Bakteriální nákaza v severním Německu a ekologický způsob produkce zeleniny

Rusko_biodynamnic_1.jpg Se znepokojením sledujeme tragické následky šíření krvácivého průjmu v severním Německu. Příčiny infekce ještě nejsou vyšetřeny.  

Jisté je, že průjem způsobuje toxin EHEC produkovaný bakteriemi Escherichia coli, které jsou běžnou součástí zažívacího traktu teplokrevných živočichů. Většina z těchto bakterií je neškodná, nicméně některé mohou mít negativní účinky na zdraví jiných organismů, což je právě případ současné nákazy

První nepotvrzené zprávy v našich médiích hovořily o tom, že zdrojem nákazy byly španělské biookurky. Tento fakt by mohl vyvolat dojem, že příčinou kontaminace je ekologický způsob pěstování zeleniny, který ve velké míře užívá statkových hnojiv, které jsou v některcýh médiích označovány za možný zdroj kontaminace.

Vzhledem k nedostatku informací je předčasné tyto spekulace dále rozvíjet, byť se tak v mainstreamových médiích často  děje. Není totiž vůbec prokázáno, zda jsou skutečně zdrojem nákazy jen okurky, zda jde o okurky od jednoho či více pěstitelů – ekologických či konvenčních (vzhledem k rozsahu nákazy je nepravděpodobné, že by šlo o jeden zdroj). Pochybnosti panují i ve faktu, že zdrojem nákazy je Španělsko, neboť tamní inspekce naznačuje, že kontaminace mohla vznikout při manipulaci v německých skladech [odkaz].

I přesto bychom však rádi poskytli několik informací, které osvětlují možná rizika kontaminace při ekologickém pěstování zeleniny, a proto jsme se obrátili na koordinátora České technologické platformy pro ekologické zemědělství Ing. Jiřího Urbana.

Jiri_Urban_11.jpgJiří Urban konstatuje, že „ani bio, ani konvenční zelenina se po sklizni nedesinfikuje chemickými postřiky. Takže zde není možné říci, že by ekologické zemědělství bylo z hygienického hlediska rizikovější.“ Ale zdrojem nákazy mohou být lidé nebo kontakt potravin s různými živočichy (ptáci, hlodavci…) nebo s jejich výkaly. Jiří Urban k tomu dodává, že „v ekologické i konvenční produkci se statková hnojiva mohou používat. Hnojí se však do půdy. Hnojení zeleniny tekutými statkovými hnojivy na list se nepoužívá, neboť by stejně nebylo účinné - organický dusík, aby byl pro rostlinu využitelný, se musí totiž zapravit do půdy. Hnojení na list by navíc v ČR znamenalo porušení zákona o hnojivech, protože tekutá statková hnojiva je třeba vždy zapravovat do půdy. Nikde v Evropě nesmí zemědělci používat na plody hygienicky riziková statková hnojiva.“

Na tuto situaci je však dobré pohlížet i ze širší perspektivy Jiří Urban tak upozorňuje, že „…stále častější aféry s nákazami a kontaminacemi potravin v Evropě přináší mimojiné i globalizovaný trh. V případě dioxinové aféry to bylo koncentrované krmivářství, kde mohla jedna technologická firma kontaminovat krmivo pro prasata téměř v celém Německu. V tomto případě je zase problémem, že obchodníci zásobují zeleninou celou Evropu z několika intenzivních produkčních oblastí a místní zelinářství v jednotlivých zemích není konkurence schopné. To vede k dlouhým časovým prodlevám, velkým koncentrovaným dodávkám, složitému skladování, tedy systému, který i když je zajištěn (např. chladícími vozy a sklady), je zranitelnější než tradiční systémy lokální produkce zeleniny. Zde musíme přiznat, že těmto trendům bohužel podlehl i obchod s biopotravinami a neliší se již velmi od obchodu konvenčního. Proto se dostává do stejných problémů v této tragické kauze, jako konvenční obchod se zeleninou.“

Naše doporučení pro spotřebitele, kromě základních pravidel hygieny, která nyní občanům dává naše hygienická služba zní: preferovat při svých nákupech místní produkci a respektovat sezónnost. Počkat raději i několik týdnů, než požadovaná zelenina vyroste i u nás. Platí to o konvenční produkci i o biopotravinách. Dříve okurky, rajčata a papriky měly svůj čas výhradně v létě. Tato zelenina i u nás dozrávala a dozrává přirozeně a byla a je velmi chutná. Pokud ji však chceme mít na stole po celý rok, musíme se smířit nejen s neekologickými transporty, potížemi domácích producentů, ale i s různými hygienickými riziky.

V případě dotazů na ekologický způsob produkce zeleniny můžete kontaktovat tyto odborníky

Českou technologickou platformu pro ekologické zemědělství:

  • Ing. Jiří Urban – 602 119 096

ÚKZUZ Brno, zodpovídá za úřední kontroly zemědělské prvovýroby v EZ a vstupy (hnojiva, krmiva, půda…):

  • Ing. Miroslav Florián, PhD. – 737 267 104

Bioinstitut Olomouc:

  • Mgr. Pavlína Samsonová – 776 305 605

Ekologické zelinářství Luční údolí Velehrad

  • Ing. Petr Weidenthaler – 775 702 537

Ekofarma Deblín (produkce a distribuce ekologické zeleniny):

  • Ing. Marek Štěrba – 737 610 030

Country Life Nenačovice

  • Otakar Jiránek – 603 427 247

 

Zdroj: PRO-BIO Liga

 

<p>
<script type="text/javascript">// <![CDATA[
  var h = '<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href='+ encodeURIComponent(document.URL)+'&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=35" mce_src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href='+ encodeURIComponent(document.URL)+'&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=35" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;" allowTransparency="true"><\/iframe>';
  document.write(h);
// ]]></script>
</p>
<div style="text-align: right; display: inline; float: right; margin-left: 20px; margin-top: 7px ;"><a href="http://www.facebook.com/sharer.php" id="fb_share" name="fb_share" type="button_count">sdílet</a>
<script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript">
</script>
</div>
<p>&nbsp;</p>

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Španělské okurky nejsou původcem nákazy - potvrzeno Odpovědět   veronika jelínková 31. 05. 2011, 15:45:40
Dobrý den, tato zpráva na www.spiegel.de uvádí, že bylo potvrzeno, že patogeny odebrané ze španělských biookurek se neshodují s těmi, které byly odebrány ze vzorků od pacientů postiženými EHEC epidemií. Jinými slovy, na okurkách jsou přítomné Escherichie, ty jsou ale jiné, než které jsou přítomny v organismu postižených, a které způsobují onemocnění s krvácivými průjmy. Celé znění článku i s popisem dalšího postupu nákazy zejména v severských zemích zde: http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/0,1518,765940,00.html
Bakteriální nákaza v severním Německu a ekologický způsob produkce zeleniny Odpovědět   Zuzana Citkova 1. 06. 2011, 11:28:48
Veroniko, děkujeme za doplnění.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,