Bio v regionu Olomouckého kraje

P9290109_1.JPG Přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Nákupem regionálních potravin můžete podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti.  I vy můžete ovlivnit, jakým způsobem hospodaří zemědělci ve vašem okolí.  

Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji můžete v sérii seminářů, které pořádá Bioinstitut o.p.s.

Seminář o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Olomouckém kraji se koná 4. 10. od 9:00 hod v Olomouci, na Střední odborné škole obchodu a služeb (Štursova 14) a je určen pro širokou veřejnost. Vítáni jsou studenti, pedagogové, zástupci veřejné správy, zájemci o komunitní zemědělství i dodavatelé a prodejci potravin.

Těšit se můžete na prezentace ekosedláků, kteří v Olomouckém kraji vyrábí potraviny přímo na farmách – minimlékárna Hvozd (AMALTHEA s.r.o.), dodavatel biohovězího farma M A R W I N, v.o.s., ovocné sady Libina (ÚSOVSKO EKO s.r.o.) či Biodvorek rodiny Lačňákových. Jak téměř zapomenuté plodiny špalda, pohanka či oves dnes ovlivňují nejen náš jídelníček, ale i rozvoj Olomouckého regionu, bude vyprávět Ing. Dagmar Janovská z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, koordinátorka mezinárodního výzkumu o minoritních plodinách, i Ing. Martin Hutař, majitel společnosti PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, největšího výrobce biopotravin v regionu. O tom, jak si založit komunitou podporované zemědělství (tzv. KPZ) a výhodách krátkých cest potravin od sedláků přímo ke spotřebitelům bude přednášet Ing. Alena Malíková z Regionálního centra Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. Projekt zdravého stravování ve školních jídelnách, možnosti, jak navazovat spolupráci s místními producenty i výhody a nevýhody spojené s odběrem lokálních potravin popíší zástupci projektu Skutečně zdravá škola. Ing. Milan Berka zástupce kontrolní organizace KEZ o.p.s. posluchačům vysvětlí systém kontroly a zkušenosti s podvody při výrobě a prodeji biopotravin. O rozvoji ekologického zemědělství v Olomouckém kraji krátce poví Ing. Andrea Hrabalová (Bioinstitut o.p.s) a Sylva Horáková (Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO).

Projekt Propagace regionální bioprodukce a spolupráce realizuje za přispění Ministerstva zemědělství ČR Bioinstitut o.p.s.  

BIO_REGION_Olomoucky_kraj_pozvanka_seminar_4.10.16445.jpg

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,