Arnika nesouhlasí s obaly z PVC pro prestižní značku KLASA

Sdružení Arnika dnes vyzvalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby potravinám baleným do PVC nebyla nadále udělována prestižní značka kvality KLASA.  

 

V písemné výzvě žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA. Arnika uvádí, že kromě problémů při recyklaci a spalování hrozí i uvolňování nebezpečných látek do potravin.

„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako ftaláty, adipáty či 4-nonylfenol. Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko," uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

"Považujeme za politováníhodné, že nepotřebný potravinový obal z PVC pyšnící se značkou KLASA lze jen obtížně bezpečně zlikvidovat. Jeho likvidace navíc může vést ke kontaminaci potravních řetězců nežádoucími látkami. Především však považujeme za velmi nevhodné, aby značku „KLASA" nesly výrobky, u kterých hrozí riziko uvolňování nebezpečných aditiv přímo do potravin," uvádí se ve výzvě Arniky.

Podle vedoucí kampaně Arniky "Nehrajme si s PVC" Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA," řekla Jopková.

Zdroj: Arnika/Econnect

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,