Vaří z místních surovin a naučí vás jak

Veronica_110.jpg Sezónně a regionálně – tak se vaří v Hostětíně, jehož ekologické Centrum Veronica je vyhlášené svým přístupem nejen k životnímu prostředí, ale také ke stravování.  

Vaří se tam totiž s využitím biopotravin a velký důraz se klade i na místní zdroje. Momentálně si tam můžete pochutnávat například na pokrmech z dýní či červené řepy, které byly právě sklizeny z přírodní zahrady. Hostětínští vás zvou na sobotu 15. října 2016 – přijeďte, naučí vás vařit „po jejich“.

„Po našem“, nebo také „z našeho“, to znamená ze surovin, které právě v této době nabízí náš region“, objasňuje organizátorka kurzu vaření, Zdeňka Psotová. Je čerstvě sklizeno, takže v Centru Veronica na stůl přicházejí čerstvá mrkev, petržel, zelí, červená řepa či tolik oblíbená dýně – plodina mnoha možností.

Veronica_kurz_tradicniho_vareni445.jpgV kurzu vaření se bude připravovat například pečená dýně s ovčím sýrem, polévka z pečené dýně, mrkvový dort, petrželový chlebíček, bramborový salát se sušenými rajčaty a další dobroty ze surovin nakoupených v regionu. Kromě přípravy chutných pokrmů pod vedením paní Jany Otrubové se  účastníci se dozvědí i to, kde v regionu nakoupit kvalitní maso, zeleninu bez chemie či čerstvé mléko.

„Tím, že v Centru Veronica vaříme s využitím biopotravin a sezónních a regionálních potravin, snižujeme zátěž na životní prostředí, především z dopravy. Lidé by se měli naučit jíst tak, jak to bylo běžné v minulosti – to, co získají z blízkého okolí. Dnešním problémem je, že lidé neví, kam mohou chodit nakupovat kvalitní suroviny. I na to jsme mysleli a pozvali jsme na kurz regionálního zemědělce, pana Víta Janíčka ze Šumic, který dodává zeleninu nejen nám, ale v tzv. bedýnkovém systému zásobuje již více než desítku rodin z regionu.“, objasňuje Psotová.

Na listopad chystají v Hostětíně další kurz, který bude tentokrát zaměřen na zpracování jehněčího masa. Oba kurzy vaření z regionálních potravin se konají, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství.

Na kurzy vaření se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica_cz nebo na telefonu 572 630 670. Cena kurzu je 600 Kč.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,