Živá kuchyně neboli vitariánství jako životní styl

rawfood110.jpg Syrová, aneb „živá“ strava je jedním z fenoménů dnešní doby.   

Není nutné nic vařit, stačí jen čerstvá zelenina, ovoce a trocha kreativity. Navíc hlavním nástrojem není hrnec a vařič, ale mixér. Nevěříte? Tak se nechte inspirovat!

O raw food – syrové stravě neboli vitariánství, koluje mnoho mýtů, nicméně samotnému výživovému směru vévodí pouze jedno pravidlo - nic nezahřívat nad 42 °C. Proč? Protože enzymy a vitamíny, kterých je v nezpracovaných potravinách maximální množství a jsou nezbytné pro trávení, se při překročení této teploty ničí. Tělu potom chybí při zpracování potravy, takže musí sahat do svých vlastních zásob. Příroda je moudrá a proto si enzymy náš organismus umí vyrobit, nicméně k tomu spotřebuje spoustu energie, kterou by mohl využít jinde. Tím, že trávicí trakt zpracovává jen lehkou stravu, se nastartuje očistný proces. Začíná pročištěním a zkvalitněním krve, staré buňky se odplavují a tvoří se hodnotnější buňky s novými informacemi z potravy, jež regenerují všechny orgány. Právě proto je živá strava vnímána jako lék na mnohá onemocnění, včetně onkologických.

Pokrmy se připravují mixováním, klíčením a vysoušením a na první pohled vypadají stejně jako klasická jídla.  Název „syrová strava“ zavání tím, že se vše jí studené. Nikoli! Jídlo o teplotě 42 °C je vhodné k přímé konzumaci. Navíc v jednoduchosti je síla – rajčatovou a bazalkovou pastu si vytvoříme během několika minut a místo chleba k nim stačí nakrájet mrkev a okurku či zakusovat placky. A je tu zajímavá a netradiční varianta ke klasické večeři, po níž se neusíná, ani se nenabírají přebytečná kila.

vitalvibe_rawfood1.jpg„Než jsem se seznámil s konceptem raw food, měl jsem pár kilo navíc,“ přiznává majitel  vitariánské firmy Vitalvibe Jan Petr. „Od té doby, co jsem přešel výhradně na živou stravu, mám spoustu energie a cítím se skvěle. Zvládnu toho mnohem víc než předtím a nejen ve sportu jsem rozšířil svůj potenciál. Skrze stravu jsem se naučil poslouchat své tělo – každý by si měl upravit svůj jídelníček tak, jak mu to vyhovuje.“

Nežijeme ve středověku

Už dávno většina z nás nebydlí na venkově v domku obklopeném zahradou, kde si vypěstuje vše, co k životu potřebuje. Vitariánství je takový malý návrat k přírodě - nabízí kombinaci pohodlného městského života s dotekem přírody. Ovoce, zelenina, klíčky, semínka, ořechy, obilniny, nepražené kakaové produkty, řasy, superpotraviny a tuky rostlinného původu – to vše jsou plnohodnotné a vysoce prospěšné potraviny, které neprošly průmyslovým zpracováním. Jsou vyzkoušené tisíci generacemi našich předků a „připravené“ přímo přírodou. Proč je tedy nevyužít a nezlepšit si tak kvalitu svého života?

Navíc pokud Vám leží na srdci osud nejen Váš, ale i celé naší planety, tak přechodem na živou stravu výrazně přispějete ke zlepšení života ostatních živých tvorů i celé zeměkoule. Při konzumaci živých potravin totiž snižujeme množství uhličitých zplodin víc, než kdybychom recyklovali odpad a současně používali auto na elektrický pohon! A v neposlední řadě ušetříme i život mnoha zvířat.„Lidé si často myslí, že jím celé dny jen ovoce a zeleninu,“ říká Jan Petr. „Připadá jim to fádní. Ale opak je pravdou – živá strava nabízí nekonečné množství kombinací – sušené ovoce, extra výživné superpotraviny, rostlinné proteiny, zelené potraviny, kakaové produkty – věřte mi, že moje spíž je stejně plná jako ta vaše. Jen obsah je jiný.“

Vitariáni využívají pouze rostlinné zdroje a věří, že příroda vytvořila natolik komplexní rostlinnou stravu, že se obejdeme bez masa a živočišných produktů. Například zelené potraviny jako spirulina, chlorela a mladý ječmen obsahují vyšší podíly vitamínu B12 než maso. A neopomenutelný podíl v nich tvoří proteiny. Mléko se dá nahradit například mandlovým mlékem (rozmixované a přepasírované mandle s vodou), a právě mandle jsou mnohem vydatnějším zdrojem vápníku, než je mléko.

Na kolik však tento způsob stravování vyjde?

„Když člověk vyzkouší jíst syrovou stravu, tak ho překvapí, že neutratí žádné horentní sumy,“ říká spolumajitelka firmy Vitalvibe a lektorka jógy Lucie Aujeská. „Je to logické – ušetříme za maso, mléčné výrobky a pečivo, takže nám zůstane spousta peněz na živé potraviny.“

Říká se, že méně je někdy více. V kuchyni takového přesvědčeného vitariána najdete často vařič zaskládaný, třeba mísami se zeleninou a ovocem. Rozhodně se na něm ale nevaří. Není nutné hned doma rušit půlku kuchyně, pro začátek stačí dát si občas k večeři živou polévku, semínkové placky s vitariánskou pomazánkou nebo životodárné zeleninové elixíry. Ráno začít ovocným koktejlem namísto tradičního rohlíku s máslem. Žaludek a střeva tak nemusejí hned po ránu řešit zpracování lepivé hmoty, ale naopak mohou využít energii lehce stravitelného ovoce.

„S živou stravou jsem se seznámila na Bali v době, kdy u nás ještě téměř nikdo nevěděl, co to znamená,“ vzpomíná Lucie Aujeská. „Postupně jsem si začala různé produkty přivážet ze zahraničí, a protože jsem pořádala i přednášky o vitariánství, začali se lidé ptát, kde se toto zboží dá koupit. Proto jsme s Janem založili společnost Vitalvibe, která nabízí životodárné potraviny v BIO a RAW kvalitě. Jsou to produkty, které pomáhají léčit tělo i ducha, dodávají energii a napravují neduhy způsobené konvenční stravou.“

vitalvibe_rawfood.jpgJak zařadit živou stravu do svého jídelníčku?

Naprosto jednoduše! Začněte konzumovat více čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin. K snídani si připravte koktejl obohacený superpotravinami, který perfektně nastartuje do nového dne. Nahraďte těstoviny cuketovými špagetami, zkuste si nechat vyklíčit fazole, mungo či adzuki, které jsou úžasné do salátů. V zimě si užívejte kvašené zeleniny a celoročně si dopřejte nepřekonatelné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Nevíte jak na to? „Pravidelně pořádáme přednášky a workshopy, a jsme k dispozici i jako výživoví poradci. Je zcela běžné, že se na nás lidé obracejí s žádostí o radu nejen ohledně výživy, ale také s výběrem správných potravin.“ říká Jan Petr. „Nakonec zjistíte, že jste objevili novou dimenzi života, která se pro Vás stane lékem i zábavou.“

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,