A Farmou roku 2017 se stává…

FR_2017_logo.jpg Adventní čas je pro členy Asociace soukromého zemědělství ČR a jejich příznivce již spoustu let nejen obdobím rozjímání a příprav na vánoční svátky, ale také netrpělivě očekávaným okamžikem spojeným s vyhlášením výsledků soutěže Farma roku.  

Vyvrcholení jejího letošního, v pořadí již 16. ročníku, se uskutečnilo v pražském Divadle ABC před zraky více než pětistovky hostů, mezi kterými nechyběla řada osobností. Pořadí jednotlivých rodinných farem vyhlásili a ocenění jim předali kandidáti na prezidenta ČR.

Roli při rozhodování hodnotitelské komise hrají celkový vzhled farmy, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení rodiny do chodu farmy. 

Vítězem letošního ročníku soutěže rodinných farem z různých koutů naší republiky, s různorodou charakteristikou, strukturou či velikostí hospodářství, které prezentují svůj podnikatelský záměr, se stala Včelí farma Cihlářovi z Kopeče na Mělnicku. Její příběh nejlépe dokládají před čtvrtstoletím pořízené fotografie, na nichž jsou místo dříve opečovávaného hospodářství pouhé ruiny. Změnit komunisty zabraný a následně roky devastovaný statek a jeho okolí, které sloužilo jako veřejná skládka, na místo vhodné k životu a podnikání, stálo Ladislava Boháče a jeho rodinu spoustu sil. Odměnou je dnes nejen jemu, ale i dceři Janě Cihlářové s manželem Petrem doslova výstavní usedlost, která neunikne pozornosti žádného zákazníka mířícího do této obce pro kvalitní med. Kromě hospodaření na původních 45 hektarech půdy je hlavním zaměřením jedné z největších farem svého druhu u nás právě chov včel o počtu 1200 produkčních včelstev, opylovací činnost formou služby pro zemědělce a sadaře, a produkce řady jednodruhových a ochucených medů ve vlastní faremní provozovně s prodejem koncovým zákazníkům. 

Farma_roku_17.JPGStříbrnou příčku vybojovala farma rodiny Mačlových z Mačic. Rodinná tradice hospodaření a pohostinství v této vísce v podhůří Šumavy se datuje od počátku minulého století a své pokračování našla v osobě nezdolného Jana Mačla a jeho blízkých. Na okraji obce nově vybudovaná moderní farma slouží k chovu skotu s tržní produkcí mléka o počtu 150 kusů, téměř 200 hektarů okolních pozemků spadá do režimu ekologického zemědělství. V obnoveném původním hostinci a penzionu pak Mačlovi poskytují agroturistické služby. Hovězí maso ze skotu plemene aberden angus, chovaného na hospodářství v nedaleké Vísce, je z části zpracováváno ve faremní bourárně. Rodina, nedávno rozšířená o čtvrtou generaci, do budoucna zvažuje i výrobu mléčných produktů. 

Bronz obsadila Kozí farma Sedlák, jejíž historie v obci Šošůvka, samém srdci tak trochu tajemného Moravského krasu, je stará více než dvě stě let. Veterinární lékař Jan Sedlák se svou ženou Evou na ní navázali velmi záhy po změně režimu. Čtyřicítka hektarů z větší části luk a pastvin v této chráněné krajinné oblasti slouží výhradně k chovu dvou stovek bílých krátkosrstých koz. A již čtvrtstoletí tu Sedlákovi, coby průkopníci, vyrábějí s láskou a péčí výborný kozí sýr, k němuž postupně přibyla široká škála nových výrobků prodávaných jak ze dvora, tak v řadě obchodů nejen na jihu Moravy. Potřebnou zastupitelnost na farmě, která je vděčným cílem mnoha nejrůznějších exkurzí, již několik let zajišťuje další generace - syn Jan a dcera Vendula.    

„Opět se k naší velké radosti ukazuje, že sedláci jsou většinou ve svých postojích a názorech stálí, stejně jako ti před 70 léty. A že jsou těmi, kdo mohou na svých příkladech a příbězích svých rodin dokumentovat jak příležitost, okleštěnou nesmyslnými politickými nebo byrokratickými omezeními, dokážou v praxi proměnit v příkladná hospodářství, která se opět a možná někomu navzdory, stávají neodmyslitelnou součástí českého venkova,“ uzavírá předseda ASZ ČR Josef Stehlík.   

Zdroj: tisková zpráva ASZ

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft leden rgt
Po Út St Čt So Ne
1 1 2 3 4 5 6 7
2 8 9 10 11 12 13 14
3 15 16 17 18 19 20 21
4 22 23 24 25 26 27 28
5 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,