Bartákův hrnec putuje do Vlkanče

Hrnec_2013110.jpg Bartákův hrnec, každoroční ocenění pro nejlepšího ekozemědělce roku, letos míří na Ekostatek Vlkaneč. Na slavnostní předání, tradičně pořádané poslední květnovou sobotu, se můžete těšit 26. května přímo na místě.  

Správní rada Nadačního fondu Bartákův hrnec udělila titul „Nejlepší ekozemědělec roku 2017“  Ekostatku Vlkaneč za vynikající zpracování vlastní bioprodukce zeleniny, ovoce a bylinek a dlouhodobou osvětu ekologického zemědělství. Bartákův hrnec, putovní cenu v podobě keramického hrnce naplněného čerstvě raženými dvacetikorunami v hodnotě 30 tisíc, letos získává v pořadí již 26. ekologický statek.  Akce, která se koná bez přerušení od roku 1993, má tak nejdelší tradici v oboru. Jejím zakladatelem je Richard Barták, nestor a jeden z prvních propagátorů ekologického zemědělství v České republice.

Diana_Ben__ov___a_Stanislav_Svato__.JPGEkostatek Vlkaneč je malé rodinné ekologické hospodářství na jihovýchodním konci kutnohorského okresu. Mgr. Diana Benšová a Ing. Stanislav Svatoň obhospodařují 12 hektarů polností (ornou půdu, trávu na orné půdě, ovocné sady) a pěstují zeleninu a bylinky. Ekologicky hospodaří od roku 2008. Ekohospodáři dodávali  jako jedni z úplně prvních několik let bedýnky s biozeleninou a ovocem zájemcům nejen v Praze, provozovali obchod v Praze a vybudovali před čtyřmi lety zpracovnu v Golčově Jeníkově. Ze zeleniny a ovoce vyrábějí chutney, pálivé omáčky, džemy, povidla a další bioprodukty. V současné době, kvůli suchu a nejistotě v produkci zeleniny a ovoce, se zaměřují více na pěstování i sběr biobylin (na 30 druhů), které suší a zpracovávají na sirupy. Chystají rovněž pastevní chov ovcí. Kromě práce na statku pečují o dvě děti a rekonstruují dům.

Oba sedláci se dlouhodobě zasazují také o osvětu ekologického zemědělství. Diana přednáší a organizuje kurzy o podmínkách a zpracování vlastní produkce, je také hlavní autorkou a editorkou metodiky Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství. Statek je zapojen v dobrovolnickém programu WWOOF, takže zájemci o ekologické hospodaření si zde mohou na vlastní kůži vyzkoušet za stravu a ubytování praktický provoz na ekostatku.

Slavnostním předání Bartákova hrnce a titulu bude zahájeno v 11 hodin, zúčastní se předchozí držitelé Hrnce manželé Šelongovi a další ekozemědělci i odborná veřejnost. Od 13  hodin se symbolicky otevřou vrata na ekostatek a zájemci se podívají na nedaleké pole, dozví se zajímavé informace o ekologickém zemědělství a vyslechnou přednášku Diany Benšové o pěstování bylin a jejich účincích. Nachystán bude malý trh s produkty z ekostatků.

Zdroj:Tisková zpráva Správní rady Nadační fond Bartákův hrnec

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31     1 2 3 4 5
32 6 7 8 9 10 11 12
33 13 14 15 16 17 18 19
34 20 21 22 23 24 25 26
35 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,