Až 50 procent jídla skončí jako odpad

jidlo_odpad_110.jpg Až 50 procent jídla skončí jako odpad, průměrný Američan ročně vyhodí téměř 200 kilogramů potravin.    

Odhaduje se, že 30 až 50 procent všech potravin vyrobených na světě není snědeno a skončí na skládkách jako odpad. Tuto šokující zprávu zveřejnili vědci na konferenci Reuters Food and Agriculture Summit, která proběhla minulý týden v Chicagu. Průměrný Američan podle zprávy Natural Resources Defense Council například každý měsíc vyhodí přibližně 15 kilogramů potravin. Podle Amerického ministerstva zemědělství skončí 23 procent vajec a ještě větší procento čerstvého ovoce a zeleniny jako odpad.

jidlo_odpad.jpgPlýtvání potravinami má ovšem dalekosáhlejší dopady. Zemědělství je největším světovým spotřebitelem vody, velkým konzumentem energie a chemických látek a jedním z největších emitentů skleníkových plynů během produkce a distribuce potravin a během jejich rozkladu na skládkách.

Experti odhadují, že snížení množství odpadů je relativně jednoduchý způsob jak snížit tlak na životní prostředí a zemědělce, kteří budou muset do roku 2050 vyprodukovat dostatek potravin pro 9 miliard lidí.

„Ať je zemědělská produkce sebeudržitelnější, pokud nejsou vyrobené potraviny snědeny, jedná se o plýtvání zdrojů,“ řekla na konferenci Dana Gunders, specialistka na udržitelné zemědělství z agentury NRDC.

V bohatých zemích je běžným jevem, že ovoce a zelenina končí jako odpad jen proto, že nesplňuje požadavky maloobchodníků na vzhled, zkazila se v domácnostech nebo nebyla použita v restauracích.

V rozvojových zemích se nejvíce potravin zkazí během přepravy na trh kvůli dlouhým přepravním vzdálenostem, nedokonalé infrastruktuře a nedostatku aut s chlazením. „Dalším faktorem jsou vysoké ceny, řady chudých si vyrobené či dovezené potraviny nemůže dovolit,“ říká Patrick Woodall, ředitel výzkumu v organizaci Food and Water Watch.

Podle Americké agentury na ochranu životního prostředí (US Environmental Protection Agency, EPA) bylo v roce 2010 na skládky a do spaloven vyvezeno 33 milionů tun potravin. Potraviny tvořily největší část pevných odpadů v celém systému. EPA se již tomuto problému věnuje a začala kampaň na snížení odpadů z potravin. Jedním z nejjednodušších opatření by mohlo být úprava požadavků na označování data spotřeby potravin, které se povinně objevuje na obalech. Další potraviny by mohly být „zachráněny“ například využitím ve vývařovnách nebo spotřebovány jako krmivo pro zvířata. Pokud by se podařilo zkažené potraviny zkompostovat, pomohlo by využití kompostu ke zkvalitnění zemědělské půdy a snížení emisí skleníkových plynů při jejich rozkladu na skládkách. 

Zdroj: Daily Mail

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,