Ajala není běžná čokoláda. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ajala_mala80.jpg Jsou přívlastky jako „výběrová” nebo „řemeslná” ve spojení s čokoládou pouhými marketingovými triky, které zvyšují cenu tabulky, nebo skutečně existují rozdíly mezi takto označenou čokoládou a tou ze supermarketu?   

Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládovny Ajala, uvádí čokoládovou terminologii na pravou míru a vysvětluje hlavní rozdíly.

„Rozdíl mezi výběrovou čokoládou a tou běžnou ze supermarketu by se dal přirovnat k rozdílu mezi výběrovou a komoditní kávou nebo mezi obyčejným vínem a vínem od kvalitního vinaře. U komoditní kávy, supermarketového vína či čokolády, kterou většinou prodávají velké nadnárodní společnosti, málokdy dohledáme nějaké konkrétnější informace o původu a výrobce hledí zejména na unifikovanou chuť, která se snaží vyhovět chuťovým zvyklostem zákazníka. U výběrové kávy či čokolády je naopak kladen velký důraz na transparentní původ a kontrolu kvality zrn (bobů) a šetrnou výrobu, chuťová bohatost se naopak cení,” vysvětluje Filip Teplý.

výběrová/řemeslná čokoláda

konvenční čokoláda

původ surovin

je transparentní a dohledatelný, boby vyrostly ve stínu deštných pralesů bez průmyslových zásahů

obvykle nelze dohledat ani zemi původu, boby často vyrostly na uměle vytvořené plantáži za cenu kácení deštného lesa, v afrických zemích navíc za podezřelých pracovních podmínek

primární surovina

kvalitní kakaové boby jen vybraných odrůd

už průmyslově zpracovaný kakaový prášek a kakaové máslo, případně již hotová čokoládová masa (chocolate liqueur), kterou pouze doplňují příchutěmi

výroba

šetrné pražení bobů zachová přirozenou chuť, dlouhé a šetrné mletí zajistí jemnou texturu bez potřeby průmyslově oddělovat kakaové máslo, několikadenní staření a temperování

dochucování již hotové čokoládové masy, zahřívání na vysoké teploty a případně přidávání lecitinu kvůli zjemnění textury a spojování přidaného tuku (kakaového másla) a dalších dochucení a aromat

složení

kvalitní kakaové boby nepotřebují množství dalších ingrediencí, ani mléko, např. Ajala používá pouze sušenou třtinovou šťávu

kakaové máslo či kakaová masa, doplňující rostlinné tuky, velké množství cukru, lecitin, stabilizátory, aromata atd. (příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování)

zdravotní hledisko

přirozený zdroj antioxidantů, esenciálních aminokyselin, hořčíku, přírodní nakopávač s dlouhým účinkem, superpotravina

kvůli přidanému tuku a cukru často neprospívá štíhlé linii, zdraví prospěšné látky jsou z velké části zničené při nešetrné výrobě za vysokých teplot

chuť

Výrazná, chutná po kakaových bobech, jednotlivé šarže se mohu mírně lišit, protože kakaové boby nikdy nechutnají stejně a různé profily pražení, mletí apod. jim dávají různou chuť

unifikovaná, jedna značka vždy chutná pořád stejně,
může zanechávat na jazyku povlak či pachuť, kterou způsobují přidané látky a přepražené boby

Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.

Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce 10 druhů čokolád, kromě jediné všechny v BIO kvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.

Ajala_4_mala445.jpgV létě 2016 získala významné ocenění kvality - klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže The International Chocolate Awards.

Více na www.ajala.cz.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,