Zero waste, aneb bezodpadová renesance

bio_odpad_maly.jpg Jako houby po dešti vznikají iniciativy zero waste, ať' už v řadách jednotlivců, či skupin, kterým odpad prostě nevoní. Veřejnost v tom často vidí módu, já spíše reakci na dnešní přehnané spotřební automatismy.   

Není divu, vždy' nikdy v historii lidstva, člověk nevytvořil tolik odpadu jako je tomu nyní. Plastové nádobí, nápojová brčka, kuchyňské fólie, žiletky, zapalovače, papírové kapesníky, utěrky či všude přítomné ubrousky (v gastronomii pod každým talířem - prý je to trend), PET láhve, propisky, propagační letáky, vizitky, ale i reklamní trička, tašky (plastové, papírové i textilní) či jiné rychloobrátkové komodity, které dostáváme "zadarmo" několikrát denně, a které ani nevnímáme. Fast-foodové či přehnaně balené zpracované potraviny jsou třešničkou na odpadovém dortu. Jednoduše, a často bez povšimnutí tak vytváříme několika kilogramový odpad za jediný den. Naše odpadkové koše nabývají stále větších rozměrů, frekvence odbíhání k popelnici se zvyšuje a odpad roste neúměrně vůči nutriční hodnotě zkonzumovaných potravin. 

Zero_waste1445.jpg

#Bea Johnson #Zero Waste Home - krmí vermikompostér s žížalami lístky svého nebaleného čaje

Přestože se mnozí pyšní recyklační úspěšností, i tak bující odpad neuvěřitelnou rychlostí zvyšuje množství skládek a toxinů v ovzduší a nahrazuje vymírající mořské vodní druhy. "V roce 2050 bude v oceánech více odpadu než vodních živočichů" (World Economic Forum, 2016). Již minulé léto jsem si na Sardinii, v Karibiku Evropy, zaplavala mezi haldou obalového materiálu. Navzdory tomu potkávám stále jednotlivce, kteří se diví, jak se odpad a jeho toxiny dostávají potravním řetězcem zpět do našich těl. 

Zero_waste2445.jpgFotograf #Antoine Repessé střádal 4 roky vlastní odpad, aby ukázal dopad naší současné spotřeby

Bea Johnsonová, matka dvou chlapců, která žije i s manželem v Kalifornii, bývá právem označována přebornicí na snižování domácího odpadu. Ročně s rodinou nevyprodukuje více než jednu zavařovací sklenici odpadu; a to už osmým rokem. Její rodina si uvědomila nejen kolik zbytečného odpadu vzniká v domácnosti, ale také jak tyto zbytečnosti ubírají člověku prostor a čas. 

Zero waste neznamená více recyklovat, ale vzniku odpadu předcházet.

Znám plno lidí na cestě zero waste, málokdo však Bee Johnsonové šlape na paty. Možná jen moje valašské babičky v době mého dětství. Jejich prostorné spíže byly vždy plné domácích zavařenin, medu, sušených hub a bylin, hruškových křížal v plátěných pytlících, luštěnin, vánoček a koláčů jen tak na plechu, čerstvě nadojeného mléka s vrstvou smetany v konvičce či kameninovém hrnci. Čerstvý chléb byl zamotaný v čisté utěrce a bohaté copánky česneku a svazky cibule visely u dveří. Nechyběly ani kameninové hrnce s kyselým zelím či uzenina zavěšená jen tak bez obalu. Ručně háčkovaná krajka zdobila dřevěné police. Vůně se prolínaly a odnesly vás do pohádkového světa... 

A dnes? Jaké výhody může bezodpadový život mít pro vaši domácí ekonomiku?

Úspory se mohou projevit na různých rovinách: finanční, zdravotní, etické, časové či estetické. Možná vás napadnou i jiné, zde jsou ty, které vnímám nejen ve své domácnosti: 

  • neinvestujete do jednorázových obalů a tedy do odpadu či nákladné a neefektivní recyklace. Věděli jste, že obal se svými nálepkami může představovat 20-50% ceny výrobku?
  • omezíte styk se syntetickými složkami, které do jídla pronikají z obalových materiálů
  • získáte kontrolu nad tím, co jíte, jelikož omezíte konzumaci balených polotovarů
  • podpoříte život zvířat. Jednorázové pomůcky se stávají potravou a nástrahami pro mnoho z nich. Tento fakt přehlíží i mnozí vegani
  • zjistíte, kolik věcí nepotřebujete a nemusíte přemisťovat, opečovávat a oprašovat
  • váš domov už nebude jedno velké skladiště pro nepotřebné či rychloobrátkové předměty, na jejichž prodeji bohatnou mnohé firmy
  • získáte prostor časový i fyzický
  • nedáte hlas tomu, co se vám nelíbí
  • podpoříte budoucnost vašich dětí - neubíráte budoucí zdroje (nákupem zbytečností), půdu (zvětšováním skládek) a nezvětšujete toxicitu (produkcí, transportem zbytečností, či nákladnou recyklací)
  • začnete prošlapávat cestu novému paradigmatu
  • budete součástí řešení, nikoli problému

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne.

Kniha Domácnost bez odpadu vám prozradí triky, které Bea Johnsonová používá v každodenním životě. Můžete ji koupit zde.

Domacnost_bez_odpadu445.jpg

Autor: Hana Hrstková www.cookingtochangetheworld.com, @EarthMatters2Me

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,