BIOFACH 2020: více než trend, biovíno je budoucnost

2020.jpg Když se zástupci sektoru biopotravin z celého světa shromáždí na veletrhu BIOFACH v Norimberku ve dnech 12. až 15. Února 2020, budou si moci užít spoustu inspirace pro své vlastní sbírky biovín.  

Kromě mnoha vystavovatelů biovín z celého světa se mohou návštěvníci těšit na vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže biovín MUNDUS VINI BIOFACH v hale 7. Více než trend, biovíno je budoucnost, jak dynamický růst v tomto odvětví potvrzuje.

MuViBio09_AL10909_klein_2.jpgPřed dvaceti lety se biovína netěšila velké přízni. Od té doby se ale situace radikálně změnila.  Významná vinařství nejvyšší úrovně jako Clemens Busch (Mosel), Wittmann (Rheinhessen), Dr. Bürklin-Wolf (Palatinate), Peter Jakob Kühn (Rheingau), Lageder (Alto Adige), Domaine de la Romanée Conti (Burgundsko) a Alvaro Palacios (Priorat, Španělsko) už nějakou dobu ve svých vinicích a sklepech používá organické nebo dokonce biodynamické zásady a mnoho dalších se řídí jejich příkladem.

Od roku 2013 rostla produkce biovína ve třech hlavních vinařských zemích (Španělsko, Francie a Itálie) o více než 70 procent. Celkový podíl ekologicky certifikovaných vinic v evropských vinařských oblastech se od roku 2008 také zvýšil 3,4krát na 9,5 procenta.

Hlavní hnací silou je silný a pokračující nárůst poptávky po biovíně a skutečnost, že výrobci na ni reagují. Peter Riegel, největší evropský obchodník s ekologickými produkty, začal před 35 lety dovozem vín od tří aktivních francouzských vinařů, z nichž dva byli ekologičtí. Dnes Riegel dováží a prodává biovína od 200 vinařů z celého světa, většinou z Itálie, Francie, Španělska a Německa. V posledních několika letech byl růst stabilních šest až devět procent.

Dalším argumentem pro přechod na ekologické vinařství je to, že vinaři již nechtějí hazardovat se svým zdravím, protože používání pesticidů zabíjí více než jen plísňové choroby, plevele a další organismy na vinici.

Přesto je klíčovým faktorem, který způsobuje, že mnoho vinařů přechází na vinařství šetrné k životnímu prostředí, větší zaměření na kvalitu a touha vyrábět lepší vína.

Nesporný je také trend přechodu k biodynamickým vínům. Výsledek v láhvi je působivý. Stále více vinařů se dává na biodynamické hospodaření a mezi konzumenty vína si získávají velkou přízeň. Pouze 1 036 vinic po celém světě bylo certifikováno společností Demeter nebo Biodyvin. To představuje nárůst o 38 procent z celkových 747 v roce 2016. Největší vinicí, která pracuje na biodynamických principech v Evropě, je Bodega Parra Jimenez s 500 hektary v La Mancha (Španělsko).

Zdroj: BioFach

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,