, která budou kromě skotu porážet i ekologicky chovaná prasata .  

Provoz přibližně za 20 milionů korun postavil na své biofarmě zemědělec Josef Sklenář, Evropská unie mu na něj slíbila přidat sedm milionů. Na jatkách se budou zpracovávat především prasata z této farmy, která má podle Sklenáře jediný velký ekologický chov prasat v zemi. Dobytčata tam ale mohou vozit i jiní šetrně hospodařící farmáři.

Josef_Sklen____.jpeg"Zajišťovat pro ně budeme porážku, bourání masa, balení i dovoz," uvedl Sklenář (na obrázku). Podle něj se na ekologických farmách v zemi chová hodně skotu, zemědělci je ale většinou nemohou prodat jinam než na běžná jatka. Za maso v biokvalitě by však dostali lépe zaplaceno. Biojatka na porážky skotu zatím podle Sklenáře fungují v zemi asi dvoje; výrobou biomasa se zabývají i některé běžné provozy, které porážejí zvířata z ekofarem v odděleném režimu. Mezi ně patří i Kostelecké uzeniny.

Na jatkách v Sasově může být za rok poraženo až 10.000 prasat nebo 2000 dobytčat. U zvířat z farmy odpadne stresující doprava. Ve srovnání s běžnými provozy jsou zvířata ve větším klidu i během porážky, protože v Sasově se například nebudou používat elektrické poháněče. Řezníci si podle Sklenáře vystačí s velkým plastovým chřestítkem. Zvířata také nevidí usmrcované kusy, ani jejich krev nebo jiné zbytky. Šetrnější způsob zacházení se podle Sklenáře vrací v lepší kvalitě masa.

„Když už společnost maso jí, tak ať to dělá s celou odpovědností. Ať se k masu chová jako k božímu daru a ke zvířatům tak, aby žila spokojeně a na konci netrpěla,“ vyslovil základní filozofii projektu biofarmář Josef Sklenář. Biojatkám se upsal už na konci 90. let, kdy na ně získal stavební povolení: následný proces však prošel jak řadou legislativních, tak projektových změn a proti původnímu záměru několikanásobně zvýšil i cenu investice, na jejíž aktuální podobě se ze třetiny podílely i evropské fondy. Výsledkem je špičkový moderní provoz, jehož kapacita dovoluje porážky v objemu 10 tisíc prasat či dva tisíce kusů hovězího dobytka za rok.

 

 „Dosažení plné kapacity ale není naším cílem. I v tomto ohledu se přikláníme k větší pohodě zvířat, a stejně tak i zaměstnanců,“ uvedl farmář. Zvířata přistupují na porážku jednotlivě, nepřicházejí do kontaktu ani s dalšími kusy, ani s krví. Přístup skotu odděluje dlouhá ulička, vepři, zvyklí z farmy na skupinový chov, absolvují cestu dvěma zmenšujícími se kotci. Tlačná brána v druhém z nich zvíře nestresuje: naopak mu navozuje pocit prostředí, na které je celý život zvyklé. Elektrický poháněč zde nenajdete – „zaseknuté“ kusy tu v případě potřeby plácnou po zadku dutým pádlem z umělé hmoty. Účinné omráčení tu pak zajistí dřív, než stačí dobytek znejistět.

 

„Hygienici nám říkali, že z letité praxe na jatkách vědí, že největším zdrojem hluku v takovém provozu je křik zvířat. U nás byli v transu. Nic takového se tady nekoná,“ potvrdil Josef Sklenář výsledky dvouměsíční zkušební praxe.

Produkt – vakuově zabalené maso – má na sasovských jatkách cílovou pásku v uceleném systému chladíren. Jejich skladovací prostory počítají i s nyní oprašovanou technologií tzv. zrání masa. Jeho skutečnou chuť totiž česká společnost pod diktátem spěchu dnes takřka nezná.

 

Farma v Sasově hospodaří na 500 hektarech zemědělské půdy. V ekologickém režimu funguje přes deset let. Chová kolem 1000 prasat, 300 kusů skotu, ale i koně a ovce - zvířata včetně prasat mají venkovní výběhy. V biokvalitě se tam pěstuje kolem dvou desítek plodin. Sklenářova farma také nabízí velký sortiment biopotravin, například šunku, uherák, uzené maso, brambory a mražené bramborové výrobky, včetně knedlíku.

Na Vysočině v posledních letech přibývali zpracovatelé biopotravin kvůli rostoucí spotřebitelské poptávce. Před šesti lety se takové výrobě věnovalo 12 podniků, koncem roku 2008 už dvě desítky. Na Vysočině se v biokvalitě vyrábí i mouka, pečivo, mléčné výrobky a nápoje.

I na tomto trhu se ale projevila hospodářská krize, poznamenal Tomáš Klejzar, místopředseda svazu PRO-BIO. Podle něj zřejmě neklesla poptávka mezi lidmi, ale obchodní řetězce už tolik nechtějí mít takové zboží na pultech. "Zemědělec je odkázán na to hledat si víc cest pro odbyt; bez toho, aby měl přímý vztah s odběratelem, to teď nejde dělat," řekl.

Na začátku minulého roku bylo na Vysočině 114 ekologicky hospodařících farmářů s 6 914 hektary půdy. Loni jejich počty zřejmě ještě stouply, a to i proto, že tyto farmy dostávají vyšší dotace než tradiční zemědělci. Lépe se tak vyrovnávají s celkovým propadem cen u zemědělské produkce.

Zdroj: Biofarma Sasov 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,