Alternativní odbytové kanály existují

biobedynka.jpg Přestože se na biozemědělce dívá značná část konvenčních zemědělců v ČR poněkud skrz prsty, existují v tuzemském ekozemědělství mnohé inspirativní postupy pro tradiční zemědělské podniky.  

Tím zjevně nejdůležitějším je systémová a hlavně úspěšná snaha ekozemědělců dostat své zboží ke konečnému spotřebiteli jinými distribučními kanály, než prodejem svých surovin výrobcům potravin a následným prodejem finálních výrobků do obchodních sítí. Samozřejmě to znamená více úsilí, a zejména logistické myšlení. Výsledky, alespoň u ekozemědělců, se ale již dostavují. V současné době je mediálně známá například distribuce bedýnek biozeleniny až ke konečným zákazníkům ve vybraných obchodech v Brně a Praze, která mimochodem ani nestačí pokrýt poptávku. Důkaz, že zájem spotřebitele existuje.

Další, dosud ne zcela rozvinutou možnost odbytu zemědělské produkce představil na prezentaci projektu „Koruna pro Bio do škol" statistický a organizační guru tuzemského ekozemědělství Tom Václavík. Základní myšlenka je prostá - přímé dodávky zemědělských produktů od místních biozemědělců do místních (tedy nepříliš vzdálených) stravovacích zařízení, konkrétně do školních jídelen. Výhod je hned několik - jídelny nemusí kupovat suroviny pro přípravu jídel ve velkoskladech (již s velkoobchodní přirážkou), takže zemědělec může své zboží prodat za vyšší cenu, přesto však nižší než je pro stravovací zařízení cena z velkoskladu. Zemědělec má také ve stravovacích zařízeních zaručen poměrně velký a zejména pravidelný odbyt. Kromě toho se dodávkami svých produktů podílí zemědělec na vytváření stravovacích návyků školní mládeže obdobně, jako je tomu v rámci projektu školní mléko. Tím si z nejmladší generace dělá potenciální zákazníky do budoucnosti.

Projekt „Koruna pro Bio do škol" je určen na podporu odbytu produktů ekologických zemědělců, myšlenku ale mohou použít i zemědělci konvenční. Ideálními produkty pro zásobování stravovacích zařízení v regionu, v němž zemědělec působí, jsou podle Václavíka například brambory, ale i třeba jablka nebo různé druhy ovoce. Tak či tak, prospěch z toho by měli mít všichni.

Petr Havel, psáno pro týdeník Zemědělec

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,