Bioakademie 2011 ve znamení praktických exkurzí

Bioakademie_logo.jpg Po tři dny účastníci letní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2001 budou nahlížet přímo do praxe.  

V rámci odborných exkurzí navštíví sedm podniků, kde budou mít možnost porovnat fungování ekologického zemědělství v České republice a v Rakousku. Zajímavé zkušenosti nabídne také exkurze do restaurace Rebio. Koncept těchto restaurací byl jako první v České republice certifikován jako bio.

Ve středu 29. června se zájemci vypraví na Zlínsko. Navštíví Biofarmu Juré v Lužkovicích, která funguje v režimu ekologického zemědělství již od roku 1994. Chovají zde masný skot a ovce, obhospodařují také osm hektarů sadů. Poté se účastníci přesunou do rodinného zahradnictví Ekofarmy Lukov. Rodina Košařova všechnu zeleninu pěstuje bez použití jakýchkoliv, byť i povolených, ochranných prostředků, hojně využívají metody biologické ochrany Na pozemcích farmy tak najdete třeba domečky pro ježky, ještěrky, slepýše, čmeláky a jiné,“ přiblížil program prvního dne exkurzí Milan Kouřil, hlavní koordinátor Bioakademie 2011.

V rámci konference ekologického zemědělství se zájemci podívají také do Bílých Karpat. Ve čtvrtek 30. června navštíví ekologické centrum Hostětín ve stejnojmenné obci. Seznámí se s činností Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat, které zde provozuje známou moštárnu. V ní se zpracovávají jablka od okolních pěstitelů. Účastníci exkurze se dozvědí více o minulosti, současnosti a budoucnosti celého regionu a možnostech dalšího rozvoje.

Za znovuobjevením starých plodin pro nové způsoby využívání se podniknou účastníci Bioakademie exkurzi za české hranice, do Rakouska.  Biohof ADAMAH nedaleko od Vídně založili v roce 1997 bratři Gerhard a Sigrid Zoubkovi. S biologem Dr. Peterem Lassnigem našli pro staré plodiny pěstované v regionu nové způsoby pěstování a následného použití. „Týdně do okolí Vídně dodávají 5500 biobedýnek,“ informoval Milan Kouřil. Neméně zajímavé poznatky nabídne i Gerhard Hof v obci Weikendorf. Na 65 hektarech orné půdy se farma soustřeďuje na pěstování obilnin, speciálních plodiny, ke kterým patří i koření, a zeleniny. Zajímavostí je provozování 1000m2 velkého skleníku – fóliovníku, k němuž se váže další rarita. Tou je zpracování zeleniny do mražených směsí. Navíc se majitelé farmy jako koníčku věnují výrobě bioosiv zeleniny.

Pro poslední den Bioakademie, pátek 1. červenec, zvolili pořadatelé exkurze do biorestaurace v Brně a na kozí farmu. „Společně nahlédneme pod pokličku fungování bio restaurace nacházející se v Brně v moderním komplexu Velký Špalíček. Všechny restaurace Rebio, které jsou ve městě čtyři, prošly kompletní přestavbou a rekonstrukcí tak, aby splňovaly nejnáročnější kritéria moderního gastronomického provozu a mohly být jako první v České republice certifikovány na Biorestaurace,“ upozornil Milan Kouřil.

Závěrečná exkurze zavede kroky účastníků Bioakademie na kozí farmu Lesní Jakubov nedaleko města Náměšť nad Oslavou. Rodinná farma je zaměřená na chov koz a výrobky z kozího mléka – jogurty, sýry, kefír. Produkty pravidelně zaváží do Brna ve formě bedýnek a v neposlední řadě nabízí možnost výměny zkušeností a pořádání kurzů zpracování mléka.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,