10 praktických rad k vaření v náročných dnech od společnosti PROBIO

kvaskovy_chleb120.jpg Skloubit práci, domácí učení s dětmi, vaření a zajištění veškerého chodu a péče v domácnosti je v těchto dnech velkou organizační a časovou výzvou….   

"V době, kdy máme mnozí z nás doma děti, které se jindy stravují ve školní jídelně, se nás ptáte na dobré rodinné recepty, které jsou současně rychlé, snadné, efektivní, cenově dostupná a samozřejmě chutné a zdravé", říká Barbora Hernychová ze společnosti PROBIO.

"Dali jsme dohromady pár rad jako inspiraci a budeme rádi, když se i vy s ostatními podělíte o své tipy a nápady. Jak se s vařením a rodinným jídlem vypořádáváte, co vám funguje, co můžete doporučit…", doplňuje Hernychová. 

polevka.jpgCo se osvědčilo: 

  1. Mějte vždy doma po ruce univerzální suroviny, jako jsou vločky, krupice, mouky, obiloviny, luštěniny využijete je na mnoho způsobů a typů jídel – pomazánky, karbanátky, vege sekanou, kaše, pečivo….
  2. Uvařte si větší množství surovin, ušetříte tím čas a energii.  Například ze sáčku krup připravíte rizoto, přílohu, část použijete jako zavářku, část rozmixujete do kaše. Z čočky uvaříte polévku, z části pomazánku či dhál. Zbylou surovinu můžete zmrazit a využít později, kdy se vám bude hodit.
  3. Vařte polévky, dají se také nachystat ve velkém množství a dobře poslouží v poledne jako součást oběda, zbytek nechte na večer s chlebem. Skvělé jsou rychlé zeleninové krémy například mrkvový, špenátový či cibulový s krupicovou zavářkou či krutony ze staršího pečiva.
  4. Vyrábějte pomazánky – geniální pestré jídlo, které chuťově můžete přizpůsobit každému členu rodiny. Základem může být tvaroh, rozmixovaná luštěnina (čočka, cizrna, fazole) či obilovina (pohanka či jáhly), následně dochuťte sýrem, česnekem, nastrouhanou zeleninou, bylinkami, a kořením.
  5. Pečte si vlastní pečivo. Tato rada vypadá na první pohled možná časově náročně, ale jak si jednou zvyknete a zařadíte pečení do svého denního harmonogramu, nebude vás nijak časově omezovat. A mít po ruce vlastní housky či dobrý kváskový chléb, aniž byste museli do obchodu, je úlevné a opravdu praktické.
  6. chleb_s_redkvickami.jpgPěstujte si klíčky a výhonky, je to přímo multivitamín, životabudič plný živin. Podporují obranyschopnost, dodávají vitalitu a energii. Za pár dní máte vypěstované mladé výhonky munga, hrášku, čočky, řeřichu, vojtěšku či hořčici. Přidávejte je do polévky, nasekané na chléb či do salátu.
  7. Podobně fungují i mladé divoké byliny, které už nyní začínají vylézat ze země (mladé kopřivy, bršlice či pampelišky). Přidejte je do špenátu či polévky. Medvědí česnek je dokonalá ingredience do pomazánky, na pesto či jako posyp jakéhokoliv jídla. Tyto superpotraviny nastartují váš imunitní systém, posílí vás a podpoří správné zažívání.
  8. Zapojte do vaření děti, které mají teď spousty volného času. Nechte je připravit vlastní jednoduché jídlo – těstoviny, kaši či pomazánku. Mohou si nachystat vlastní přísady na domácí pizzu či si nazdobit palačinky. Přenechte jim povinnosti v kuchyni. Nebojte se na ně převést adekvátní odpovědnost. Děti mají mnohem více energie než my dospělí, tak toho využijme a šetřeme tu svojí. Navíc je to příležitost, aby se naučily mnoho nového, procvičily v praxi při vaření a pečení převody jednotek hmotnosti a objemu a pocítily vlastní kuchařské úspěchy.
  9. Dopřejte si sladké bez výčitek svědomí. Na kvalitním sladkém jídle v přiměřené míře není nic špatného, pohladí nás po duši a vyvolá příjemný pocit v těle. Kvalitní čokoláda, sušenky bez palmového oleje či sušené ovoce je správné mlsání. Zařaďte do jídelníčku rychlé a snadné ječné lívance, pohankové palačinky, perník, muffiny či další domácí dobroty z kvalitní mouky a základních surovin. Přispějí k rodinné pohodě.
  10. A nezapomeňte si jídlo užívat, protože radost a pozitivní myšlení pomáhají posílit náš imunitní systém a udržují nás v dobré náladě, které jsou teď hodně potřeba.

pesto.jpgOsvědčené recepty PROBIO najdete na webu i je pravidelně přidávají na FB profil www.facebook.com/probio.eu/ a instagram www.instagram.com/probio.cz

"Velkou inspirací jsou nám knihy od Hanky Zemanové Biokuchařka a Bioabecedář nakladatelství Smartpress, kniha Kateřiny Winterové Jíst a žít a archiv pořadu Herbář, knihy a blog Evy Francové Kuchařka ze Svatojánu či Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimákové. Všechny knihy lze objednat online a za pár dní je máte doma", dodává Barbora Hernychová.

"V PROBIO zažíváme v těchto dnech velký zájem o naše biopotraviny. Děláme maximum, abychom vyhověli vašim objednávkám, které k nám denně přicházejí v mnohem větším množství než obvykle. Občas se proto stane, že slibovaná doba dodání je nyní o něco delší a uvědomujeme si, že některé položky v nabídce nyní chybí. Učíme se zvládat náročnou situaci společně s vámi. Celý náš PROBIO tým lidí má plné ruce práce, naše bio mlýny i další provozy a e-shop jsou stále v plném chodu. Moc děkujeme za vaše pochopení, trpělivost a podporu. Moc si toho vážíme. Své objednávky dostanete v co nejkratší možné době, jak jen to bude možné.

Opatrujte se, držíme vám i nám palce", uzavírá Bára Hernychová z PROBIO. 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft duben rgt
Po Út St Čt So Ne
14     1 2 3 4 5
15 6 7 8 9 10 11 12
16 13 14 15 16 17 18 19
17 20 21 22 23 24 25 26
18 27 28 29 30      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Kuba: lehátko [url=http://www.seznam.cz]seznam[/url] https://www.seznam.cz/...
Lidl již prodal 10 milionů porcí fair trade kávy,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,