Aktuální trendy a nové výzvy pro evropský biosektor

Italie_sber_hroznu_1.jpg Evropa, zejména západní, zaznamenává dynamický růst trhu biopotravin - poprvé od roku 2008 dvojciferný nárůst obratů.   

  • Předpokládá se další dynamický růst podílu biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů vzhledem k situaci řady zemí, kde celková spotřeba potravin stagnuje a současně dochází k poklesu cen potravin
  • Spotřebitelé za biopotraviny více utrácejí (za posledních deset let se útrata za biopotraviny zvedla dvojnásobně)
  • Liší se důvody nákupu biopotravin, vyvstává zde tedy otázka, jak správně biopotraviny nabízet a jakou hodnotu biopotraviny vlastně představují. Část lidí kupuje biopotraviny ze zdravotních důvodů (případ Francie), naopak v Německu jsou biopotraviny spojovány s environmentálními přínosy, v Dánsku kupují spotřebitelé bio s cílem podpořit welfare, zatímco v USA je bio spojováno s GMO free potravinami...
  • Trh s biopotravinami stojí na úzké skupině zákazníků: pro další rozvoj trhu je potřeba, aby více spotřebitelů kupovalo biopotraviny pravidelně; např. i v rozvinutých zemích, jako je Francie, kupuje pravidelně biopotraviny jen 10 % populace, ačkoliv téměř 90 % lidí uvedlo, že biopotraviny kupuje
  • U řady kategorií potravin je zastoupení bioprodukce mnohem vyšší, než činí celoevropský průměr. Např. biovejce tvoří v řadě zemí Evropy až pětinu celkového prodeje vajec, v zemích jako Švýcarsko, Rakousko, Švédsko a Německo dosahuje prodej biozeleniny 9 až 18% podílu – čerstvá mrkev v biokvalitě tvoří již 30 % trhu v Německu, vysoké zastoupení prodeje v biokvalitě má také čerstvé mléko – v řadě zemí okolo 10 %, v Rakousku již téměř pětina
  • Existují výrazné rozdíly v rozvoji biotrhu mezi zeměmi: zatímco v některých zemích vzroste trh každoročně o více než 10 %, v jiných stagnuje; podobně se významně liší spotřeba na osobu – vedle zemí jako Švýcarsko, Dánsko a Švédsko se spotřebou přes 150 EUR je tu i Bulharsko či Slovensko s útratou jedno euro za rok
  • Výroba biopotravin a zejména obchod (dovoz a vývoz) roste dynamičtěji než počet ekofarem a plochy v EZ (rozvoj biotrhu láká ke vstupu další obchodníky a výrobce, zatímco vstup farem je pomalejší)
  • Růst ekologické produkce, tj. ploch v EZ a počtu ekofarem, v posledních letech zaostává za růstem trhu s biopotravinami: trh/poptávka po biopotravinách roste, zejména v západní Evropě, dynamičtěji než ekologické plochy, což způsobuje růst importu v těchto zemích a naopak proexportní orientaci zemí s méně rozvinutým biotrhem; během let 2000 až 2015 vzrostla výměra půdy v EZ z 4,5 mil. na 12,7 mil. ha, tj. o 180 %, zatímco evropský biotrh za stejné období vzrostl o 325 %

Aktuální data ukazují, že evropský ekologický sektor lze považovat za dobře rozvinutý, s velkým budoucím potenciálem. Existuje již významný podíl zemědělské půdy v režimu EZ, pokračuje růst ploch i počtu ekofarem, roste také trh s biopotravinami. Výzvou však zůstává řešení významného rozdílu v rozvoji EZ mezi zeměmi.

V řadě zemí v posledních letech roste poptávka po biopotravinách rychleji než vlastní zemědělská produkce a klíčovou otázkou se stává, jak motivovat zemědělce ke vstupu do EZ a využít tohoto potenciálu namísto importu biosurovin. Naopak v řadě zemí s méně rozvinutým biotrhem dochází ke stále větší proexportní orientaci z důvodu vyšších cen za bioprodukci v zahraničí, útlumu domácí výroby a případně růstu importu finálních biopotravin. Do této kategorie zemí se řadí Maďarsko, Polsko, Ukrajina a v posledních letech i Estonsko a Česká republika. Pro některé z těchto zemí je export bioprodukce jedinou možností, jak udržet zemědělské hospodaření, proto se netají vládní podporou exportu.

Pro úspěšný rozvoj EZ v budoucnu je třeba zajistit podporu jak na straně nabídky a motivovat zemědělce ke vstupu do ekologického zemědělství, tak na straně poptávky podporou regionálních trhů biopotravin a kratších dodavatelských řetězců s bližší vazbou na spotřebitele, které se jeví stabilnější a dlouhodobě udržitelnější.

Zdroj: ČTPEZ, Andrea Hrabalová

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
39             1
40 2 3 4 5 6 7 8
41 9 10 11 12 13 14 15
42 16 17 18 19 20 21 22
43 23 24 25 26 27 28 29
44 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,