Arnika nesouhlasí s obaly z PVC pro prestižní značku KLASA

Sdružení Arnika dnes vyzvalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby potravinám baleným do PVC nebyla nadále udělována prestižní značka kvality KLASA.  

 

V písemné výzvě žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA. Arnika uvádí, že kromě problémů při recyklaci a spalování hrozí i uvolňování nebezpečných látek do potravin.

„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako ftaláty, adipáty či 4-nonylfenol. Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko," uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

"Považujeme za politováníhodné, že nepotřebný potravinový obal z PVC pyšnící se značkou KLASA lze jen obtížně bezpečně zlikvidovat. Jeho likvidace navíc může vést ke kontaminaci potravních řetězců nežádoucími látkami. Především však považujeme za velmi nevhodné, aby značku „KLASA" nesly výrobky, u kterých hrozí riziko uvolňování nebezpečných aditiv přímo do potravin," uvádí se ve výzvě Arniky.

Podle vedoucí kampaně Arniky "Nehrajme si s PVC" Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA," řekla Jopková.

Zdroj: Arnika/Econnect

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,