Zimní zelenina

ko__enov___zelenina110.jpg Nacházíme se v ročním období, kdy se výběr čerstvé zeleniny pomalu zužuje. Druhy pozdního podzimu a zimy již nejsou tak známé a pro někoho možná ani tak lákavé jako  čerstvý salát či sladká rajčata, přesto zajímavý výběr existuje.  

Vitaminy ukryté pod zemí

Zimě vévodí především kořenová zelenina, která se dá poměrně dobře skladovat a prodávat ještě dlouho po ukončení vegetační sezóny. Mrkev či celer zná pravděpodobně každý, stejně často se setkáte i s kořenovou petrželí či pastinákem. V supermarketech se ještě nedávno tyto dva druhy zeleniny běžně zaměňovaly, dnes se to snad děje již méně často. Pastinák má jemnější a sladší chuť a více se hodí na různá pyré a omáčky, zatímco petržel použijte spíš na zvýraznění chutí, třeba do vývaru. Rozeznáte je od sebe tak, že petrželi nať vyrůstá skoro přes celou horní část kořene, zatímco pastinák má nať shluknutou ve středu a na přechodu mezi kořenem a natí je malý příkop. Stejně tak s celerem se nebojte experimentovat, jeho jediné použití není v polévce nebo bramborovém salátu, ale stejně jako z pastináku z něj připravíte jemné pyré, polévku, salát nebo dokonce hranolky. Mrkev určitě není třeba představovat, výborná je jen tak, syrová a hodí se do mnoha jídel. Kdybyste ale přeci jen tápali, zkuste třeba zimní polévku se zázvorem a nebo přidejte mrkev do buchty.

Pro sladké pečení ostatně můžete použít i červenou řepu, která má mezi zimní kořenovou zeleninou také své čestné místo. Na její přípravu doporučujeme použít tenké gumové rukavice, jinak budete mít růžové ruce ještě několik dní po vaření. Jejich pořízení ale určitě stojí za to, protože receptů, ve kterých hraje řepa hlavní roli, je skutečně nespočet: od jednoduchých salátů, přes polévky a pomazánky až po zapečenou řepu, která dobře poslouží jako lehčí zimní večeře.

Mezi méně užívanou a známou zeleninu patří různé druhy ředkví, které se sklízí na podzim a dají se skladovat přes zimu. Bedýnky Brno nabízí černou ředkev a ředkev Daikon z Holubí Zhoře, stejně jako další druhy nezvyklé zeleniny, např. černý kořen a topinambury.

Image

Ze všech druh připravíte zajímavé saláty, s topinambury můžete zacházet jako s bramborami. Podobně jako u brambor se jedná o podzemní hlízy, mají však výraznou (někdo říká oříškovou) chuť a můžete je však chroupat i za syrova. Stejně tak se hodí i na polévku či zapékání a bramborové kaši dodají šmrnc. Černý kořen neboli hadí mord neláká vzhledem ani názvem, údajně je ale až zázračně zdravý.

Zimní zeleň

Pokud vás podzemní zelenina příliš nezaujala, nezoufejte. Typickou zimní listovou zeleninou je růžičková kapusta. Pokud ji totiž sami pěstujete, nemusíte se se bát podzimních mrazíků. I po přemrznutí jsou kapustičky velice dobré, mnohdy i chutnější. Dá se dusit, zapékat, dají se s ní dělat psí kusy.

Zelí netřeba představovat, podušené je ideální přílohou k pečenému masu, kysané třeba jen tak, syrové jako výborný salát.

Knižní inspirace

Na sezónní podzimní a zimní vaření je ideální kniha „Recepty z farmářského trhu“ od Hany Michopulu. Recepty jsou přehledně rozdělené dle jednotlivých surovin a jsou použitelné a snadné. Jarně-letní kuchařka snad vznikne na jaře roku 2013, tak můžeme spolu Hance fandit, ať to vyjde a ať je stejně tak dobrá jako ta první.

Ája Voráčková, převzato ze Slow Food Brno

Foto: Wikimedia

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,