Vaří z místních surovin a naučí vás jak

Veronica_110.jpg Sezónně a regionálně – tak se vaří v Hostětíně, jehož ekologické Centrum Veronica je vyhlášené svým přístupem nejen k životnímu prostředí, ale také ke stravování.  

Vaří se tam totiž s využitím biopotravin a velký důraz se klade i na místní zdroje. Momentálně si tam můžete pochutnávat například na pokrmech z dýní či červené řepy, které byly právě sklizeny z přírodní zahrady. Hostětínští vás zvou na sobotu 15. října 2016 – přijeďte, naučí vás vařit „po jejich“.

„Po našem“, nebo také „z našeho“, to znamená ze surovin, které právě v této době nabízí náš region“, objasňuje organizátorka kurzu vaření, Zdeňka Psotová. Je čerstvě sklizeno, takže v Centru Veronica na stůl přicházejí čerstvá mrkev, petržel, zelí, červená řepa či tolik oblíbená dýně – plodina mnoha možností.

Veronica_kurz_tradicniho_vareni445.jpgV kurzu vaření se bude připravovat například pečená dýně s ovčím sýrem, polévka z pečené dýně, mrkvový dort, petrželový chlebíček, bramborový salát se sušenými rajčaty a další dobroty ze surovin nakoupených v regionu. Kromě přípravy chutných pokrmů pod vedením paní Jany Otrubové se  účastníci se dozvědí i to, kde v regionu nakoupit kvalitní maso, zeleninu bez chemie či čerstvé mléko.

„Tím, že v Centru Veronica vaříme s využitím biopotravin a sezónních a regionálních potravin, snižujeme zátěž na životní prostředí, především z dopravy. Lidé by se měli naučit jíst tak, jak to bylo běžné v minulosti – to, co získají z blízkého okolí. Dnešním problémem je, že lidé neví, kam mohou chodit nakupovat kvalitní suroviny. I na to jsme mysleli a pozvali jsme na kurz regionálního zemědělce, pana Víta Janíčka ze Šumic, který dodává zeleninu nejen nám, ale v tzv. bedýnkovém systému zásobuje již více než desítku rodin z regionu.“, objasňuje Psotová.

Na listopad chystají v Hostětíně další kurz, který bude tentokrát zaměřen na zpracování jehněčího masa. Oba kurzy vaření z regionálních potravin se konají, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství.

Na kurzy vaření se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica_cz nebo na telefonu 572 630 670. Cena kurzu je 600 Kč.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,