Biočokoláda z nepraženého kakaa aneb „živá čokoláda“

LifeFood_cokolady Společnost Lifefood již třetím rokem dodává na pulty českých a slovenských bioprodejen produkty tak zvané živé stravy. Před téměř dvěma lety zahájila firma pod vlastní značkou výrobu speciálních výrobků, jejichž sortiment od té doby postupně rozšiřuje. Letos v září Lifefood přišel s novinkou jménem živá čokoláda .  

Na to, co je to živá strava a co je vlastně živá čokoláda jsme se zeptali majitelky firmy Terezy Havrlandové.

Můžete prosím čtenářům Bio Obchodu povědět, co znamená pojem živá strava?

Živá strava (anglicky rawfood) označuje koncept stravování, v rámci které jsou upřednostňovány potraviny, jež neprošly tepelnou ani jinou průmyslovou úpravou, při níž by došlo ke zničení nutričních látek, včetně enzymů. Z toho vyplývá, že tzv. živé potraviny jsou nabité živinami, životem a zdravím a díky tomu se nejedná o směr, který je určený čistě pro pár skalních nadšenců, ale mohou si z něho odnést něco dobrého všichni. Jde zkrátka o to, zařadit do jídelníčku co největší procento těchto živých potravin, a to zejména v podobě čerstvého ovoce a zeleniny. Samozřejmě pod pojmem živá strava nemáme na mysli nic, co by se ještě mělo hýbat nebo cokoli co by zahrnovalo syrové maso.

Jak tedy vypadá aplikace této filozofie v praxi, respektive ve vaší výrobě?

Vypadá to tak, že všechny sušenky, krekry, lněnky, placky, semínka a jiné dobroty., které se v běžné produkci pečou, smaží nebo praží, jednoduše a dlouho sušíme při nízké teplotě do 42°C, což je hranice pro zachování všeho beze změn. U všech ostatních produktů ingredience zcela prostě smícháme dohromady. S tím souvisí i to, že nepoužíváme živočišné suroviny, žádné suroviny obsahující lepek a žádná umělá či rafinovaná sladidla, včetně třtinového cukru.

A jak tedy máme chápat živou čokoládu?

LifeFood_ziva cokoladaJe to zjednodušený název pro čokoládu z nepraženého kakaa, anglicky Raw Chocolate. A protože se nám překlad syrová čokoláda nelíbil, nazvali jsme ji živá čokoláda. Živá proto, že je vyrobená ze surovin, které neprošly procesem zpracování vysokou teplotou. Kakaové součásti, které obsahuje, jsou vyráběny z neupražených kakaových bobů. To znamená, že obsahuje maximum všech nutričních látek, tak jak je příroda vytvořila a to včetně živých enzymů.

Co vás motivovalo začít živou čokoládu vyrábět?

Když jsem před skoro třemi lety dostala poprvé do rukou nepražené kakaové boby, byla jsem z nich úplně nadšená. Ale bylo mi jasné, že chutí nadchnou ne zcela každého. Snažila jsem se tedy vymyslet, jak z nich vyrobit to, co chutná skoro každému, čokoládu. Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem na to přišla. Pak jsem zjistila, že podobné raw chocolates už se vyrábí i v USA a Velké Británii. V každém případě nemělo smysl takové produkty dovážet a pustili jsme se do toho sami. V tuto chvíli jsme jediný výrobce na evropském kontinentu s produktem tohoto druhu.

Je tedy jediný rozdíl oproti běžné čokoládě v tom, že je z nepražených kakaových bobů?

Je to hlavní rozdíl, ale nikoli jediný. Je to také jediná čokoláda, která neobsahuje bílý ani třtinový cukr, ale ani fruktosu či jiná rafinovaná sladidla. Je slazena přírodním agáve nektarem, který je rovněž zpracovávaný za studena, a má velmi nízké glykemické hodnoty. Dalším zásadním rozdílem je, že neobsahuje sojový lecitin jako emulgátor, který dnes najdete prakticky ve všech čokoládách a to včetně drahých biočokolád. No a samozřejmě nepoužíváme žádné mléčné produkty, i když takových čokolád je samozřejmě více.

Živé čokolády jsou pouze čokolády hořké?

Technicky ano, prakticky pouze částečně. Tím, že v nich není mléko, spadají do kategorie hořkých čokolád, ale chuťově bych je já osobně za hořké neoznačila. I  přes vysoký obsah kakaa vycházejí ve srovnání s ostatními čokoládami se stejným procentem kakaového obsahu daleko lépe, jsou mnohem méně hořké. Samozřejmě každý má chuťové buňky nastaveny rozdílně, ale obecně to lze na základě reakcí, jež se k nám dostávají od zákazníků, takto říci. Navíc do některých příchutí přidáváme například semínka či oříšky, které díky své chuti a konzistenci hořkost kakaa ještě dále zjemňují.

 Vyrábíte více příchutí?

Ano. Máme jednu základní, s 80 % kakaa, která je dochucena pouze přírodní vanilku. Z té se stal absolutní bestseller. S ní jsme v září uváděli na trh jemnější 60% čokoládu s konopným semínkem. V listopadu jsem na vánoční trh uvedli dvě nové příchutě - Pomerančovou (70 %) a S kousky ořechů a třešní (60 %). Obě se ihned skvěle uchytily a zdá se, že zejména ta druhá bude dalším favoritem.

Znamená to tedy, že si živá čokoláda získala rychle své zákazníky?

Prodává se skutečně výborně a první prodeje předčily naše očekávání. Prodejci v maloobchodech považují naše produkty většinou za poněkud okrajovější záležitost a teď jsou sami udivení nad tím, jak dobře se čokoláda prodává. Kolikrát nám s úžasem hlásí, jak živou čokoládu berou někteří zákazníci po pěti, po deseti kusech. Je zkrátka vidět, že o ni mají lidé velký zájem.

Jak si to vysvětlujete?

Jednoduše tím, že tahle čokoláda je opravdu jiná. Vezměte si například všechny osoby se speciálním výživovým režimem, od diabetiků přes bezlepkáře až po alergiky na mléko a sóju. Na trhu pro ně není alternativa, pokud nemá obsahovat nějaké umělé či rafinované ingredience. Tato čokoláda neobsahuje nic, co by jim mohlo uškodit, pouze čisté suroviny. Setkala jsem se i s pozitivními reakcemi některých alergiků na čokoládu, kteří ji vyzkoušeli - ve většině případů je totiž alergie na čokoládu spíše způsobena všemi možnými nečokoládovými ingrediencemi, které běžně v čokoládách najdeme. Navíc je čokoláda opravdovou nutriční bombou, s vysokým obsahem některých esenciálních minerálů a vitamínů. Běžně je čokoláda známá svým antidepresivními, antistresovými a náladu pozvedávajícími účinky. Živá čokoláda obsahuje látek s těmito účinky mnohonásobně více, neboť pražením kakaových bobů se velká část těchto látek likviduje a do běžných čokolád už se jich dostane minimum, což platí i pro kvalitní drahé biočokolády. No a na závěr to připisuji i její chuti, prostě lidem chutná, a to i dosti ostříleným „čokoholikům".

Jako jeden z prvních produktů jsme kdysi uváděli na trh nepražené kakaové boby a později nepražené kakao. Máme za sebou dlouhou dobu vysvětlovaní toho, proč je nepražené kakao zajímavé. No a zdá se, že tato snaha teď sklízí ovoce v podobě živé čokolády, protože v ní se spojují jak kvality neupražených kakaových bobů, tak vlastnosti pro které patří čokoláda mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější potraviny na světě.

 Děkuji za rozhovor, ptal se Tom Václavík

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kterou značku biočajů máte nejraději?
Clipper 2%
Apotheke 8%
Tulsi 2%
YogiTea 0%
Pukka 0%
Jardin Bio 0%
Sonnentor 35%
Alnatura 51%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35         1 2 3
36 4 5 6 7 8 9 10
37 11 12 13 14 15 16 17
38 18 19 20 21 22 23 24
39 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,